Vi planerar att bygga till vårt 1½-plans hus som idag är ca 85 kvm med totalt ca 50 alternativt 80 kvm +källare. Det är första gången vi ger oss på ett sånt projekt och funderingarna är många. Så om någon har tips, erfarenheter och/eller kommentarer får ni gärna dela med er, speciellt vad gäller funderingarna nedan!

1. Vilka kostnader bör man räkna med och är det stor skillnad på totalkostnaden att bygga 50 eller 80 kvm? Vi funderar på att bygga till antingen 50 kvm och leja bort en del alternativt 80 kvm och göra en hel del själva. Totalbudgeten som finns att tillgå inkl källare är 7-800 000 sek.
2. Bör huset besiktigas innan vi bygger till?
3. Hur bör rummen placeras enligt väderstrecken?
4. Hur väljer man byggherre, kvalitetsansvarig och konstruktör samt vilka uppgifter krävs när man tar in offerter?
5. Hur mycket kan vi göra själva om vi är händiga (min sambo fd elektriker) men aldrig har gjort något liknande projekt tidigare? Vi funderar på att t ex leja bort grund/källare, stomme, tak och ytterväggar samt badrum och göra resten själva.
6. Hur gör man med försäkringar när man gör en del av arbetet själv (ej badrum)?
7. Hur lång tid bör vi realistiskt räkna med att det tar?
 
Vi byggde ut och om vårt ca 90 kvm stora hus till ca 160 kvm. Vårt hus står på torpargrund så vi byggde ut på det viset också. Allt som allt har det väl gått lös på en liten bit över en miljon (har inte orkat göra kalkylen än men tror att den hamnar runt 1,2 milj). Vi gjorde allt fel. Det första var att inte ta fram ordentliga offertunderlag. Vi använde en släkting till arkitekt och det skt sig ganska omedlebart då kostnaderna snabbt stack iväg. Vid 20 tkr drog vi i nödbromsen och då hade vi egentligen inte ens ritningar som dög till bygglovet. Så det första ni ska göra är att skaffa er en bra arkitektfirma som har känningar i byggbranschen och som kan hjälpa er få konakt med en bra byggsakkunnig som kan hjälpa er genom hela processen. Först alltså hitta en bra arkitekt. Och hur gör man då det? Jo arkitektens smak måste stämma överens med din egen. Vår arkitekt försökte rita om vårt gamla 30-tals hus till en modern villa med öppna planlösningar och det går inte! Dessutom bör det vara en erfaren arkitekt med känningar i branschen. När ni har arkitekten och ritningar till bygglovet (inkl. allt som behövs situationsplan etc varierar nog från kommun till kommun) kopplar ni in den byggsakkunnige (eller låter arkitekten fortsätta om h*n kan sådant) och ta fram detaljerade offertförfrågningar. Ju mer detaljerat desto bättre (detaljerat ner till minsta spik - speca tjocklek på isolering, materialval på golv väggar tak fönsternischer etc, vill ni t ex ha plyfa bakom väggipset för att underlätta uppspikning avtavlor etc är det här det ska anges). Ju mer detaljerad offertförfrågan är desto lättare kmmer ni att kunna välja entreprenör. Det värsta är att i det här skedet kandet ha stuckit iväg 100 tkr av ens budget utan att den minsta lilla antydan till utbyggnad kan anas men ju bättre man förbereder sig desto mindre är risken att man blir lurad tror jag iaf - som blivit helblåst i den här branschen se tråden
http://www.byggahus.se/forum/refere...478-hur-man-inte-ska-vaelja-entreprenoer.html
Skicka sedan ut offertförfrågan till så många företag du kan. Kolla med er byggsakkunnige, grannar, vänner etc. Sätt ett sluts´datum i förfrågan när du senast vill ha svar. Forhoppningsvis, men troligen inte, får ni in ett antal offerter. Eftersom ni förberett er så bra kan ni nu jämföra offerterna rakt av. Om man inteförbereder sig får man nämligen in offerter där den ena räknat med ett visst material och den anrda med ett annat och förmodligen någon som inte räknat alls. Då blir det stört omöjligt att jämföra! Och jämföra vill man ju. När vi byggde ut vårt hus fick vi in offerter som varierade mellan 700tkr till 2,5 miljoner! För samma jobb! Sedan r det bara att välja entreprenör och då gåller referenser referenser och åter referenser. Nöj dig inte med att kolla de kunder som firman uppger - en schysst firma ska kunna ge dig en lista på säg de tjugo senaste kunderna som du sedan själv kan välja vilka du vill kontakta av! men här är det också vikigt att din egen inställning och smak stämmer med entreprenörens. Och vid det minsta tecken på att allat inte stämmer -dra dig ur! Här tror jag vi gjorde bort oss allra mest; vi hamnade i ett läge där vi var desperata. På dagens överhettade byggmarknad får man ju inte in offerterna självmant direkt man får mer eller mindre tjata sig till offerter. Då kan det ju kännas frestande att välja en entreprenör som är intresserad men kanske har lite svajiga ochi värsta fall inga referenser alls. Gör inte det! Du kommer att ångra dig! Vi satt fast flera år i meningslösa kostsamma juridiska processer mot vår entreprenör! Tänk dig från början att det tar tid och att du måste vänta på rätt entreprenör. Också vid valet av entreprenör kan en byggsakkunnig med känningar i branscjen vara guld värd. Phu det blev långt och jag utgick från vår situation där vi inte gjorde något själv. Men att välja entreprenör biten kan ju vara relevant för er också. Vår utbyggnad (utan att göra något själv) tog nio månader och var helv-tet på jorden. Försäkringar vid självbygge tror jag (med undantag från elen) inte är något problem bara ni dokumenterar vad ni gör vilekt material och hur (digitalkameran kan vara ett bra verktyg). Vi besiktigade inte vårt hus innan vi byggde till men hade besiktigat det då vi köpte det sju år tidigare och kände till dess svaga punkter. Jag tror inte att ni kan få er budget att hålla om ni inte gör väldigt mycket typ allt utom skalet själva eller bor LÅNGT från storstadområderna!
 
co skrev:
Om man inteförbereder sig får man nämligen in offerter där den ena räknat med ett visst material och den anrda med ett annat och förmodligen någon som inte räknat alls. Då blir det stört omöjligt att jämföra!
Tack för infon om er tillbyggnads-process, det låter verkigen inte som någon rolig situation att hamna i! Vet du möjligen om det finns några standardiserade offert-underlag att köpa någonstans?
 
Hej!

Vi har också byggt ut och har inte riktigt lika dåliga erfarenheter. Vi förlängde vårt 7 meter breda hus med 4 meter från källare och upp i två våningar.

Vi fick tag i en arkitekt med känskla för vår typ av hus som ritade en jättefin utbyggnad och gjorde ett underlag som smidigt passerade stadsbyggnadskontoret för bygglov. Vi letade arkitekter som såg bra ut på Arkitekt.nu och sedan träffade vi 6-7 stycken och kände av vilken som verkade rätt för oss.

Vi hyrde också en byggnadskonstruktör som ritade konstruktionsritningar för platta, murar, tak och väggar. Det var en konstruktör som vår arkitekt rekommenderade oss för att hon brukar samarbeta med honom. Hans ritningar använde vi tillsammans med beskrivningar av hur det gamla huset var byggt som underlag för offertförfrågan.

De pengar vi betalade till arkitekten och konstruktören var väl investerade tycker jag. Vi har haft mycket nytta av deras papper.

Vi fick också väldigt varierande prisuppgifter på till synes samma jobb. Vi valde att köpa plattan, murarna, stomrest träkonstruktion med tak och ytterpanel. De satte också i fönstren och lade innergolven. För detta hade vi kommit överens om ett fast pris för material och arbete. (Det var två killar som byggde.) Själva har vi sedan med hjälp av elektriker dragit el, isolerat och satt på innerväggar.

Det viktigaste vid valet av byggentreprenör tycker jag är att man kan prata med dem. Vid en utbyggnad uppstår alltid små oväntade problem som måste lösas och då måste man kunna lita på att byggarna antingen löser dem på ett bra sätt själva eller tar kontakt så att man tillsammans kan diskutera fram en lösning.

Vi köpte bygget av vänner vilket hade fördelen att det blev ett bra pris och bra resultat och nackdelen att de ibland prioriterde andra jobb framför oss så att det drog ut lite på tiden (vilket vi iofs har kommit överens om att det var OK.)

Eftersom vi vill bygga så mycket som möjligt själva och samtidigt håller på att totalrenovera det gamla huset, så är vi ännu inte klara med utbyggnaden efter 1,5 år. Utbyggnaden ska också innehålla ett kök som vi kommer att bygga själva.
Vill ni att det ska gå fort ska ni nog köpa en "nyckelfärdig" utbyggnad.
 
pinebar skrev:
De pengar vi betalade till arkitekten och konstruktören var väl investerade tycker jag. Vi har haft mycket nytta av deras papper.

Vi köpte bygget av vänner vilket hade fördelen att det blev ett bra pris och bra resultat och nackdelen att de ibland prioriterde andra jobb framför oss så att det drog ut lite på tiden (vilket vi iofs har kommit överens om att det var OK.)
Har du någon uppfattning om hur många timmar eller hur mycket man bör räkna med att arkitekten kostar? Har ni hunnit räkna på hur mycket det bort lejda arbetet kostade ännu?
 
Camilla_joh skrev:
Tack för infon om er tillbyggnads-process, det låter verkigen inte som någon rolig situation att hamna i! Vet du möjligen om det finns några standardiserade offert-underlag att köpa någonstans?
Jag har aldrig sett det någonstans! Men om man köper en byggnadssakkunnig/byggnadsingenjör eller ett annat proffs tror jag att det är en liiten summa för den att ta fram det!
 
Camilla_joh skrev:
Har du någon uppfattning om hur många timmar eller hur mycket man bör räkna med att arkitekten kostar? Har ni hunnit räkna på hur mycket det bort lejda arbetet kostade ännu?
Jag har hittat en jättebra och duktig arkitekt som är billig också.Ritningar för Ny-, Om-, & Tillbyggnad - FritidshusTärnö. Kan starkt rekomendera han !!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.