Hej,

Har precis blivit medlem efter att ha startat upp ett bygge av fritidshus i suterräng. Vore tacksam för råd från erfarna medlemmar kring ett problem vi stött på:
Vi har precis gjort plattan och suterrängen klar, väntar på överdelen som kommer om två veckor. Nu visar det sig att plattan ligger 17 cm högre än vad vi angett och fått bygglov för. Kommunen har blivit ombedd att åka ut och kontrollmäta (av grannar) och kommit fram till den siffran. Vi var dock inte på plats när de mätte, men det var tydligen våra grannar.

Att det blivit en högre höjd än vad vi angett i bygglovet beror på att det behövdes göra en justering för att få concelldelen på plats. Observera att detta inte kommer påverka varken byggnadshöjd eller sockelhöjd. Kommunen vill nu att vi kommer in med svar på varför detta hänt och förvarnar att vi ev kan behöva in komma med ett nytt bygglov p g a detta. Så till mina frågor:

1. Vad bör vi tänka på i vårt svar till kommunen för att ha en chans att få OK på avvikelsen?
2. Kan vi be om en ny mätning när vi är med?
3. Är det någon som har erfarenhet av vad som räknas som mindre avvikelse?
4. Kostar det lika mycket att "göra om" bygglovet som när vi ansökte första gången?
5. Kan de stoppa bygget bara genom ett mail eller behövs ett beslut i byggnadsnämnden?

Tacksam för hjälp.
 
Hur kommer det sig att du inte själv var med vid mätningen? Det låter som ett generalfel, att inte vara med och styra informationen till kommunen.

Hur kunde grannar upptäcka felet?
Det låter lite märkligt om ändringen av höjd inte påverkar byggnadshöjden, förklara.
 
Ja det hade vi självklart velat vara. Men det dök upp ett mail att kommunen varit där och mätt, vi fick ingen notifikation om detta alls. Verkar konstigt att de bara kan gå in på någons tomt och ta sig in underdelen och mäta utan vår vetskap. Vi kommer be om en ommätning/kontrollmätning där vi ör närvarande.

Våra grannar vill inte att det ska byggas ett hus överhuvudtaget så det kommer synpunkter på det mesta. De har antingen varit inne på tomten eller bara chansat och bett kommunen mäta, allt för att fördröja/förhindra vårt bygge, vilket såklart är trist men självklart ska vi se till att göra rätt.

Felet har blivit i concellelementet som levererats i annan dimension, en lång historia, men inget vi kunnat upptäcka innan leverans och montering (som gick på en dag).
 
Det brukar ingå/vara krav på kontrollmätning av kommunen i kontrollplanen

https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...e/byggprocessen/utstakning-och-lageskontroll/
"Lägeskontroll är en kontroll av att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe. Man kontrollerar om byggnadens storlek, mått, form, läge i plan och höjd stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet.

Lägeskontroll brukar göras när formen till grunden är färdig men innan man börjar gjuta plattan. Om en lägeskontroll utförs i tid finns möjligheter att rätta till eventuella fel. Lägeskontroll utförs ibland efter att grundläggning utförts, eller till och med när åtgärden är klar, vilket är för sent. Om byggnaden placeras fel kan det leda till att slutbesked inte kan utfärdas."
 
Det skall väl i så fall framgå av kontrollplanen?
 
Det har gjorts en mätning där en fixpunkt satts ut av kommunens mätinspektör. Detta skedde innan plattan gjöts.
 
Fixpunkten är väl för utstakning? Lägeskontrollen kommer efter det.
Vi hade ivarjefall bägge som krav i vårt bygglov (fixpunkten var vad kommunen gjorde för utstakning, medan de kom ut oanmälda och kontrollmätte + rapporterade att det var ok till kommunens byggnadsinspektör)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.