Mitt trähus från 1911 kläddes med eternitplattor någon gång på 1940-talet. På 1980-talet skedde en tilläggsisolering och ny träfasad - utanpå den gamla eternitfasaden. Det är alltså en inbyggd eternitfasad bakom träfasaden nu.

Som ni vet så innehåller eternitplattorna asbest och dammet är starkt cancerframkallande. Så man vill inte gärna borra, såga eller bryta sönder dessa eternitplattor i onödan så att asbestdammet virvlar upp i luften.

Som husägare uppstår behovet, lite då och då, låt oss säga 2 gånger per år, att man vill göra hål i väggen för olika saker. Det är hål för elkablar, vattenrör, hål för markissnöre, och nu senast två 125mm hål för ventilationsrör.

Några frågor om att leva med "inbyggd eternitfasad":
1. Hur stora hål kan man ta upp utan att dammet blir ett seriöst problem? Ett litet 12mm hål genom eterniten dammar förstås betydligt mindre än ett 125mm ventilationshål gjort med hålsåg. Var går gränsen när man ska ska börja plocka ner fasaden och ta bort eternitplattorna istället för att borra rakt igenom?
(Har igår plockat ner en bit av fasaden för att kunna ta bort två eternitplattor där 125mm hålen ska gå, det blev ett enormt pådrag med byggställning, spikutdragare, skadad vindpapp, fasadbrädor som blir skadade vid demonteringen, m.m. (se bild nedan), så det vill man inte gärna göra om det inte måste ske.)
Byggnadsställning framför trähus med delvis borttagen röd träfasad som avslöjar underliggande isolering och struktur.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


2. Skyddsutrustning för enstaka håltagning. HEPA-filtermask kostar ca 500 kr och skyddsdräkt ca 250kr. Hur många gånger kan man använda samma mask och skyddsdräkt innan det är dags att köpa nytt? Hur förvaras filtermasken och skyddsdräkten mellan håltagningarna? I plastpåse, eller tvättar man dräkten i tvättmaskin? Är det ok att bara lägga upp den påbörjade filtermasken på hyllan?

3. Om man plockar ner eternitskivor eller borrar i dem, kan vitt pulvriserat eternit lägga sig på fasaden, på fönsterbleck, på golvet, etc. Är det bara att torka upp detta med en blöt trasa? Ska man ta en ny trasa efter varje upptorkning? Eller är dammet bortsköljt om man vrider ur trasan under rinnande vatten?

4. Är det farligt att få asbestdamm på bar hud, t.ex. i ansiktet eller på handen? Ska man ta en dusch för säkerhets skulle efter varje håltagning?

5. Är det en bra idé att köpa en dammsugare med HEPA-filter som endast används för håltagningar genom eternitskivorna? (Tänker att man har en medhjälpare som suger upp borrdammet medan den andre borrar). Räcker HEPA-12? Eller behöver man HEPA-13 eller HEPA-14? Hur förvaras dammsugaren mellan håltagningarna? Finns det risk att asbest inne i dammsugarpåsen läcker ut genom slangen när dammsugaren inte används? Ska man ta på sig filtermasken när man byter påse? Använda sina vanliga hushållsdammsugare är uteslutet?

6. Verktyg som används vid håltagningen, t.ex. borrmaskin, borrar, knivar och skruvmejslar... Räcker det att torka av dessa med en fuktig trasa, om man ser att det är vitt eternitdam på dem?

Tacksam för svar.
 
Redigerat:
Du får i alla fall hålla på och borra i väggen under 20 år innan man kan påvisa skador i dina lungor.
Asbest är den minsta och vanligaste fibern i luften som vi andas! Det finns 20-200 fiber / liter luft var vi än befinner oss på jorden, och det har inte mänskligheten dött av.
Problemet är en viss storlek på fiber som andas in men inte följer med ut vid utandning, dessa kan fastna i lungorna och på sikt (många år) orsaka besvär.
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Glöm 1-6! 7. Borra och spika lite, var glad och ge frugan en puss!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.