OlaF skrev:
Undrar om smultron klarar att konkurrera ut gräs? Det vore ju klart trevligare att ha några hundra kvadratmeter "smultronställe" än all ful slänt vi har nu men nu är där ju redan gräs :(
Jag tror att gräset fortsätter växa mellan plantorna. Tyvärr så får ju då smultronplantornas utlöpare svårt att rota sig - då en massa gräs gömmer jorden. Kanhända kan du spruta på något som dödar gräset... vänta någon vecka och sedan plantera smultronplantor. Du kan ju ta en liten del av slänten i taget.

Min slänt är uppdelad i olika teman... Det hade varit tråkigt med bara smultron ;)

När jag utrotar kirskål plockar jag bort alla späda kirskålsblad under tiden som smultronen etablerar sig. När smultronmattan är klar har inte kirskålen en chans.
 
Fru_Skogsberg skrev:
Kanske blir gräs ändå då :) Vi har en liten elgräsklippare så klipparen är inte så tung.

Spelar väl inte så stor roll om den är lätt, halkar du i uppförsbacke med klipparen framför dig så finns risken att den klipper av dig något oavset om den är lätt eller tung. OK chansen att man lyckas värja sig från den är ju större om den är lätt.
 
Jag får släppa ner gräsklipparen helt enkelt ;)
 
Spiderman skrev:
Kanhända kan du spruta på något som dödar gräset... vänta någon vecka och sedan plantera smultronplantor.
Hmm, kanske köra med litet roundup på sina ställen och plantera smultron ett tag senare.
Spiderman skrev:
Min slänt är uppdelad i olika teman... Det hade varit tråkigt med bara smultron ;)
Vi har hundratals kvadrat med hallon som står kvar från gamla tomten och de är jättegoda och vi plockar numera.... inte ett enda... :) Första åren plockade vi litervis och det är jättegott men tusan vad snabbt det blir för mycket av det goda. Jag tror inte vi kommer plocka mycket av smultronen efter några år heller men är de bra som marktäckare är det ju bra i sig.

Vi ska plantera några klematis som ska få krypa längs marken istället för på spalje. Enligt tips ska det gå bra och klematis är ju läckra när de blommar och de trivs läskigt bra på vår tomt.

Hursomhelst så funderar vi numera på vad vi ska göra av våra slänter. De små på ungefär en halvmeter i höjd mellan de delar av tomten vi är mest på kommer bli mycket rabatter och litet mur istället för slänt. De större kommer till stor del få vara som de är, fast kanske med lågväxande marktäckare längst upp i slänten istället för gräs, så man inte får den där kanten mellan klippt och halvmeterhögt oklippt gräs som sticker upp.

Hade vi vetat att det skulle vara så omöjligt att klippa hade vi nog hellre satt in litet stödmurar och haft större yta och "stup" än slänter. Nu var vi tvugna att höja tomten en hel del och då blev det som det blev. Det var fint i början när vi klippte men vi gav som sagt upp det rätt snart. Både farligt och jobbigt och man kan ändå inte använda så branta slänter till något.
 
Jo visst stjäl slänter en massa utrymme. Det är ju även skitdyrt med L-stöd och stödmurar... :(
MEN jag tycker att slänter och kullar ger tomter karaktär. Barnen älskar att springa upp och ned i trapporna som vi har byggt. Jag hade i nuläget inte velat ha en platt "tråkig" tomt ;)

Jag har en slänt som är ca 40 meter lång. Den varierar från 1 - 1,5 meters höjd. Smultronplanteringen är början på den slänten. I andra delar av slänten har jag olika kryddväxter. Slånbuskar. Lupiner m.m. Det enda som inte har tagit sig i slänten är revsugan... Annars brukar de säga att den växer som ogräs. Inte i min schaktslänt i vart fall!


Sedan har jag en kulle. Den är gräsbevuxen. Vi klipper det mest av kullen med gräsklipparen. Det är TUNGT! (de första två bilderna). Baksidan av kullen måste vi ta med grästrimmer då den är alltför brant...


Den andra slänten som jag har är väldigt brant. Där har jag precis börjat kämpa mot kirskålen med hjälp av smultron. Innan denna sommaren är slut hoppas jag att slänten är täckt med smultron. (bild 3)

Barnen plockar smultron varje dag. Plantorna ger smultron hela sommaren.
När deras kompisar är här så plockar de smultron mest hela tiden. De plockar i en och samma burk och sedan gungar de tillsammans i hammocken och frossar :)
 
  • 0722-kullen.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 0184-kullen.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 0681-gropen.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Per-Olav Rask
  • Laddar…
Jag hade inte mina torvblock i en slänt utan som kant runt mina rabatter. Klädde torvblocken på utsidan med sten (en åt gången vid den dagliga skogspromenaden :) )
 
Ska man ha gräs på slänten så ska man nog se till att ha en gräsklippare som inte går på hjul utan svävar på en luftkudde, tror de kalla för Flymo men det kanske bara är ett varumärke. Farsan brukade i varje fall ha en sån när vi var små och hade en väldigt lång brant slänt på en del av tomten. Den hade han framför sig och gick nerför slänten och svepte den från sida till sida. Nu har jag i stort sett aldrig behövt klippa gräs överhuvudtaget men min bild av det hela är att det inte var alltför tungt, och är du hela tiden ovanför gräsklipparen så är det ju inte heller lika stor risk att hamna under den. Att klippa med en gräsklipapre på hjul känns däremot tungt.
 
Snailman
GreenTurtle skrev:
Om man har en motorgräsklippare har jag hört att man måste ha en "speciell" för att klara klippa i släntar (något med oljan att göra tror jag). Någon som vet mer om detta?
Har för mig att det ska vara 4-takts som smörjs för dåligt om man lutar på dem, däremot 2-takts skulle gå bra i sluttning (vet inte om det finns 2-takts längre)
 
Cockaby skrev:
Flymo ... Farsan brukade i varje fall ha en sån när vi var små och hade en väldigt lång brant slänt på en del av tomten. Den hade han framför sig och gick nerför slänten och svepte den från sida till sida.
Jag har haft en flymo och den var helt enkelt superb. Eldriven luftkuddegräsklippare. Så länge den är igång har den ingen vikt. Den klipper inte lika lågt ner som en konventionell klippare och den smular sönder gräsklippet fullständigt så klippytan behövs inte/kan inte krattas. Jag har aldrig haft så fin gräsmatta som under denna tid då klippet gödde mattan. Passar mycket bra även i slänter och ojämn mark.

Varför jag inte rekommenderar apparaten beror på att den inbyggda säkerhetsbromsen gick sönder redan andra säsongen och jag hade flitig kontakt med generalimportören i Kungsbacka som inte ville acceptera att det var fabrikationsfel på just mitt ex.

Alltså: produkten är ypperlig men produktansvarig urkass:eek: .
 
Om man klipper med bensindriven gräsklippare så får man inte luta den i sidled (åtminstone inte så att oljebehållaren hamnar på uppsidan) eftersom olja kan rinna in i förgasaren och sedan beckar tändstiftet igen. Här gäller det att läsa i bruksanvisningen eftersom garantin inte gäller för ett sådant fel.

Min gräsklippare skulle inte innehålla någon olja vid leverans så jag fyllde i stipulerad mängd (0,6l) och klippte sedan i slänt med måttlig lutning. Sedan gick gräsklipparen inte mer. Trodde på garantireparation men tydligen kan vissa motorer levereras med lite olja i så jag hade överfyllt med 2 dl (kollade inte med stickan när jag fyllde olja) och då räckte den lilla slänten för att oljan skulle rinna till fel ställe. Gick inte på garantin och kostade nästan 1000 spänn.

I bruxen står tydligt att gräsklipparen inte får luta i sidled, bara framåt eller bakåt.

/Martar
 
Spiderman skrev:
Jag tror att gräset fortsätter växa mellan plantorna. Tyvärr så får ju då smultronplantornas utlöpare svårt att rota sig - då en massa gräs gömmer jorden. Kanhända kan du spruta på något som dödar gräset... vänta någon vecka och sedan plantera smultronplantor. Du kan ju ta en liten del av slänten i taget.
Vilken sort ska man då köpa?:confused:
De jag har sett är utan utlöpare, dvs ses som kantväxter.

Är då sugen också på marktäckare av smultron för en del av min slänt
 
Hemmakatten
Smultron är dötrista under vintern. Smultron, enligt mig, är bäst i grässlänter, eller rabatter som man inte orkar sköta. De har inget stort värde som marktäckare. Det de har, är bären - och smultronen är ju underbara!! D) Men marktäckare finns det andra bättre sorter av.
 
Badger skrev:
Vilken sort ska man då köpa?:confused:
De jag har sett är utan utlöpare, dvs ses som kantväxter.
Fråga på plantskolan. Du skall köpa en sort som revar sig. Jag vet inte vilken sort jag har eftersom den kommer från svärmor i Danmark...

Bor du i närheten av Helsingborg kan du få plantor av mig :) Jag har massor ;)

P.S. Måste bara tillägga. Smultronplantorna förökar sig i raketfart om man först planterar dem i näringsrik jord. Man får då inga bär men en massa revor med sticklingar. Sedan är det bara att börja plantera ut dem i magrare jord.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.