B
Vad menar LM med linjetyperna på kartan:

  • tätningsgräns för fastighetsindelning JB 1:5
  • fastighetsstrand
 
Saxat ur Handbok registerkarta:

FASTIGHETSSTRAND
Fastighetsstrand är en typ av tätningsgräns som används när det är oklart om
det till fastigheten/samfälligheten hör något vatten.

TÄTNINGSGRÄNS FÖR FASTIGHETSGRÄNS
Tätningsgräns för fastighetsgräns enligt JB 1:5 används när fastighet/samfällighet har vatten enligt JB 1:5 men gränserna i vattnet inte är utredda.

Om det ligger linjetypen fastighetsstrand så är det alltså inte utrett vem som äger vattnet utanför stranden och om det ligger tätningsgräns JB 1:5 så är det alltså utrett att fastigheten innanför stranden ska äga vatten enligt regeln i JB 1:5 men ute i vattnet har ingen avgränsning mellan olika fastigheters vattenområde gjorts.

Som så många gånger tidigare sagts så har registerkartan ingen rättsverkan och den kompletteras mestadels endast i den omfattning det behövs för att genomföra olika förrättningsåtgärder och redovisa dem med nödvändig tydlighet i förrättningskartan. Detta innebär att vattnet kan vara utrett - t.ex. i utredningar rörande fiskevårdsområde, utan att registerkartan har kompletterats/uppdaterats.
 
  • Gilla
Räknenisse och 3 till
  • Laddar…
B
Detta gäller den laga kraft vunna förrättningskartan.
 
Man bör kanske också i sammanhanget påpeka att tätningsgränser i den digitala registerkartan inte är fastighetsgränser utan endast ett verktyg/medel för att bilda slutna områden. Ibland sammanfaller de med en fastighetsgräns och ibland inte. En tätningsgräns är aldrig tillkommen i någon förrättning.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
B
Om jag går tillbaka till laga skiftet så är fastighetsgränserna utdragna ti
T TygetBengtsson skrev:
Man bör kanske också i sammanhanget påpeka att tätningsgränser i den digitala registerkartan inte är fastighetsgränser utan endast ett verktyg/medel för att bilda slutna områden. Ibland sammanfaller de med en fastighetsgräns och ibland inte. En tätningsgräns är aldrig tillkommen i någon förrättning.
De finns på förrättningskartan, dessutom finns fastighetsgränser delvis utritade längre ut i havet.

Samtliga fastighetsgränserna är dragna rakt ut mot vattenlinjen i samtliga lantmäteriförrättningskartor från laga skiftet och fram till dagens datum som alla vunnit laga kraft och dessa har ej överklagats av någon behörig sakägare.

Vid laga skiftet för att fördela alla under byn tillhörande ägor år 1843.
I dessa handlingar redovisas icket vattenområdet i havet annat än att närmast byns strand mot havet är markerade men en blå kantlinje utan fastighetsgräns och utan angivande av gränser eller ägofigurer på en vid skiftesförättningen upprättad karta. Men i slutet efter skiftet som impediment under sjöar och vatten.( utan värde ) med en klump angiven areal

Någon fastighetsgräns finns ej efter stranden mot havet där finns en bred blå kantlinje som redovisar jord täckt av vatten.

Vattenområdena i havet är i lagaskiftets kartan redovisade utan figurnummer och endast med en blå kantlinje utan fastighetsgräns mot stranden och utan fastighetsgräns eller avgränsning utåt mot Bottenhavet och mot öppet hav.
Vattenområdena i havet omnämnes icket i en mellan hemmansägarna/delägarna vid laga skiftet träffad förening eller i protokollet om undantag för gemensamt behov.:

Däremot i protokoll redovisas som gemensamma samfällta undantag bland annat vägar, lertag, sandtäckt , sågplats samt flera landstigningsplatser vid havet vilka alla hava ägofigurer, dessa landstigningsplatser i havet finns ej i närheten av min fastighet.

Vattenområdena i havet är ej heller redovisade i delningsbeskrivningen över blivande och beslutade fastighetsbildningar eller i som sig själv utgörande egen eller egna fastigheter i laga skiftet. Däremot finns sjöar och vatten redovisade under impedimentsrubrik i en gemensam total klumpsumma i sammanställningen sist efter laga skiftet

Denna redovisning, vilken såvitt av skifteshandlingarna framgår icke grundar sig på något av skiftesdelägarna under skiftet fattat beslut, innebär dock icke i och för sig, att vattenområdena lämnats oskiftade.

För att vattenområdena (impediment) skulle kunnat upptagas under de särskilda ägolotterna hade arealen av det till varje ägolott hörande vattenområdet måst uträknas. samt att gränserna i havet måste sättas ut vilket alla förstår är närmast omöjligt och allt för kostsamt
Ovannämnda redovisning kan ha inneburit allenast ett sätt att undgå en sådan uträkning och utstakning , vilken med hänsyn till att vattenområdena säkerligen ansågs värdelösa måste ha tett sig ur praktiska synpunkter obehövlig.
:)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.