Hej alla el kunniga!
Jag funderar om man kan koppla en kontaktor till en syrepump? Jag har två pumpar, en går med 230 volt och den andra med 2s 1,5 volts batterier. Vi har strömavbrott lite nu och då, och då måste jag starta batteripumpen manuellt, vad jag tänkte är att jag kopplar in 230 volts pumpen på ena sidan av kontaktorn som skall vara NC och 3 volts pumpen på andra sidan som skall vara NO. Vad behöver jag för sorts kontaktor? Tacksam för svar.
 
Om reservpumpen drivs av 2 1,5V batterier lär det räcka med ett litet relä för att starta den. 230V pumpen behöver du inte blanda in alls. Du tar ett relä med 230V manöverspänning. det kopplar du så att det drar direkt när du kopplar sladden i vägguttaget. Sedan låter du NC-kontakten starta pumpen. Då kommer den att starta vid strömavbrott. Reläet behöver tåla den spänning och ström som du skall använda till pumpen. Men det borde inte vara så mycket.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Avemo, Okey! Kan du länka mig till ett sådant relä? En fråga, borde inte batteripumpen kopplas till en NO.
 
Du skulle kunna koppla ett litet relä till en liten nätadapter och när spänningen försvinner och reläet ”slår ifrån” så kopplar det in batteriet (tex detta relä har både NO och NC kontakter).

Detta drar 450mW
 
Om vi fortsätter med Kjell så finns till exempel detta:
https://www.kjell.com/se/produkter/...laer/2-poligt-rela-240-v-ac-10-a-250-v-p36101
Med tillhörande sockel:
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/el-produkter/svagstrom/relaer/rela-sockel-p36103
Om spolspänningen är 230V så slipper du nätadaptern. Och så får du skruvanslutningar i stället för ett relä avsett för kretskortsmontage. I övrigt fungerar reläet som @blackarrow länkar till lika bra.

Min tanke var att pumpen startar när det inte finns manöverspänning på reläet. Då blir det en NC-kontakt du skall använda.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.