Hej

Vi har en balkong ovanpå en utbyggnad på huset. Balkonggolvet är en gjuten betongplatta. Den har dragit åt sig vatten och frusit sönder för många år sedan med läckage in till rummet under som följd. De tidigare ägarnas lösning på problemet var att sätta ett plasttak över balkongen. Vi vill inte ha kvar det.
Har ni några åsikter om bästa tillvägagångssätt för att fixa det hela?
Hur brukar man göra på nyare byggnader med uteplats ovanpå ett rum?
Alla förslag mottages tacksamt!
 
Ni bör lägga ett tätskikt på balkongen, det förhindrar att vatten tränger ner i betongen. Det behöver vara fall så vattnet kan rinna bort. Sedan kan ni lägga frostsäkra klinkers eller trall eller vad ni nu vill ha.
 
Tack för svar!
Så man behöver inte bila bort den skadade betongen och ersätta med ny betong eller annat lämpligt? Hur bygger man fall på bästa sätt? Spackla? De fuktskador som uppkommit under balkonggolvet vidgör man dem innifrån?
 
Betongen måste lagas. Det som är sprucket ska bort, och så gjuter man i nytt.

Vad är det för skador undertill, vad är det för material?
 
Jag vet faktiskt inte vad det är för skador under. Har inte börja riva innertaket än, men man ser att det har varit fuktgenomslag i innertaket och även längst upp på en av väggarna. Skärmtaket över altanen sattes dit i början av sjuttiotalet när de förra ägarna upptäckte läckaget. Så det har alltså varit fukt i konstruktionen bra länge.
 
Ja, det är ju bara att riva bort och låta betongen torka ur innan ni bygger upp igen. Eventuellt kan det behövas en avfuktare.

Men förresten, ni vet att det är blött där nu då? Har inte skärmtaket hjälpt?
 
Nej, vi vet inte säkert att det är blött. Dessvärre har också skärmtaket läckt in i ett par år (suck) så att det kan finnas fukt kvar.
Några synpunkter på vilken sorts betong man ska använda? Vilket tätskikt rekommenderas?
 
Ni kan i princip använda vanlig K40-betong som ni köper på 25-kilossäck i bygghandeln.

Vad ni ska ha för tätskikt beror på vad ni ska ha för material som golv sedan.
 
Klinker tycker jag låter trevligt. Vilket tätskikt tycker du att man ska ha då?
 
Schönox 1 K-DS till exempel. Arbetsbeskrivning hittar du här.
 
Kanon!
Tack för alla svar. Detta blir ett lagom sommarprojekt tror jag. Utomhusjobb = solbränna :D

Om det skulle vara torrt under betongen, räcker det då att bila bort runt den spruckna betongen och fylla i med ny, se till att det blir fall ut från huset, på med tätskikt och sedan klinker?
 
I princip, ja. Se till att du får vidhäftning mot den gamla betongen genom att dammsuga och sedan slamma eller prima. Hör med leverantören. Sedan ska betongen ligga i minst tre månader innan du kan gå vidare med tätskiktet. Finns i och för sig snabbare betongsorter, hör med leverantören där också.
 
jon_h skrev:
Betongen måste lagas. Det som är sprucket ska bort, och så gjuter man i nytt.
Jag har samma typ av balkong. Har tagit bort asfaltlagret och kommit ner till en gjutning som verkar rätt okej men har några sprickor och inget fall. Kan man gjuta ett nytt fall ovanpå den gamla? Hur tjockt måste man gjuta för att det ska hålla? Ska man armera med typ nåt galvat nät?
mvh Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.