I
Hej,

Vi är i slutfasen av att renovera vår Furu trappa från 70. Så här ser det ut just nu :

Tanken är att sätta LED i trappan som går att styra\programmera på ett flexibelt vis. Önskan är något i stil med detta :

- Skymningsrelä som tänder samtliga steg på låg effekt när det blir mörkt i trappan.
- Avkännare som känner av när man när man sätter första foten i trappan så att hela tänds upp i den riktning man kommer gå, uppifrån ner eller nerifrån upp.

Tidigare har jag byggt in LED i Alu profiler över köksbänken vilket fungerade bra, detta blir dock lite mer avancerat.

Har tittat på Hornbach men det finns ju en hel uppsjö att välja på!? Något särskilt man ska tänka på? Om man ska tända varje steg individuellt i en viss följd misstänker jag att varje steg måste ha separat dragning av ström från styrenheten? Vad skulle man kunna använda för styrenhet? Finns det speciella skenor som riktar ljuset? Frågorna är många! Någon som gjort liknande projekt som kan visa upp lite och förklara hur man kan lösa det.
 
Redigerat av moderator:
E
Om du kan nöja dig med ledlister och tid-/ljusstyrning så räcker det med ett dimbart 24V drivdon och en smart puck med BT eller ZigBee.

För att få ljuset att dimmas individuellt för varje trappsteg, med avkänning uppe och nere så skulle det krävas, förutom sensorer, någon form av programmerbart styrsystem och minst två dimbara drivdon.
 
I
Ja, egentligen är vi nog inte så petig med hur det ska lösas. Det hade varit kul att prova programmera något system men det är många lösa delar och underhållet kan bli omständigt så troligen är det bättre att köra enkelt och mainstream.

Så egentligen kan jag köpa mer eller mindre vilken dimbar LED list som helst med rätt temp och sen låta den styras via app eller liknande.

Men går det egentligen ens att göra något vettigt med LED i vår trappa? Är inte risken att man lyser upp allt under trapporna mer än vad man lyser upp trappstegen? VI har ju inga "stoppar" mellan våra trappor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.