Hej!

Jag har en CTC Electronic 13 elpanna i mitt hus. Förra vintern fungerade den utmärkt, denna höst verkar den inte vilja gå igång trots utetemp under tio grader

Först misstänkte jag utetemperaturgivaren, men den har rätt resistans enligt temperatur och datablad.

Sedan har jag testat att ersätta den med ett motstånd på 850 ohm, vilket borde betyda -25.

Efter det såg jag i manualen att om man sätter den i läget "reserv" ska den få igång oavsett temperaturer. Testade det.

I inget av fallen ovan tända någon av de tre indikatorlamporna, och ingen värme kommer.

Har någon någon bra idé på vad mer jag kan testa?
 
Har du kollat alla säkringar till den både vid gruppcentralen och huvudsäkringarna vid mätaren?

Finns en 3,15 A säkring till panelen och ytterligare en finsäkring bakom panelen. Maxtermostaten bakom panelen kan också ha löst ut.
 
Redigerat:
Den på 3.15 A har jag kollat, den har kontinuitet när jag piper den med en multimeter. Finsäkring "bakom panelen"? Skruvar jag bort hela kontrollpanelen (bild) för att nå den?
 
  • Kontrollpanel för värme- och vattensystem med mätare, vred och säkringar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Står bara "finsäkring transformator" bakom panelen.
 
Den 24 volts kretsen ser mycket misstänkt ut, den verkar vara det enda som krävs för att reservfunktionen ska gå. Underligt nog ser jag ingen säkring i 24 v delen (på schemat alltså)
 
Hmm, det som är markerat med en åtta här kanske är "finsäkringen"
 
  • Elektriskt kopplingsschema som visar nummer 8 vid potentiell finsäkring.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja 8 ser ut som en kontakt tycker jag. Nr 45 är kanske finsäkringen?? Borde inte vara så svår att se nära transformatorn kan man tycka.
 
  • Gilla
magnuznilzzon
  • Laddar…
Länge sedan jag grottade i en electronic , du får lossa skruvarna och vika ut hela fronten, OBS bryt strömmen först, den är många delar som kan kortsluta mot jord där. mät volt över säkringens kontakter utan säkring, 24 V där, SE även att klockan är inaktiverad. I nederdelen innanför så sitter 3 st kontaktorer 24V, Börja där och kom tillbaka.

Edit Sorgligt så är det svårt med nya kort, dom nya om det går att få tag på stämmer inte i kopplingarna ,utan en del omkoppling måste bli till . Sist jag fick tag i kort för ca 10 år sen kostade det 6000kr. + tid att koppla om.
 
  • Gilla
magnuznilzzon
  • Laddar…
Se att inte maximaltermostatn hat löst , schema här
 
  • Elritning för värmesystem med termostater, kontakter och cirkulationspump betecknade.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
magnuznilzzon
  • Laddar…
Tack för all hjälp! Jag öppnade frontpanelen och det tycks som att någon bytt mot en lite mer tröggående säkring vid något tillfälle, som inte riktigt gjorde kontakt. Petade till den när jag skulle möta att det låg 230 över den, och då fick den kontakt ugen. I morgon skaffar jag mig en mer enligt specifikation :)
 
  • Elektrisk säkringspanel med tröggående säkring och oordnade kablar märkta 'F.63'.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Wow
  • Gilla
Niklas Holm1 och 1 till
  • Laddar…
Skönt att det löste sig
Tänkte bara tipsa om att ett vanligt fel (som är lätt att fixa), är att "kontaktorerna" brukar brinna. Det yttrar sig som att vissa steg slutar funka. Går att byta "kontaktorn" som brunnit mot nästan vad som helst som inte är för stort.
 
  • Gilla
Niklas Holm1 och 1 till
  • Laddar…
Skaplig säkring, sen verkar det som att kontaktor för steg 2 är byten. Du kan kolla själv om någon har brända kontakter. Öppna fronten , och lys med en lampa ner mellan anslutningarna på kontaktorerna, även dra med ett fuktigt finger på uppsidan, det ska inte finnas något svart där eller bli svart på fingret.
 
  • Gilla
magnuznilzzon
  • Laddar…
Säkring bytt till en korrekt finsäkring på 1.25 A, och allt snurrar fortfarande. Ska kolla om någon kontaktor ser ledsen ut nästa gång jag öppnar fronten, och hålla utkik efter en kontaktor att ha hemma i reserv.
 
  • Gilla
Josth
  • Laddar…
Jag har kontaktorer som definitivt är ledsna. Och kabelskorna har smält. Behöver därför byta ett par kablar. Och då kan man ju passa på att byta fler kablar som blivit hårda och spruckna med åren. Tror ni det fungerar med FQ 1.5 till kontakterna och FQ 2.0 till de lite grövre som går till huvudbrytaren och plintarna? Eller ska det vara några specialkablar som tål extra värme?
 
Svar nej det går bra med det du har, blir inte någon hög värme där att tala om Kontaktorerna har du nya, orginal finns inte längre, men kan ersättas av minikontaktorer för EL-värme. Tänk på att det är 24V Det som är ett H-E är att få loss dom gamla, dom sitter på en skena och snäppet för att lossa dom är på baksidan, J-A skit som dom gjort. Man kan få bryta loss dom när du byter zå byt en tamp i taget, lätt att det blir fel annars.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.