Vi har ett hus. Sedan vi flyttade in har priserna i området ökat rätt mkt.
Vi har tänkt på att värdera om huset. Hur gör man då? Kan ngn berätta lite mer vad som händer och sker när man gör det. Vi skulle vilja lösa in lite i samma veva.
 
En värderingsman kommer och tittar på det. H*n är förvånansvärt ofta en fastighetsmäklare. De kollar ganska summariskt, frågar er lite om vad som renoverats, hur gamla vitvaror och sådant är, kollar på driftskostnaderna, bedömer läget och allmän standard.

H*n skriver sedan ett papper som ni tar med er till banken för att förhandla om lånet så att ni kan få en större eller hela lånet som bottenlån, eller för att låna mer pengar till något projekt ni tycker är angeläget.
 
Kontakta din bank. Det är där du vill få upp värdet. Inte det verkliga värdet utan det belåningsbara värdet.

Vi skall göra samma sak när vi är klara med renoveringen av våran övervåning.

Då priserna på motsvarande hus har ökat med typ 80% sedan vi köpte för ett år sedan så räknar vi kallt med att få värderat upp kåken så att vi kan lägga hela lånet i botten. Sen kan man gå vidare och låna mer =)
 
E det ngn nackdel som ni ser det att värdera om huset????
Man tjänar väl på det, vi har ett topplån nämligen och vill självklart komma ned i kostnader.
 
Kolla med banken först om de inte kan göra en schablonhöjning av värdet på huset. Vår bank gick efter ett tag med på att stoppa ner hela lånet i bottenlån eftersom "värdet på vårt hur simligen också borde ökat 50% som resten av husen i området". Då slapp man bekosta besiktingsperson.
 
ta kontakt med banken så ni får ett namn på värderingsman dom brukar anlita vid värderingar. För vår del ändrades topplånet till bottenlån med lägre ränta :)
Lycka till!
gaia
 
Larsa&Mia skrev:
E det ngn nackdel som ni ser det att värdera om huset????
Man tjänar väl på det, vi har ett topplån nämligen och vill självklart komma ned i kostnader.
Vi omvärderade vårt radhus och lade om lånen för ett år sen ca.

Det finns inga direkta nackdelar alls som jag ser det, utom besväret samt att värderingen kan i vissa fall i sig kosta litegrann.

I vårt fall anlitade vi samma mäklare som sålde huset till oss (mkt verksam i området) och han gjorde det gratis mot att vi håll honom i åtanke inför försäljning och kanske gjorde lite reklam om ngn granne skulle sälja - vilket vi iaf har gjort eftersom vi tycker han har varit bra redan innan på alla sätt och vis :)

Annars kan både banken och mäklare värdera huset, dock måste ni få ett utlåtande om värdet så att ta dit en mäklare och "låsas" vara intresserade av försäljning för att bara ta värderingen tror jag inte funkar. Priset för en värdering torde dock endast ligga på några hundralappar med tanke på att det max tar 2-3 arbetstimmar, om inte resvägen är lång möjligen...

Som några ovan säger så kan det ibland räcka med att banken kan se på hur mkt likvärdiga hus i området har sålts för, men då gäller det ju att det är ett ganska uniformt område...

/K
 
Hemmakatten
Att en värdering endast kostar några hundralappar stämmer inte riktigt. De som vi känner har fått betala 2-3000kr. Mäklaren måste även kolla fastighetspriser i området och de senaste årens försäljningar, undersöka områdets framtida potential vad gäller värdehöjning, utveckling, infrastruktur, affär, skolor mm. Viktigt är också att banken godkänner mäklarens värdering, varför det är bra att kolla med banken först. Generellt är det nog så att de egna värderingar banken gör utifrån allmänt höjda priser ligger lägre än den värdering som en mäklare gör.
 
Värderingen för oss skulle ha kostat 2-3000 och vi var precis på väg att göra den när faktiskt banken ringde oss och sa att de nu kunde schablonhöja värdet på huset för lånen. Vi hade frågat dem ett par gånger men då hade det varit för liten försäljning i området för att göra en höjning av värdet utan värdering för banken.. Vi hade annars tjänat in värderingen hyfsat snabbt på den lägre bottenlånsräntan men nu var det ju ett par gratis tusenlappar man fick :)
 
Värderade om mitt hus i förra veckan. Swedbanks mäklare tog 500:-
 
Vi fick det gjort via telefon via bankens egna värderingsman. Frågade massa om renoveringar och sålda hus i närheten o.s.v. Flyttade därefter om nästan allt till bottenlånet.
 
Swedbanks fastighetsbyrå värderade vårat hus för 2 år sedan, det kostade ingenting eftersom vi har bostadslånen i Swedbank.
 
För mig räckte det med ett telsamtal för att få allt i bottenlån. Värdet i området har fördubblats på 6 år. Jag passade dessutom på att låna upp ytterligare för att byta kök och fönster i hela huset. Kunde då även lösa ett dyrt billån.
 
Ungefär samma här..

Ett samtal till min personliga bankman och så damp det ner en blankett i brevlådan ett par dagar därefter. Det mesta var färdigfyllt redan, förutom alternativet om man ville ha rörlig eller bunden ränta, samt amorteringsplan på det nya bottenlånet..

Väldigt smidigt och inga som helst krusiduller.
 
Vi tog kontakt med vår bankman på Länsförsäkringar och han bad oss kontakta en mäklare som de samarbetar med. (Länshem) Vi har bott i huset i lite över ett år och inte gjort så mycket med huset som är i behov av viss uppfräschning. Vifick reda på att huset är 400 000:- mer värt idag än när vi köpte det och blir ca 2-300 000:- dyrare när vi renoverat! Helt sjukt men skoj för oss!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.