Vi bor i en gammal kringbyggd korsvirkesgård i sydöstra Skåne. Idag finns tre boenden i form av tre lägenheter i byggnaden. Vi eldar idag med ved mot ett vattenburet system vilket är väldigt tidskrävande och kräver mängder med ved. Vi har gott om mark och funderar på jordvärme. Vi planerar dock att inreda en lägenhet till samt en gemensamhetslokal för tillställningar. Att dimensionera upp jordvärmen för detta redan idag skulle kosta runt 7-800 000 kr vilket inte känns så ekonomiskt då det ligger 8-10 år framåt i tiden att få allt färdigbyggt. Vedpannan med tankar är bara 10 år gammal och det känns dumt att kasta ut det. Det hade varit smart att kombinera jordvärme/ved i köldtoppar för att slippa tillskottades men jag har förstått att det är svårt.
Om vi investerar i en jordvärmeanläggning som täcker dagens bruk, kan vi senare utöka det med ytterligare ett jordvärmesystem eller kombinera med luft-vatten för att dimensionera upp för de nya lokalerna?
 
Vilka pengar! Billigare med en stor eller två luftvattenpumpar som ni kan samköra med vedeldning om ni önskar
 
7-800 000 låter orimligt mycket för en värmepump till ett befintligt värmesystem. Vad ingår i det priset? Har ni tagit in flera offerter?
 
Hur många kvm ska värmas? Med det priset så låter det som det är ett större hyreshus å två nibe 60kw.
 
De har räknat på Nibe F1355-43 som kostar allt som allt 280 000 kr.

Vi kommer behöva värma upp ca 950 kvm när det är klart. 4 lägenheter och en gemensamhetslokal för mindre tillställningar. I dagsläget är det bara 3 lägenheter på ca 350 kvm.

Egentligen borde gemensamhetslokalen inte varmhållas speciellt mycket när den inte används.

Arbetstid ca 138 000 kr och rör/rördelar 140 000 kr. Elarbeten beräknar de till ca 200 000 kr. Sen tillkommer grävning 60 kr/m och plöjning 112 000 kr. Enligt det kostnadsförslag vi fått.
 
200000 kr för elarbeten för att koppla in en vp... måste ju vara något mer. Billigaste nibe 1355 43kw går på nätet för ca 165000.....
 
V Vector skrev:
200000 kr för elarbeten för att koppla in en vp... måste ju vara något mer. Billigaste nibe 1355 43kw går på nätet för ca 165000.....
Antagligen måste det säkras upp och ny central. Möjligen clipskåp med trafomätning. Känns inte som 63A räcker till en stor stor värme anläggning, fyra hushåll samt gemensamhetsutrymme(innefattar detta restaurangkök?)
Jag vet inte, man behöver iallafall säkra med elpatroner.


I teorin kan du koppla värmepumpen till din ackumulatortank och välja om du vill köra jordvärme eller ved alternativt båda.
 
Ja, det var ett kraftigt överpris på värmepumpen så det finns nog anledning att syna övriga priser.
Ett alternativ kan kanske vara att ha ett helt separat värmesystem för lokalen?
 
Tack för behjälpliga svar. Vi får jämföra kostnaderna. En annan offert var på ett betydligt mindre system för 360 000 kr totalt, men frågan är ju då hur mycket elpatronen kommer köras.

Ja det är nog smartare att inte ta med gemensamhetslokalen i detta system utan senare ordna ett eget för den när den väl är byggd. Frågan är hur mycket det bantar ner kostnaderna och om jordvärme blir billigaste lösningen.
 
Kolla så att jordvärme verkligen är mer effektivt än luftvattenpump, i Skåne gissar jag icke! Lycka till
 
  • Gilla
Spopas
  • Laddar…
Tänk på att nibe har ett system för att kunna samköra andra uppvärmingssätt . Då kan man tex elda när man vill å kan å då värms kåken av vedpannan å när man inte eldar så värms kåken av vp. Enkelt system som inte behöver övervakning eller krångligt rördragningen å massa kulventiler...
 
  • Gilla
Idah1 och 1 till
  • Laddar…
https://proffs.nibe.se/nibedocuments/30133/M11345SV-7.html

Här är NIBES dockningsprincip mot vedpanna, funkar till alla deras pumpar.

Men som de andra sagt. Kolla med fler installatörer med priset samt vad det kostar att dela upp systemen.

NIBE har även så man kan koppla ihop luftvatten med jordvärme om det kanske är en bra lösning för er
 
  • Gilla
Idah1 och 1 till
  • Laddar…
Man ska ju också tänka på att bygga med olika värmekällor gör att mer grejer kan krångla och kosta i reparationer istället. Kan förstå att få en offert på 800000 ( som verkar i första anblicken dyr)i ansiktet kan få dom flesta att hicka till men man får se det som att hittar man en vp som kan vara princip heltäckande så kan man ev ha en lägre huvudsäkring då elpatron inte behövs. Få in fler offertar å försök se investering på lång sikt...
 
Lite sent kanske men jag har installerat en Nibe F1355-28 för två år sedan och värmer ca 600m2 med kulvert i 3 olika byggnader. Har inte kopplat in någon elpatron alls ännu och den orkar med bra även när det blir riktigt kallt.
 
På foto 4 uppe till höger är det ett filter och en spak på , stängs den så går det att lossa den stora sexkanten och filtret sitter innanför. Nu vet du hur det ser ut , det kan sitta någon annanstans. Du bör har en mindre segersäkringstång för invändig för att lossa den. Blir det mycket skit av diverse flagor så är det från elementen det kommer , ( kanske fylls det på med nytt vatten ofta ) och då behövs ett magnetitfirlter som sätt före det filtret, det är inte fel med flera filter . Kontentan av sådant skit i systemet blir att växlaren kan sätta igen sig. .
Stäng av VP när du rensar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.