Hej, man brukar säga att man ska vara noga med att få bort all rost när man exempelvis fixar på bilar innan man rostskyddar osv. Jag skulle vilja veta varför? Varför kan man inte applicera rostskydd på en redan rostad yta? Då förhindrar man ju fukt att nå ytan. Rost är ju inget levande som sprider sig.
 
En detalj är att rosten är porös och kan lossna från metallen. Den sitter inte fast i plåten lika bra som färgen gör. Så ju mer rost bakom färgen, desto fler svagheter i färgens vidhäftning.
 
  • Gilla
Danii KD
  • Laddar…
Visst är väl rost levande? Likt ett svampmycel förvandlar det stål till kexchoklad. :oops:

Det finns färg som man kan måla på lätt rostiga ytor, men är det för mycket rost så lossnar den, spricker, vatten kan krypa bakom och rostprocessen fortsätter. Ofta kan det vara hål bakom tex en lagning så vatten kommer in och 3 månader efter en spackling och målning, så kommer nya bubblor i färgen.

Under bilen är det väl samma sak. Varför började det rosta bakom underredesmassan? Det kan ha kommit in vatten bakom massan som kanske spruckit, lossnat eller så är det hål bakom. Hålls fukt kvar så rostar det, medan en ren slät metallyta som kan torka upp i princip inte rostar, i alla fall inte fort. Vissa tycker till och med att rost är en vacker färg. Rostiga fasader tex….:oops:
 
  • Gilla
Danii KD
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.