Använder idag kallvinden i huset som är byggt på 40 talet som förvaring.

Max ståhöjd är kring 1.90 meter med 27 grader snedtak. Fönster mot gavlarna finns redan av någon outgrundlig anledning.

Har lite ont om plats i huset för barnrum så en naturlig lösning hade varit att isolera kallvinden mot taket (med luftspalt) och sätta in en spiraltrappa, attefallskupa eller två för att göra kallvinden till barnrum.

Vad jag förstår är detta normalt sett inte tillåtet? Då ändrar jag ju vindsutrymmets användning från förvaring till bostadsyta.

Vad finns det för risker nackdelar med att göra detta? En nackdel är väl att isoleringen mellan takstolarna inte blir så rejäl. Finns det risker att försäkringar och liknande inte skulle gälla?
 
Du kan ju ansöka om bygglov för det. Många byggde ovanvåning av kallvinden i vårt förra kvarter. Trappa upp, luftspalt och isolering, dragit upp el och ventilation dit, vissa har också byggt toalett o.s.v. (inte helt på det klara med processen exakt). Takfönster, fönster på sidorna. Ungefär så. Så nog brukar det gå att göra, om du får beviljat bygglov för det.

Skulle säga att jag tyckte vissa hade det lite kallt däruppe på vintern och lite väl varmt på sommaren - de som isolerat själva som lite smått händiga hemmapulare, medan andra hade hyfsad temperatur oavsett årstid - främst de som haft firmor som gjort arbetet :)
 
Hemmakatten
Min uppfattning är att ni inte kommer att få bygglov. Takhöjden är alldeles för liten, dagens standard kräver 240 cm. Utrymning krävs två utrymningsvägar, dvs fönstren måste ha tillräckligt mått för att fungera som utrymning, plus stege ner. Brandsäkra g måste göras. Mm, mm.

Men huvudinvändningen är nog den låga takhöjden och det sluttande taket. Det finns inte en enda kvadratmeter som skulle kunna räknas som boyta.
 
För lov krävs, utöver Hemmakattens påpekanden, att planen i området tillåter ytterligare våning.
Om det inte går att få bygglov kan attefallskupor få tillstånd som du skriver.

Jag skulle fundera och läsa på en och tio gånger på hur barnet hanterar ev evakuering. Bra höjd att kliva ut, ordentligt med takyta där man kommer ut tex.
 
Ok, utrymning borde inte vara ett problem med en attefallskupa och öppningsbart fönster eftersom man då kommer ut på altantaket.

Men precis som ni säger ges väl antagligen inte bygglov. Men vad är skillnaden mellan boyta och vind? Har jag rätt att isolera mellan takstolarna och ha en permanent trappa upp till vinden?
Och attefallskupa bör också vara ok?
 
Hemmakatten
Du kan förstås isolera, lägga golv, sätta upp väggar, tapetsera mm, dvs göra om det till vilket utrymme/rum du vill. Men du kommer inte att kunna omklassifiera utrymmet till boarea/bostadsarea. Men är det inte ett problem så kör på. Om takkuporna behöver bygglov eller inte vet jag inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.