Hejsan,

Vi funderar lite på att endast förbereda för braskamin och köpa och installera den i efterhand. Vi får runt 35000:- i avdrag för detta.

Är det någon som gjort på det sättet och hur mycket blev den totala kostnaden?

Om man kollar runt lite verkar det som om man inte tjänar något på att installera braskaminen själva i efterhand. Hittar endast kostnader på 30000-50000:- exkl. installation och skorssten.

Tacksam för svar!

Jenny & Johan
 
vi köpte vår contura 550 för 22 500 :- ! montage kostar ca 8 000 om man inte gör det själv vilket de flesta nog kan göra om de har tid....
 
Om du installerar den själv så kanske du sparar runt 10 000 kr. Du ska ju ha taksteg och en ev. plattform runt skorstenen också. Jag hade nog inte valt bort den.
 
vi fick våran kamin som rabatt vid husköpet, Vi fick betala 8000 kr för en del av installtionen, resten fick vi som sagt!
 
En fråga till anderton_swe;

Såg att ni bygger ett Myresjöhhus, det ska vi också göra. Hur lyckades ni få braskaminen i rabatt? Kan ju vara en idé, om vi lyckas..
 
Chamade skrev:
En fråga till anderton_swe;

Såg att ni bygger ett Myresjöhhus, det ska vi också göra. Hur lyckades ni få braskaminen i rabatt? Kan ju vara en idé, om vi lyckas..
hehe, jag sa att vi ville ha rabatt och det höll ju säljaren med om att vi skulle få. så det var faktiskt han som förslog kaminen och det tyckte vi lät bra. Så det står på vårat kontrakt: Rabatt kamin för 30 000 kr. Det blev lite dyrare då vi har kaminen i vardagsrummet med rygåstak samt att vi har en glasplatta under den. Så det var de vi betalde 8000 kr för.'

enda kruxet när man beställer kamin från MH är att deras skorstensrör är endast i grått. Var iofs tur för oss då vi ville ha kaminen i grått, men det kan se konstigt ut om man har en svart kamin. Fråga mig inte varför det är så, men så var det =)
 
Rabatt är alltid härligt.

Vi fick tyvärr ingen rabatt på våran kammin en Contura 660 T. Pris installerad o klar 60.000 :eek: . Då skall den dock installeras i ett vardagsrum med 5 m takhöjd (Mästergården).

Ringde runt till "kamminexperter" runt Stockholm innan vi beställde. Fick då nästan samma pris som från MH. Det skulle kanske bli 5000-10000 kr billigare. Då tyckte vi att det inte var någon idè att "bråka". Det är ju skönt att ha den under totalentreprenadens alla garantier och att få den installerad från första början.

Om jag kommer ihåg rätt så fick vi välja mellan svart eller grått skorstensrör. Vi valde grått då kamminen har täljsten runt om. Premodul skorstenen finns ju i båda färgerna så det är ju självklart att man kan få vilken man vill.
 
Ok, vi ska bygga ett Landsort med ryggåstak så det blir ju rätt högt i tak där kaminen ska stå. Vi har ett lånelöfte på nyckelfärdigt inkl. braskaminen så det lutar nog åt att ta med den på en gång. Vi trodde att det gick att spara pengar på att installera den i efterhand men det verkar bli svårt.

Vi får spara lite pengar på att måla och tapetsera istället! :surprised:
 
Ja, jag tror att om man tar med den från början så undviker man en massa bekymmer senare.

När man väl har flyttat in i sitt nya hus och möblerat och gjort det fint så vill man ju inte släppa in hantverkare som "ställer till det". Jag tror oxå att om man tar kamminen i efterhand så är det lätt att skjuta upp installationen på obestämbar framtid.

En bekant har bott i sitt nya hus i tre år. De tog beslutet att köpa braskammin när de flyttat in. Den har fortfarande inte installerats...........
 
Chamade skrev:
Hejsan,

Vi funderar lite på att endast förbereda för braskamin och köpa och installera den i efterhand. Vi får runt 35000:- i avdrag för detta.

Jenny & Johan
Vi har förberett för öppen spis, vilket innebär att vi har förstärkt bjälklag där spisen skall tå och så är takstolarna anpassade så vi kan få plats med skorsten. Vi har även en tilluftskanal i bjälklaget från torpargrunden upp mot placeringen av tilltänkta spisen.

Man har fem år på sig att bygga spisen - annars måste nytt bygglov sökas.
OBS! Vi har inte köpt hela konceptet från en leverantör som ni.

Jag förstår inte vad det är ni tjänar på att vänta, så jag tycker ni ska ta den på en gång.

Att måla (in och utvändigt) och tapetsera är ett bra sätt att spara pengar på.
Vi tog hand om byggsoporna samt byggstädning själva och det sparade vi 55 000 på - det var det värt!

Ett par turer med släpet fyllt med udda skräp till återvinningsstation och så hyrde vi containrar för träspill tre gånger totalt.

// Snäckan
 
Om ni ska ha kamin är det väl dumt att slänga träspillet?
Vi har just byggt en vedbod för vårt och samlar nu allt spillträ där så att vi kan elda det så småningom. Det är ju bara att såga upp allt i lämpliga bitar och lagra.
 
pinebar skrev:
Om ni ska ha kamin är det väl dumt att slänga träspillet?
Vi har just byggt en vedbod för vårt och samlar nu allt spillträ där så att vi kan elda det så småningom. Det är ju bara att såga upp allt i lämpliga bitar och lagra.
Hahaha!

Så kan tyckas förståss....
"bara" såga upp... vi snackar totalt 50 kubikmeter träspill.....plus en liten "majbrasa" som ligger kvar på tomten.

Man ska ha tid oxå.... är så glad att vi är av med soporna!



// Snäckan
 
Vi har instaollerat kaminen i efterhand och det var inga som hellst problem. Var noga med att ta med det i bygglovet bara... Vår Contura 550, svart med täljstenstopp och täljstensplattor under, installation, skorsten mm kostade oss 38 000. Då var det inklusive allt! Kan ni få det ni vill ha från början så skulle jag inte tveka att ta det på en gång. Tror inte man sparar något på att göra det senare men i vårt fall fanns inte detta tillval när vi gjorde beställningen.
 
Den braskaminen som är inräknat i totalkostnaden är en Contura 450 men vi vill hellre ha en Contura 550. Gillar när de är runda. Vi ska åka runt och kolla lite i butikerna innan vi bestämmer oss men det lutar nog åt att ta med den på en gång.

Byggstädning och liknande är ju ett bra sätt att spara lite pengar, tack för rådet Snäckan! :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.