En fundering.
Har allmänheten tillträde till mark som tillhör allmännyttan? Eller kan de boende alt kommunala bostadsbolaget begränsa möjligheten för icke boende att vara på exempelvis gården, lekplatsen etc?
 
Ja det kan dom, men de ägs av kommunerna som ibland lägger beslut till sina bolag att vissa områden ska vara allmänna.
 
  • Gilla
fgo
  • Laddar…
H huggan skrev:
Ja det kan dom, men de ägs av kommunerna som ibland lägger beslut till sina bolag att vissa områden ska vara allmänna.
Tack för svaret. Då slipper jag fundera längre.
 
Fastigheten du menar ägs av någon allmännyttig part, t.ex. kommunens bostadsbolag eller förvaltning. Det saknar betydelse om det är en privat eller publik ägare.

Det som styr hur marken får användas och avgränsas är i sådant fall detaljplan, eller om plan saknas, så är det alltså frågan om det är tomtmark eller allemansrättsligt tillgänglig mark. Marken kan ju även vara upplåten till en gemensamhetsanläggning för t.ex. väg eller naturmark eller det kan finnas servitut på marken för t.ex. väg eller gångväg som gäller för allmänheten.

Är det tomtmark som inte har någon sådan inskränkning i ägarens rådighet över marken, så kan ägaren stängsla in den, och de som bor i fastigheten kan ha nyckel. Det är alltså inte skillnad på en villa, ett hyreshus, ett hus med ägarlägenheter med samfälld mark eller BRF i den meningen. De kan ha rätt att stängsla in sin tomtmark eller fastighet.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.