Att installera ett golv i en oisolerad källare verkar ha en mängd olika lösningar. En del rätt enligt vissa som sen förkastas av andra, suck!

Hur som så ska jag bygga en entré i min oisolerade källare på ca 10m2 och att bila upp hela golvet och isolera är inget alternativ (Har familj och väntar till ökning).
Entrén i källaren bör ha någon form av uppvärmning i golvet då det är tänkt att barnvagnar och blöta ytterkläder kommer att infinnas.
Huset vi bor i idag är uppvärmt med direktverkande el och en luft - luft värmepump. Min plan är att installera el golvvärme i den nya hallen och i o med tidigare forskning i andra trådar vad det gäller oisolerade källargolv så har förslagen varit många och tidskrävande samt risk fyllda (enligt vissa, fukt).

Det förslag som jag där imot tycker låter smidigt är Ebeco Cable Board eller liknande, kan läggas direkt på källargolvet och sedan klinkas. Inge platon eller uppregling av golv (vill helst inte minska tak höjden allt för mycket heller).

Det jag där imot oroas av är hur bra funkar Ebeco Cable Board, vad blir den igentliga kostnaden för ca 10m2. Har i och för sig endast tänkt att ha komfort värme i golvet för att torka upp ungarnas indragna snö men jag vill höra om det finns någon som har testa Ebeco Cable Board?
 
Av en slump hittade jag själv denna produkt och tyckte det verkade intressant. Huruvida det är en bra produkt vet jag inte. Vad jag förstått är det alltid utvändig isolering som gäller för att sova tryggt om natten. :) Men det finns ju alltid en chans att någon klurig tillverkade kommer på något bra ändå...och det kanske är denna produkt?

Ingen som vet eller har någon synpunkt?
 
Skeptisk! Visst 10-20mm är bättre än ingen isolering alls men skall man vara på den säkra sidan vad gäller fuktproblematiken så bör man ha minst 100mm isolering.
Genvägar kan kosta mer än det smakar fuktproblem är inte roligt, torksåp är effektivare och mer energibesparande sätt att torka kläder på än att lägga allt på ett ljumet golv dessutom ser det trevligare ut när man får unden allt stök i hallen torkskåp är inte heller särskillt dyra.

/Patrik
 
Så...bila upp golvet och smaska dit EPScement alternativt isodrän/pordränskivor och sedan betong på är det som gäller ändå... Tja, inte är jag överraskad men ibland (eller mer sällan kanske) så kommer det ju bra lösningar trots att de är kontroversiella. Men tydligen inte denna produkt. :)

Jag läste/tittade vidare på produkten och såg tjockleken. Inget vidare tjock inte. Och den där "fuktluftningen" var ett par ynka hål i skivorna. 3 hål per skiva tror jag det var. Wow.
 
Se till helheten.
10 m2 golvvärme lär väl gå hela året utom juli-augusti om det inte är isolerat under. Det blir ca 800 w ggr 6000 timmar.
Säg att det drar ca 5000 kr per år. Är det något bättre du kan göra för de pengarna?
Vad har du för ventilation där nere? Hur ska fukten transporteras bort?
Tala gärna med någon som kan helheten och inte bara vill sälja på dig sina produkter.
 
Har du några problem med fukt i källaren idag?
Om inte, så tror jag inte lite komfortgolvvärme under klinkerna kommer att påverka situationen. Men se det som komfortvärme, och låt något annat (radiator) vara huvudvärmekälla
Ventilation är ju också viktigt. Hur ser det ut med den? En liten mobil avfuktare kan göra smärre underverk..
 
Jag har den lösningen i min hall. Men du bör undersöka väggar och golv noga för att se om du har minsta tendens till fukt där. Jag hade inte det och körde på detta och det fungerar bra än så länge (ca 1år). Cable Board är väldigt dyr per kvm och det tar väldigt lång tid att få igen pengarna. Det överslag jag gjorde var att med ett oisolerat golv skulle jag göra av med ca 50% mer energi jmf med radiatorer och med cable board skulle jag komma ner till en förslust på ca 15%. Eftersom det är komfortvärme vi pratar om så kommer vi inte i närheten av de 80W/kvm som GoForIt pratar om, utan snarare 30W (på årsbasis). om vi räknar med 1kr/kWh så har vi 10*30*24*365*0,1/1000 = 394 kr/år extra och utan cable board så skulle det bli ca 1300 i extra uppvärmningskostnad. Med tanke på att cable boarden kostar ca 300kr/kvm så tar det ca 3-4 år att tjäna in kostnaden. Om man sedan lägger på en faktor 2 för att ha lite marginal så borde du ha tjänat in kostnaden på mindre än 8 år, vilket är försvarbart, men inte mkt mer.

När det gäller fukt kan man tänka så att fastän man isolerar på "fel" sida så ändras inte betonggolvtempen nämnvärt då värmekällan ligger 2 cm ovanför (även om det är isolering). Om man inte har problem med fukt så "bör" hålen och gliporna mellan plattorna räcka till för den normala fuktvandringen.
 
Har kollat upp fukt i golv och väggar och med gott resultat!

Som sagt i och med att möjligheten att bila upp golvet inte är ett alternativ
så tänker jag nog prova Ebcocable board. Bättre att har lite isolering än ingen alls!
Det är ju trots allt ingen jätte yta.
 
Dr.SiC, dina beräkningar på vad golvärmen kostar med och utan Ebcocable board, har du fått dom bekräfdade nu så här ett år senare?
 
Lyfter tråden igen.

Vi ska renovera vår nedervåning i vårt suteränghus. Idag som är så ligger det 70mm cellplast på betongplattan och ovan det spånskiva och sedan olika typ av golv i olika rum. Har ett provhål i ena rummet och när man sticker ner näsan där lucktar det fuktig källare. Så vi tänkte göra om golvet och har sett just cabel boarden.. tänkte lägga den på de 70mm cellplasten.. och sen golvvärme och sedan klinker.. det skulle då bli 90mm isolering under golvärmen vilket känns rätt bra.. någon som har någon liknade lösning?

Har frågat ebeco om cellplasten är ok som underlag för cabel boarden men det verkar dröja länge innan jag får ett svar..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.