Vi köpte ett hus 2020 som är byggt 1962. I sutterängplan finns både ett pannrum och en relax som byggdes i början av 2000. Avloppet från relaxen är lagt i betongplatta och ut till pannrummet och anslutet där till bef avlopp. Men när vi lyfte upp de golvplattor i plast som fanns i pannrummet så visade det sig att avloppet från relaxen inte var anslutet korrekt. Man hade helt enkelt sågat upp gjutjärnsbrunnen och LAGT i avloppsröret samt tätat men en konsumkasse. Se även bild. Säljaren hade tecknat en ansvarsförsäkring för dolda fel hos Länsfast men i kontakt med dem så har de friskrivning på alla installationer gällande el, vatten o Avlopp. Så då till mina frågor.
1. Är det här ett dolt fel?
2. Hur agerar vi nu, ska vi leta upp säljarna och ta saken direkt med dem?
3 Hur bestämmer man i så fall Kompensation?
 
  • Felaktigt anslutet avloppsrör insatt i gjutjärnsbrunn, tätat med plastkasse.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Detta är inte ett dolt fel eftersom det upptäckts vid en vanlig inspektion av golvbrunnen. En sådan inspektion borde ni gjort innan köpet avtalades.

Felet behöver inte nödvändigtvis innebära problem för er.
 
  • Gilla
mikethebik och 1 till
  • Laddar…
Ni får läsa villkor för besiktning och försäkring, det är vanligt att el och VA är undantaget, stämmer i så fall med det försäkringsbolaget säger. Det står troligen att ni bör göra en kompletterande besiktning av el och VA om detta är viktigt för er. Vid en sådan besiktning hade felet säkert upptäckts, så det är knappast ett dolt fel.
 
A
För det första så är frågan varför ni har rivit upp golvet så att ni upptäckte detta?


För det andra så är det väldigt tydligt att det är en gjutjärnsbrunn och inget tätskikt. Så det uppsågade betonggolvet med en kasse under har antagligen ett bättre skydd än utan. Det är även så att gjutjärnsbrunnen är ett tydligt fel och ska bytas vid en renovering.

För det tredje så var rummet från 2000, man räknar med att ett badrum är avskrivet/inte har något värde efter 20 år så det finns inget att begära ersättning för.


Det enda möjliga är om ER besiktning borde ha upptäckt det, eventuellt kan ni begära kompensation eller pengarna tillbaka för besiktningen men räkna inte med några stora pengar. Det vore bra att se en bild innan ni plockade bort plast m.m.
 
  • Gilla
Malteserkors
  • Laddar…
Jag tolkar det som att ni behövde lyfta på ett trallgolv för att se brunnen. I så fall är felet så lätt upptäckt att det aldrig kan räknas som dolt.
 
Som det ser ut så har man anslutit avloppet från relaxrum som ett sidoinlopp till den bef brunnen. Inte direkt fackmannamässigt anslutet. Men det behöver inte vara så fel i förhållande till den gamla brunnen.

Men dolt fel låter det inte som det skulle vara.

I ett hus från tidigt 60 - tal, bör du räkna med att det finns brister i VVS systemet. Dolda fel är egenskaper som man objektivt inte skulle behöva räkna med. Just exat det här är lite oväntat, men du bör ha varit medveten om att det finns fel i en så gammalt VVS installation. Det är det första kriteriet för ett doldt fel. Det skall vara något su inet borde behöva förvänta dig, sedan skll det dessutom inte gå att hitta vid en nogrann undersökning.
 
Staffans2000
Det där ser ut som en alla tiders praktisk lösning. Säljaren verkar ha fått till en vattenlåsfunktion på köpet.

Eftersom det är ett betonggolv i källaren är det ingen katastrof ifall golvbrunnen börjar läcka lite på ålderns höst.

Staffans
 
  • Gilla
AndersS och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.