Vi håller på att börja projektera vår tomt för nybygge, och nu är det så att tidigare markägare är något tveksam till var exakt fibern grävdes ner i förhållande till den karta vi fått ut på Ledningskollen.se. Enligt Ledningskollen ligger fibern i ett dike = inga problem. Enligt tidigare markägare så kan dock det vara så att entreprenören som grävde ner den för ett antal år sen sneddat lite över vår tomt; vilket skulle kunna innebära stora problem för oss då vi behöver gräva cirka 10 m in på tomten.

Jag har begärt utmätning via bolaget som äger fibern, men de hänvisar till personalbrist och att de inte gör sånt på rutin då det skulle ta alldeles för mycket tid för dem. Samtidigt hävdar de att de inte kan garantera fiberns placering och säger att vi får betala om vi gräver av den oavsett.

Vad gör man? Kan man på egen hand ta ut någon som mäter ut fibern (gissar att det ändå blir billigare och slipper dessutom gräva av nätet för grannen och börja med grannosämja) och i så fall var får man tag på en sådan? Vad har vi för rättigheter i det här egentligen, tycker att vi försökt göra allt vi kan men hur vi än gör så känns det som att vi får ta allt ansvar och risk i detta. Tänker att vi kan ha roligare för pengarna i husbygget än att betala för avgrävd fiber...

Någon som har liknande erfarenheter?
 
Jag vet att många ledningsägaren inte sätter ut ledningar för projekteringsunderlag. Skicka till den via ledningskollen och begär att få ledningen utsatt då du ska gräva provgropar för att kontrollera vad det är för markförhållanden. Ledningsägaren är tvungen på begäran att sätta ut sina ledningar, däremot kan de om de är fula ange att läget är osäkert och då är det försiktig schakt som gäller.
 
C
Kolla till att börja med om du har någon söktråd där fibern kommer fram. I så fall kan du hyra utrusting och göra en egen lägesbestämning. Om man vill vara pragmatisk. När det gäller elledningar är det ju inga konstigheter att begära utsättning, så spontant skulle man ju kanske tro att detsamma skulle gälla fiberledningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.