SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
...och dessutom brukar bankerna vilja att en person som kan fastighetsjuridik skriver köpehandlingarna, t ex en mäklare eller jurist. Finns goda skäl till det, skrämmande trådar här i forumet som visar vad som kan hända när glada amatörer hempular ett kontrakt.
"Hur svårt kan det va?" :thinking::rofl:
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Det finns kontraktsmallar som funkar bra så länge det är en helt 'vanlig' affär. Bostadsrätter faller under köplagen och har inte samma formkrav som fastigheter.
 
H
P Pallewea skrev:
Varför då? En mäklare ger inga garantier till banken.
Det handlar säkert om att banken skall ha ett juridiskt hållbart avtal.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
P Pallewea skrev:
Varför då? En mäklare ger inga garantier till banken.
Kanske för att banken i fråga även sysslar med mäkleri?;)
 
imported_Benno imported_Benno skrev:
Vår bank ville vid senaste husköpet se mäklarens prospekt inför banklån. Det kanske går att ordna fram ett prospekt utan mäklare om det nu är ett absolut krav men då blir det knappast några photoshoppade färgbilder på glansigt papper. :)
Det måste vara svårt även för banken att värdera då mäklarna har träffat så fel med utgångspriserna de senaste 1,5 åren.
imported_Benno imported_Benno skrev:
Det är skillnad på bostadsrätt och fastighet.
Bostadsrätt har jag sålt utan mäklare så visst går det. Bara man har koll på alla handlingar.
Fördelen med mäklare är att många köpare känner sig otrygga utan och avstår.
Mäklare kan pressa upp priset mer än mäklararvodet.
Utan mäklare (och bank) var det lite nervöst innan pengarna trillade in på kontot. När kontraktet är påskrivet har ägandet övergått även om betalningen inte är klar om man inte ser upp.
Ägandet övergår normalt inte på köparen vid en kontraktsskrivning, varken för bostadsrätt eller fastighet. Säljaren är ansvarig, står för faran fram till och med den avtalade tillträdesdagen då ägandet övergår på köparen, efter att betalningen är genomförd.

Att utan kunskap kring formkraven vid fastighetsköp utforma sina egna avtal kan kosta långt mycket mer än ett mäklararvode...
En fastighetsmäklare når så många fler spekulanter via sina kanaler för marknadsföring än vad man som privatperson gör, ex. Hemnet varpå slutpriset oftast blir högre än vad man som privatperson kan få. Allt såklart beroende på marknaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.