Har en stor spricka i ekparkettten. Vet att det beror på golv värmen i kombination med luftfuktighet men tycker det ser för j-vligt ut på vintern framförallt.

Det är alltså parkett plankorna som glider isär. Beroende på golvets utseende i övrigt funderar vi på att byta det.

Vet någon om parketten med click-system också spricker isär?
 
Menar du "spricker" typ flera millimeters sprickor eller "rör sig" dvs att man på vintern ser tydligare springor mellan plankorna? Alala trägolv rör sig litet.
 
Vi har lagt ekgolv med "click-system" (Kährs) som flytande golv och har inga problem med sprickor under vintertid. Dock viktigt att tänka på att eventuellt "sektionera" upp golvet så man inte bygger "U" runt t.ex. utskjutnade väggar då dessa kan ge ökad risk för glipor vid rörelser.
 
AndersG skrev:
Menar du "spricker" typ flera millimeters sprickor eller "rör sig" dvs att man på vintern ser tydligare springor mellan plankorna? Alala trägolv rör sig litet.
Huvudproblemet här är avstånd på cirka 8 meter i vardagsrummet vilket gör att golvplankorna glider isär vintertid. Varit nöjd om det bara var ngn mm. Snarare 1 cm som värst.

Inga utstickande väggar direkt men golvet följer väggarna som är lite kringelikrokaktigt. (Vilket ord... ) :) Möjligt att golvet går i spänn någonstans.

Är det möjligt för Kährs click-system att glida isär?

 
Vi har som sagt Kährs golv som fungerat perfekt utan uppkomst av glipor/sprickor, men allt är väl möjligt beroende på yta, rumsform, om man tummat på möjligheten till rörelsemån etc.
 
Så då är det alltså möjligt att click-systemen också glipar.

Problemet är den stora spännviddden över golvet samt golvvärmen i kombination med låg luftfuktighet på vintern.
 
Vi har samma problem med sprickor eller att det vill glepa isär. Vi har oljat 3stavsparkett nu med klicksystem. Fast vi har ingen golvvärme.
Och det blir inte fint i alla fall värre på vintern.

Laminat blir snyggare om man inte vill ha glipor överallt.

OLHA skrev:
Så då är det alltså möjligt att click-systemen också glipar.

Problemet är den stora spännviddden över golvet samt golvvärmen i kombination med låg luftfuktighet på vintern.
 
Ok. Då får man fundera vidare.
 
Vi har Tarkett 14mm klick, ca 8m som mest bredd. Man kan se att träet lever sommar/vinter, men det är frågan om tiondelar.
 
Vi har också Tarkett 14 mm klick, fast i ask. Ingjuten golvvärme. Det är inte så vackert på vintern, rejäla glipor. Pekfingernageln får jag utan problem ner i gliporna här och var. Dessutom skålar sig "plankorna" något så att skarvarna skjuter upp. Lacken skadas då lätt precis på kanten, och det har tom gått små små flisor på sina ställen. Bara enstaka, men rysligt irriterande ändå >:(
 
Jag har Kährs Copenhagen (14mm, 3-stav, lackad) som lades år 2000. Då fanns inte click, utan här är det "vanligt" spontat golv. Jag har inga som helst problem med sprickor eller glipor oavsett årstid. Bredd ca 360 cm. Golven är limmade med Kährs speciella "Parkettlim".
Jag har även Kährs 4-staviga ekparkett i sovrummen (kommer ej ihåg namnet, ungefär som Copenhagen fast mer spridning på nyanserna, ej click). Samma här, inga problem alls. Ej golvvärme i sovrum dock.
 
Vi har också Tarkett 14 mm klick, fast i ask. Ingjuten golvvärme. Det är inte så vackert på vintern, rejäla glipor.
1. Hur varma golv har du?
2. Nu kan det hända att jag minns fel, men det var något träslag som inte alls tyckte om värme, var det ask?

Kollade nyss vardagsrummet där vi har ett spann på 8m bredd, 12m längd och inga naglar går ned :)

Som jag ser det.. Trä lever, det är stor skillnad på luftfuktighet sommar/vinter. Därför rör sig golvet och därför lägger man flytande golv. Om något hindrar det flytande golvet att röra sig så spricker det i skarvarna.
 
Vad jag kan se, är att golvet är fri flytande. Men....

Vardagsrummet har några vinklar och vrår varför det säkerligen, på något ställe går emot. Är sådär road över att montera bort trälisterna igen för att hitta stället.

Har ändå för avsikt att byta golvet. Har man en mastiff så är man nog tvungen efter ett tag...
 
Just det, FYI vilket kanske spelar roll, vi köpte golven ca 3 månader i förväg och lät dem ligga i rumstemperatur hela den tiden inför läggning.
 
Jo, jag vill minnas att det fanns i tarkettmanualen att man skulle göra så.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.