Jag ska mura igen 2 st ventilationskanaler uppe på skorstenstoppen. Det är alltså fråga om att få till ett fungerande "lock" på ventilationspiporna.

Tanken är att stoppa ner någon form av propp (t.ex. en gammal handduk, eller skumgummibit) i ventilationspipan och fylla med någon form av murbruk ovanpå.
Kanalen är ca 15x15cm

Vilken typ av bruk ska användas till detta ?
Vilka övriga förberedelser behövs (vattning, rengöring etc) ?
Behövs det någon armering ?

Tacksam för alla tips!
 
tryck ner ett skummgummi och pensla vatten på kransen i hålet fyll sedan ca 5cm finbetong eller cementbruk och pensla ut de lite på kransen.
 
Tack för det snabba svaret !!!
 
Varför skall du täppa till helt?

Det är vanligt att man gör detta när man t.ex sätter in en VP men då får skorstenen lida pga av den slutar andas och blir fuktig, börjar vittra mm.

Bara undrade Ppalm
 
ppalm skrev:
Varför skall du täppa till helt?

Det är vanligt att man gör detta när man t.ex sätter in en VP men då får skorstenen lida pga av den slutar andas och blir fuktig, börjar vittra mm.

Bara undrade Ppalm
Därför att...
Det är alltså frågan om 2st ventilationskanaler som redan är pluggade nertill.
Problemet är att skorstenen inte är 100% frisk, det är läckage i mellanväggarna, dock inte utåt. Vid provtryckning av öppenspisen rök det friskt ur båda ventilationskanalerna :( och med det felet kommer inte sotaren att godkänna en nyinstallerad insatskammin.
Tanken är alltså att bota symptomet och inte felet... dvs täppa igen även övre änden av ventkanalen.
Sotaren har inget att invända mot detta, under förutsättning att det klarar en provtryckning. Ett visst läckage till till den andra rökkanalen kan godkännas, men det får inte vara för stort.

Det bästa hade naturligtvis varit att glidgjuta kanalerna, men jag tycker det är värt ett försök med en billigare lösning.
En glidgjutning lär väl kosta 10000kr innan det är klart.
En säck cement kostar en femtilapp + lite jobb och skulle det misslyckas kan jag leva med den förlusten. Eftersom kanalerna inte används är det väl ändå lämpligt att göra detta..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.