När man tittar på ex Hitta.se så kan man se att en del fastigheter omfattar delar av sjöar, man kan också se hur samfälligheter äger vatten. Men man kan oxå se delar av sjöar som inte alls verkar tillhöra någon. Inga fastighetsgränser sträcker sig ut i vattnet utan gränsen är smalt sträckad längs sjökanten. Ej heller kan man finna en fastighetsbetäckning på vattnet.

Vem äger dessa vatten? Är det allmännt vatten?
Vräk på med all info ni har.
 
  • Satellitbild över ett landskap med sjö och markerade fastighetsgränser intill vatten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
harry73
harry73 harry73 skrev:
Titta på [länk]

Allt har en ägare
Som jag kan se så är det samma sak där. Gränsen går i sjökanten och vattnet saknar fastighetsbetäckning
 
Troligen kommunalt eller statligt, men skicka en fråga till kommunen eller Lantmäteriet. Att fastighetsbeteckningen saknas i kartan för en fastighet som bara består av vatten behöver inte betyda att det inte ÄR en fastighet.
 
Kan det vara en bysamfällighet?
 
Hemmakatten
Vid vår sjö var det en liten del som vi ägde ich likadant för andra äkta sjötomter. Resten av sjön hade flera ägare, flera som bodde på annat håll och de ägde ofta andra stora fastigheter och sjöar. Detta ägande gick väldigt långt tillbaka i tiden och byggde bla på samfälligheter och tidigare stora gårdar. (Kräft)fiske- och jakträttigheter vill man än idag vårda även fast skogsbruk inte förekommer så ofta.

Dessa ägandeförhållanden ser man inte på Eniro utan man måste leta i Lantmäteriet arkiv. Jag har aldrig kunnat reda ut ägarförhållandena vid vår sjö.
 
harry73 harry73 skrev:

Allt har en ägare
Inte korrekt. Det existerar faktiskt herrelösa fastigheter, även om det inte är särskilt vanligt. T.ex. fastigheter som lämnas efter projekterande där byggherren är juridisk person och upplöser bolaget.
 
  • Gilla
MrJay
  • Laddar…
Vatten ingår ofta utan att det är särskilt utmätt vid förrättningen - framförallt tidigare tog man sig inte besväret och mätte vattnet - och då gäller principerna i 1:5 Jordabalken (12:4 gamla Jordabalken).
 
  • Gilla
Bror9
  • Laddar…
Det går inte att avgöra från dina bilder, vid vår sjö med 12 fastigheter skiljer det i ägandet av vatten där flera fastigheter har mark fram till strandkant utan ägande av vatten.
Så du får t.ex. gräva i det material som Lantmäteriet har för området. Ägande av vatten var inte det viktiga förr utan det var fiskerätten, vilket kunde skilja från själva ägandet och kunde få utföras även av fastigheter som inte gränsade till vatten.
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.