Staffans2000
Ulolrorie Ulolrorie skrev:
Det finns fler rum i källaren som har klinkers sen länge och där det funkat utan fuktproblem.
Kan bero på grunden, som kan bestå av ren lera, sprängsten och alla möjligt byggbröte, eller alltihop i en osalig blandning, så ena delen är torr medans den andra är blöt.
 
Oldboy Oldboy skrev:
Ventilation är nog bra att ha. Särskilt på wc.
Huruvida en vanlig tallriksventil räcker eller pax-fläkt behövs beror på hur ventilationen i övrigt i huset/källaren fungerar.

Vad gäller väggen, avvakta och se. Du kan med fördel vänta ett år innan du gör ngt. Då har dels byggfukten från den nya väggen, putsen, färgen, flytspackel på golvet och fix etc hunnit torka ut någorlunda, och dels ser du om det blir mer skador eller om det lugnar ner sig.
Om allt lugnar ner sig så bör det räcka att måla med riktig silikatfärg där puts/färg släppt bakom rören. Silikatfärgen är hyfsat diffusionsöppen så ev markfukt kan ventileras bort genom den.

Det kan alltså vara markfukt som stiger genom betongplattan. Kan mkt väl vara lokal om underarbetet med det kapillärbrytande skiktet är dåligt utfört, eller om det är ett äldre hus där det inte brukar finnas nämnvärt kapillärbrytande skikt eller dränering.
Men, det kan också vara byggfukt. Betong/murbruk/puts, flytspackel och fix innehåller mkt vatten som ska torka ut. Med snabb byggtid, stora plattor på golvet, och ev för tät färg på väggarna, samt obefintlig ventilation så förefaller det rimligt att anta att fuktskador kan uppstå även av byggfukt.

På den gamla goda tiden när man byggde massiva stenhus så räknade man med att det tog minst ett år, ofta 2-3, innan inneklimatet blev vettigt. Innan dess var det allt för fuktigt pga byggfukt och närmast omöjligt att värma upp ordentligt.
Tack för utförligt svar! Det låter vettigt. Det är ett gammalt hus (40-tal) men det gick också lite för snabbt när toaletten byggdes. Jag installerar ventil och avvaktar tror jag.
 
Staffans2000 Staffans2000 skrev:
Kan bero på grunden, som kan bestå av ren lera, sprängsten och alla möjligt byggbröte, eller alltihop i en osalig blandning, så ena delen är torr medans den andra är blöt.
Tack för förklaringen!
 
Husrekondare
[QUOTE="Husrekond

Silikatfärg inomhus, med reagerar alkalisk och fungerar därför desinficerande och hämmar svamp och mögel.
 
  • Gilla
Ulolrorie
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.