Hej

Bakgrund:
Vi blev ägare till ett gammalt timmerhus som mäter c:a 5x22 meter invändigt. Huset står på fantastiskt torr och fin sandjord, högt beläget.:D Det är huggen sten i grunden och timmer som är klätt med liggande panel (spikad på stående läkt direkt mot timret). Golven är av varierande karaktär - c:a 40% där kök, pysselrum och hall ska vara är av typen c:a 300 mm breda och 70-100 mm tjocka... Under golven är det rejäla bärande golvbjälkar i bra skick. det finns 3 murstockar för 3 vedspisar och en kakelugn. Det är sandjord i princip ända upp mot golvtiljorna, men samtidigt är det lite varierande höjd och ventiler såsom på torpargrund. Men ser man till hur den snustorra jorden ligger så känns det mer som en typ mullbänk och flera ventiler är ändå igentäpta på insidan av grunden av sandjord. (har dock inte hunnit kolla överallt än). Har en matkällare i köket med huggen sten som väggar och snustorr jord i botten. De golv som inte har kvar de gamla tjocka golven - där har man bytt ut mot lite mer "modernt" golv och reglar upp under och isolerat med diverse material (såsom sovtäcken, spån osv...). Det har legat plastmattor över alla golv :worried: och halva byggnaden har under åren varit underhållsuppvärmd. Den del som har varit undehålllsuppvärmd är den delen som har de tjocka golven (men då var det 2-3 lager mattor på dem) och har klarat sig bra. Den del som varit kallställd har lite mörkar fläckar och "stuglukt" - har kört ozon i omgångar där, men vi håller på att riva golven där. Vi vill ordna till huset med ekologiska materialval och försöka behålla det gamla och äkta så långt det är försvarbart och praktiskt.

Plan:
  • Ta bort alla golv, allt organiskt material och alla trista lösningar på senare tid såsom diverse försök till att ändra "grundkonceptet". Kontrollera/byta bärande bjälkar.
  • Ordna samtliga golv till typ "Mullbänk": Fylla på med Leca och avsluta med lerkilning längst upp.
  • De gamla golven med de tjocka golvtiljorna får sektionsradiatorer (för att minska risken för sprickor) med rör-i-rör under golven fram till elementen och de övriga "moderna golven" får vanlig golvvärme som är lagd i lerkilningen.
  • Badrumsgolv??? (se nedan)
  • Isolera grunden utvändigt med 15-20 cm antingen leca (20 cm typ Albabalkar) eller Siroc Kantelement +skiva + betong och armering mot stenen. (för att öka värmen och torrheten i mullbänken)
  • Isolera väggar utvändigt (15 cm) - ta ned den gamla liggande panelen, bygga på 15 cm regel, ordna med organisk isolering (cellulosa lösull eller sågspån/kutterspån) samt vindskydd - duk/skiva.
  • Tak kommer att isoleras utåt (30 cm) och befintliga betongpannor (bytta för 12 år sedan) kommer att plockas ned och läggas tillbaka på det nya taket.
  • (sedan ska miljarder andra saker göras också - som att byta fönster, bygga en farstukvist, kök, takkupor, byta el etc. etc.)
Mina frågor/funderingar:
  • Lecablock eller Kantelement typ Siroc som utvändig tilläggisolering på grund?
  • Badrumsgolv... : Är beredd att kompromissa vad gäller "regler" när kring försäkring osv. har funderat på att "gjuta en platta" i rummet (c:a 11 kvm) men funderar på detta med fuktvandringen - Om man skulle mura en kant med lecablock innanför rummets väggar, fylla på med Leca som på övriga ställen, packa den, sedan gjuta en armerad platta med golvvärme och på det lägga mindre klinkerplattor, där fuktvandring kommer då att ske genom fogen - funkar det?. Väggar -tja...hur gör man där? (utan plast och annat skräp)?
MVH
Jörgen
 
  • Gilla
Sndrus
  • Laddar…
Dalbotant Dalbotös skrev:
Angående badrummet, har ni kikat på att bygga av lera? Hade jag haft ett så fantastiskt hus som ni hade jag definitivt byggt ett lerbadrum. [länk]
Tack för tipset (y), definitivt något att överväga :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.