Vet inte om detta hjälper men jag duschade fin-fin-fint med liten duschspruta med rapsolja+droppe diskmedel (för amnars funkar inte duschflaskan) så att det bara blev ett dimmoln över häcken. Upprepade detta ett par ggr med ca 10 dagars mellanrum förra våren och denna vår (mindre angrepp i år) mot buxbombladloppan. Om inte annat borde ohyran ogilla att tassa i oljan... ;).
Nu är ju loppan mycket mindre men det gäller ju att ohyran inte får barn, ju.

Det rekommenderade medlet mot min ohyra är både giftigt och dyrt - och rapsoljan fanns i köket. Lite snällare kan man tycka.
 
  • Gilla
Linda Öhman
  • Laddar…
Det visade sig att jag också hade precis den där stekeln på besök i min liguster. Den adulta formen försvann på någon vecka så jag antar att den förökade sig och dog. Jag har ingen aning om det jag gjorde hjälpte men jag har inga larver som äter på min liguster nu. Eller några finns det säkert men jag ser inte en mängd hål i de nya blad som kommit under sommaren. Så kanske att mina fix hjälpte något och ni kan pröva något av det till nästa år.

Jag spolade av häcken flera gånger (med ett par dagars mellanrum) med en hård stråle i hopp om att det skulle skölja bort eventuella ägg, larver, puppor...vad det nu är som finns ovan jord på växten. Sedan gick jag på med såpvatten. Jag vattnade också nematoder mot öronvivel. Det var säkert helt bortkastat men om det hade funnits öronvivel så hjälpte det mot dem iallafall. :)

Sedan har jag pysslat om häcken en massa med probiotika och binab som man sprayar på bladen. Det gör ju inget mot själva insekten men det stärker växten så att den ska ha ett bättre utgångsläge om gnagandet drar igång igen. På samma tema så har kört droppbevattning och tänkte fylla på med kompostjord under hösten. Annars sätter jag mitt hopp till att mina vänner småfåglarna eller andra insekter ska kalasa på dem så jag gör vad jag kan för att bjuda in dem i min trädgård.

Men kanske är det helt andra larver som är igång på er liguster nu och mina stekellarver inte dyker upp igen fråns nästa år. Nu vet jag iallafall att det kläcks en omgång någon gång före midsommar och tänker hålla utkik efter pupporna så fort bladen kommer i vår.
 
  • Gilla
Linda Öhman
  • Laddar…
L Linda Öhman skrev:
Hej Linus,
Vi har precis samma problem med vår ligusterhäck. I maj/juni svärmade de flugliknande insekterna och nu är det fullt av gröna larver. Hur har det gått för er? Har ni hittat något sätt att bli av med dessa?
//Linda
Hej!

Dessa larver övervintrar i jorden under häcken om jag inte minns fel av det jag läst. Tips är att lägga typ presenning/lakan under häcken och skaka ner dem och sen göra sig av med dem på lämpligt sätt Annars är tydligen risken stor att steklarna dyker upp igen nästa år och perforerar häcken. Vi trimmade vår häck och jag kan inte se så många larver nu, samma sak för grannen.

mvh/Caroline
 
  • Gilla
Linda Öhman
  • Laddar…
Hej!
Var det någon metod som fungerade bra? Jag har själv blivit angripen av vad jag tror är sågflugan och letar nu behandlingsmetoder.
 
Hej!
Dessvärre har vi inte fått bort dessa än… i höstas skakade vi ner larverna på presenning så förhoppningsvis blir det iaf mindre angrepp i år (dessa kryper ner i jorden och övervintrar). Återkommer om det var ett vinnande koncept lr inte (börjat se till dem nu, men än så länge inte så många).
 
Spännande! Uppdatera gärna hur det går
Nej, vi har inte hittat ngt medel som vi uppfattat biter på steklar, men känns ju lite orimligt.
 
Hej igen! Lite uppdatering. I maj/juni så började jag se steklarna knapra på min liguster och jag började då behandlingen. Det är kanske för tidigt att ropa än, men just nu verkar det som att steklarna dött eller letat sig vidare. Jag har behandlat häcken 3 gånger med medlet under sommaren och jag inte se några nya hål på bladen sedan juli.
 
  • Gilla
Caronil
  • Laddar…
Johntoc Johntoc skrev:
Hej igen! Lite uppdatering. I maj/juni så började jag se steklarna knapra på min liguster och jag började då behandlingen. Det är kanske för tidigt att ropa än, men just nu verkar det som att steklarna dött eller letat sig vidare. Jag har behandlat häcken 3 gånger med medlet under sommaren och jag inte se några nya hål på bladen sedan juli.
Fantastiskt!! Tack för uppdateringen 😃 Som jag förstod det så behandlade du på utvecklade steklar, ej larver?

Hos oss har jag upplevt att det varit mindre denna sommar. ”Skakade” ner larverna förra året på sensommaren med presenning under häcken (så gott det gick). Inte det smidigaste, men värt att prova om det behövs.
 
Behandling var den jag skickade tidigare i tråden. Den är riktad mot larver, men den dödar väl allt som käkar på bladet vad jag förstår. Vi hade jättemycket i början utav sommaren men det avtog som sagt. Ska bli mycket spännande att följa nästa säsong!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.