H hempularen skrev:
Vi hade en konstig lukt som kom och gick. Fast i ett rum i källaren. Luktade avlopp, men ändå inte riktigt. Kunde gå veckor utan lukt.

Vårt hus är byggt 1931. Avloppen är (trodde jag) från 1960 under källaren. Ovan mark är allt nytt sedan 2010.
Just rummet med lukt (kändes ibland i andra rum också). Har uppreglat trägolv. Övriga källaren betonggolv med marmor.
Visade sig vara hål på ett avloppsrör där det passerar nedåt genom golvet. Ovan mark, men under golvet. Kom ut lite vatten vid varje spolning på toaletten.

MEN det var råttinvasion under golvet. De hade tuggat i sig 25kvm isolering, delar av bjälkarna osv.
Nu åtgärdat. Vi har bytt alla rör under golvet. Håller på med återställning av ytskikt.
Oj! Upptäckte ni det håller genom att filma rören då? Men då luktade det också i ett annat rum än just där avloppet gick ner? Det svåra här är att det luktar mycket på övervåningen, och där bör det rimligen inte gå några avlopp under golvet förutom i just badrummet (som ej luktar). Hur upptäckte ni råttinvasionen? Låter inte kul! Vet inte så mycket om just byggteknik, men tänker att det inte borde vara så lätt för råttorna och ta sig in i grunden när man har gjuten platta. Vi har dessutom ett stenhus så väggarna är av lättbetong.
 
G gunric skrev:
Vi har också haft liknande "doft" till och från i köket. Visade sig vara en råtta som kommit in och använt isoleringen i bjälklaget mellan kök och våningen ovanför som toalett och sedan lagt sig på rygg och dött. Mumien luktade inte mycket men isoleringen fick bytas ut. Stank h-e.
Usch då, hur upptäckte ni detta? Kunde ni lokalisera lukten och riva upp golvet där?
 
Felet upptäcktes när vi började riva golvet för kontroll.
Just det här rummet var garage 1931-1960. Sedan bilade bort golvet och sänkte det 15 cm. Reglade upp ett isolerat trägolv. Dåvarande ägare hade en byggfirma med kontor i rummet, 6 arbetsplatser.
Det verkar som det har funnits en golvbrunn i garaget. Röret från stammen till den var kapat och proppat med betong där det gick på stammen. Troligen har röret spruckit vid kapningen. En skärva var borta, där kom råttorna in från avloppet.
När hålet upptäcktes proppade vi med fogskum och en boll av ståltråd. Och en Sten på ett kg. Provisoriskt. Några dagar senare låg stenen bortvräkt ståltrådsbollen låg bredvid renslickad. Fanns inte en enda smula fogskum kvar. Jag proppade då med betong armerad med spik. Råttorna grävde bort det mesta innan betongen hann härda. Mer betong och en cementplatta på 20 kg, sedan var det stopp för råttvandringen. Men 11 St gick i fällor under någon vecka senare, de hade ”fastnat” under golvet. Stora var de också.
Nu har vi som sagt bytt ut alla rör. Och fått bila upp det mesta av källargolven. Och jag återställt 10kvm golv av 50 som är uppbilat. Höstens projekt är räddat.
 
S Susanaju skrev:
Usch då, hur upptäckte ni detta? Kunde ni lokalisera lukten och riva upp golvet där?
Efter att undersökt allt från kondensvattenbalja på kylskåp till att krupit runt under diskon kom vi över tid fram till att det nog luktade mer i huvudhöjt. På övervåningen luktade det inget.
En placering av näsan vid lampdosan i taket var avgörande. Sedan var det bara att plocka upp klickgolvet i rummet ovanför och starta sänksågen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.