Hej,

Sitter och tittar på ny köksfläkt (vägghängd + recirkulation med kolfilter) och undrar vad skorstenen egentligen fyller för funktion på en recirkulations-fläkt? Det enda jag kan inse att den gör är att den istället för att kasta de fett/smuts och doftpartiklar som inte fastnar i filtrena rakt upp (dvs om man inte skulle ha en skorsten) gör att dessa partiklar kastas upp i skorstenen och eventuellt fastnar i skorstenen innan luften återförs till rummet? Vad tror ni andra?
 
Nu är det ett tag sedan jag kollade på kolfilterfläktar, men då iaf så kunde man ofta välja om man skulle köra med kolfilter eller köra utan kolfilter & via imkanal ut genom vägg/tak, de kolfilterfläktar där man inte kunde välja att koppla den till imkanal saknade sådan anslutning.


Fetfiltret i en köksfläkt (oberoende om det är med/utan kolfilter) ”ska” ta ”all” fett, därefter går luften genom ett eventuellt kolfilter.
Om fettfiltret inte fungerar som det ska så hamnar fett i kolfiltret med försämrad funktion samt kortare livslängd som följd.

Ett fettfilter behöver rengöras ”kontinuerligt”/”med jämna mellanrum”, hur ofta beror på hur fettfiltret är konstruerat samt vad för mat som tillagas, hur mycket & hur ofta.

Om man steker fet mat dagligen till fyra personer så kan det behövas rengöras en gång i veckan.


Med andra ord, det ska egentligen inte komma något fett i imkanalen/utblåsluften.
 
Demmpa Demmpa skrev:
Nu är det ett tag sedan jag kollade på kolfilterfläktar, men då iaf så kunde man ofta välja om man skulle köra med kolfilter eller köra utan kolfilter & via imkanal ut genom vägg/tak, de kolfilterfläktar där man inte kunde välja att koppla den till imkanal saknade sådan anslutning.


Fetfiltret i en köksfläkt (oberoende om det är med/utan kolfilter) ”ska” ta ”all” fett, därefter går luften genom ett eventuellt kolfilter.
Om fettfiltret inte fungerar som det ska så hamnar fett i kolfiltret med försämrad funktion samt kortare livslängd som följd.

Ett fettfilter behöver rengöras ”kontinuerligt”/”med jämna mellanrum”, hur ofta beror på hur fettfiltret är konstruerat samt vad för mat som tillagas, hur mycket & hur ofta.

Om man steker fet mat dagligen till fyra personer så kan det behövas rengöras en gång i veckan.


Med andra ord, det ska egentligen inte komma något fett i imkanalen/utblåsluften.
Med andra ord så behövs ingen imkanal/skorsten på en recirkulationsfläkt?
 
  • Gilla
Jompa94
  • Laddar…
A
J Jompa94 skrev:
Hej,

Sitter och tittar på ny köksfläkt (vägghängd + recirkulation med kolfilter) och undrar vad skorstenen egentligen fyller för funktion på en recirkulations-fläkt? Det enda jag kan inse att den gör är att den istället för att kasta de fett/smuts och doftpartiklar som inte fastnar i filtrena rakt upp (dvs om man inte skulle ha en skorsten) gör att dessa partiklar kastas upp i skorstenen och eventuellt fastnar i skorstenen innan luften återförs till rummet? Vad tror ni andra?
vanligtvis finns det en utloppsstos som monteras i skorstenen vid ventilationsgallren och därmed släpper ut ångan nästan i höjd med taket istället för i ansiktet.
men annars är det bara kosmetik bla för att dölja elkontakten och motor och kretskort
 
  • Gilla
Jompa94
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.