Skall nu börja riva ut vårt gamla kök och v kan inte bestamma oss. Skall vi sätta spottar i taket eller inte?
Taket består idag av tretexskivor vilket jag vet är ett tråkigt material men det är i gott skick och behöver egentligen bara målas.
Det som talar för spottar är ju att det faktsikt ger ett trevligt ljus och att det ser allmänt snyggt ut.
Det som talar emot är allt extra arbete som krävs iform av regla ner taket, fälla in burkar, glespanel, nytt skivmaterial och för att inte tal om spackligen i tak.
Köket är c.a 35m2 och det kanske blir lagom med c.a20 spottar. Om vi leker med tanken att dessa är på 50watt/st och dimmas oftast ned till kanske 25-30watt. Har man sedan dessa lampor tända i snitt 4timmar per dag året runt blir det nästan 1000kw i ökad årsförbrukning och alltså 1000spänn om året för att få ljus i köket. Detta känns inte riktigt rätt miljömässigt heller.
En annan risk som jag ser det är att det råder spothype för tillfället. Överallt där det går skall spottar fällas in. Risken som finns med detta är att det blir omodernt med spottar och att ingen om några år vill veta av dem. Lite som de rundade valven som varje hem med stil skulle ha för några år sedan.
Men visst är de snyggt.
Hjälp oss! Hur skall vi resonera?
 
Min personliga åsikt är att den spothype du talar om kommer att leda till att vi om några år stönar åt alla fula spottar i taken folk slängde upp kring 2005...
Så vill du lägga en massa jobb på att fixa spottar du inte vill ha om några år så kan det vara en bra idé. Annars finns det numera så mkt läcker belysning man kan leka med, som är mkt lättare att byta ut när man tröttnar..:)
 
Vi har tre spottar som är dimmrade som lyser på lägsta effekt på kvällarna.
När man lagar mat laddar vi på med fyll styrka plus fyra till i taket, samt även de som sitter under skåpet och fläkten. Mycket ljus när man lagar mat, lite när man inte är där. Ja nog kommer vi allt tala om början av tjugohundra som en "tid spottarnas tid före diodens" Jobbet med taket, Hålen, kablarna kan ju även ses som en investering för framtiden när man väl vill plocka i nått annat.
Finns en bra lysguide guide på ikea också.
 
skulle aldrig lägga så mycket jobb och pengar för en spottat tak i kök eller annat rum om det inte är nybygge. Skulle i stället lägga slantar på riktigt fina taklampor som också brukar kosta en hel del men kräver ingen taksänkning som kan ge en negativ rymdeffekt om det redan är lågt till tak i en så stor rum + alla kostnader som följer med. Räkna på vilka lampor du får råd med om du avstår från spottarna. Lamporna tar man med sej när man flyttar ...... ;)
gaia
 
Liksom föregående inlägg tyckte jag att spottar var överskattade. Sen såg jag några bilder på dylika infällda i fönsteromfattningen och tyckte det var jättesnyggt. Det resulterade i 9 st 20W LED (tror jag de heter) och tre trafo samt två dimrar. Skulle inte vilja ha fler, det räcker i överkant fönster. De jag valt är små, smidiga och kräver inga burkar, billiga var de också.

MEN, jag har fått för mig att en stjärnhimmel skulle vara mumma i allrummet på öv. Har förberett för det genom ett högt o diskret placerat uttag (plats för trafo) Tvekar eftersom taket är ett paneltak, och det gäller att borra in runt 0-80 st 1mm hål för glasfiber. Taket väntar, får se vad det blir men tanken lockar - en egen stjärnhimmel :)

Kjell G
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.