Hej!
Vad ska jag göra med resterande rör på värmesidan? Skall jag byta ut det sista eller ska man invänta? Hur lång beräknas livslängden vara på de gamla piporna?

Har en kåk från -56 där jag gjort en hel del på VVS:n. Och står nu inför ett viktigt vägval. Avseende värmesystemets rörsystem. För att få en klar bild vad som är gjort och hur mina tankar går: Huset är som sagt från -56 enplans med källare. Jag har konverterat från vattenburen el till fjärrvärme, detta har inneburit att i princip all synlig värmerörinstallation är bytt i källaren från galv eller järn(?) till koppar. Jag har också bytt ut alla tappvattenledningar från mätaren i hela huset till koppar. Allt avlopp är bytt från gjutjärn till plast. Jag har t.o.m billat upp hela källaregolvet och bytt ut alla betongrör till plastavlopp (skitjobb =).

Nu står jag inför en total renovering av alla rum på övervåningen. Nya golv,tak, ny gips (tretex idag) rubbet helt enkelt, alla rummen har idag varsin sektionsradiator med gamla rör fram från källaren, tyvärr går mkt av rör dragningen undergolvet på det gjutna valvet. Jag har ingen lust att riva upp allt golv på övervåningen för att få in nya rör frn källaren. En tanke jag har är sänka ner taket i rummen med en tia (2.50 idag) dra upp matning från källaren och köra all värme med stick i det nya sänkta taket till rummen. Och ta ner ledningarna på vägg i rummen istället som idag att de kommer upp ur golvet. Och även byta ut radiatorerna.

Det är en merkostnad på säkert 30-35tuss än att behålla det gamla, men mkt av det andra VVS:en är ju bytt och riva upp de nya golven i 4 rum om 5 eller 10 år är ju inte lyckat.

Vad borde bli mitt beslut? Varför?

Tack =)
 
Har liknande dilemma i ett hus från 65. Röris har bytt ut ett skadat värmerör som felinstallerades från början. Vi fick då anledning att fundera på övrigt rörskick, och stickprov gjordes. Vi fick bedömningen att rören säkert håller lika länge till som de redan gjort. Sålunda byter vi inga rör förutom färskvattenrören, där vi byter allt för säkerhets skull då skadorna ju lätt kan bli lite större vid läckage där än på värmerören.
 
har oxå sama funderingar men mina rör är från 30-40 tal. hörde med en rör firma och fixa det och han sa att det kommer gå på ca 5500 pär element med arbete och ny element. men vatten läcka vill man ju inte ha
 
Järnrör i värme installation håller extremt länge (om det är riktigt gjort som allt annat), kanske längre än alla ny material (cirkus 100år vad jag hört). Om ni inte behöver byta skulle jag behålla prylarna. Mina är från 1945 och jag skulle gissa på att de håller 100år till. Hade jag ägt en gassvets skulle jag dragit alla mina nya värmerör i järn. Däremot är det bra att byta järn i avlopp och driksvatten där syre äter upp grejjorna (det problemet finns inte i värmesystemet där syret försvinner med tiden).
 
Okej! Tack =)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.