Vår hustillverkare vill ha ca 800 kr/spot och jag tycker det låter lite orimligt dyrt. Man vill jug ärna få gjort så mycket som möjligt innan inflyttning och orkar egentligen inte med att ha en massa kvar att fixa sén..
Men vad skulle det kosta per spot att få det installerat av elektriker (vitt & svart) i efterhand? Blir det kanske dyrare eller lika dyrt?
Någon som är elektriker och kan svara?
Vill ha riktbara spots i rostfritt i kök och badrum. Antal? Om jag inte visste vad det kostade skulle jag säga ca 16 totalt... ;-)

En annan fråga: ur många spots brukar man räkna med att ha? Finns det nå´n minimum yta typ minst 1 spot per 3 kvm eller så...

mvh
 
Njaa. Om vi antar att du pratar om spots infällda i taket. Så är det inte så lätt att efterhandsmontera. Det skall sitta skyddsburkar upp i bjälklaget ovanför spotten. Brandrisken är stor. Burkarna måste man sätta innan man sätter upp gipstaket, samma med ledningsdragning.

Jag är ingen elektriker, men har gjort en spotinstallation vid vår köksombyggnad, fick det kopplat av elektriker.

Jag tror att priset du fått är ganska normalt, köper du bra material till bästa pris på nätet så tror jag att din installatgion behöver material för ca 5-6000 (16 spottar, transformatorer skyddburkar, dimmrar värmetålig kabel osv). Samma material via elfirma får du räkna med kostar 50-100% mer. Och sedan ett antal timmars arbete (glöm inte tiden för att planera antal och placering).

Efterssom det är ett nybygge så är inte efterhandsmontering av dig själv eller annan elektriker ett alternativ som jag ser det.

Många här säger att man skall ha en spot per kvm. jag tror att man kan minska något utan problem. Vi har 10 spottar över matlagningsdelen av vårt kök (ca 12-13 kvm). Det räcker bra.

Delningen styrs rätt hårt av hur takbjälkarna sitter, efterssom skyddsburkarna skall få plats mellan bjälkarna.

Sedan beror det ju på inredningen också, har du mörka golv och mycket annat mörkt så behöver du rejält med fler lampor.
 
"10 spottar på ca. 12-13kvm"

Storlek (effekt) på lamporna?

Kör du 12 eller 230volts halogen?

//Janne
 
50w 12V. mer viktigt tror jag är att välja rätt spridningsvinkel. Har 36 grader.

Som sagt, vi har ganska ljusa material i köket. Jag tror att det skulle kunna funka med 50% mer yta. Det blir inte FÖR ljust när de går på max, men man tänker inte på det som dåligt ljus om man dimmar ner en del.
 
Vi har nio 35W/12V-spottar 36 graders spridning på ungefär 12m2 i vardagsrummet och det räcker gott och väl tycker vi. I ett kök eller annat mer ljuskrävande rum så behöver man nog mer.

Vad ingår i priset 800kr/spot? Är det inkl. allt så tror jag inte att det är så fasligt dyrt. Är det bara för arbetet kan det ev. ligga litet i överkant men som nämnt så är det rätt mycket pyssel med infällda spots.

Våra spottar, "New Tria Fyrkant" från Elbutik, kostade ung. 200 kr st, plus två trafos för 400 kr st, plus dimmer för 700 kr, plus allt installationsmateriel såsom skyddsburkar, kabel/rör m.m. så det blir snabbt dyrt med spottar. Fast tusan så snyggt :)
 
En "tumregel" jag har hört är 20Watt/kvm2.

Eller?

//Janne
 
Det beror mest på vad det är för rum men 20W/m2 är nog inte helt åt skogen även om det känns litet för klent i mina öron. Ljusinredningsproffset på tjejens jobb (Kinnarps) sa en spott per kvadratmeter och då menade hon 50W. Själv tycker jag att det är ännu mer åt skogen och som sagt, våra 26,25W/m2 räcker bra för ett vardagsrum men där har man ju ofta litet kompleterande belysning från andra lampor. Vi har dessutom vita väggar och ljust golv.
 
Vi har 9 st 20W på 6m2 i vårt badrum, väldigt bra ljus. Tror det skulle vara overkill i ett kök, men man kan ju alltid dimma. 12V har generellt bättre ljusutbyte än 220V, hos oss behövs 35W/220V för att lysa lika mycket som 20W/12V (Osram-lampor på bägge).

Men som många andra skrivit, det beror även på typ av rum, färg på väggar och tak, mm mm.
 
Tack för svaren. 800 kr är material OCH arbete, jaha då är det bara till att börja räkna kosingen som flyger iväg till spots.. ;-) Köket är 15 kvm och vi hade tänkt ha spots även UNDER väggskåpen så att säga istället för ljusramp. Björkkök och ekgolv, vita/bruten grå kulör på väggarna (är det tänkt) så det är ju hyffsat ljust.
En 8-9 spots?
(det står basplacering i katalogen, vad menar de då? att de sätts i "mönster" om fyrkant eller vad? eller att de bestämmer utifrån takbjälkarna?

Förresten: Har hört att det inte är "bra" att ha spots i ovanvåning pga isolering, någon som har hört liknande eller strängt kan avråda från detta?
Vi har nämligen det idag och det blir väl lite spillvärme som en besiktningsman påstod.

mvh
 
Om du söker här lite så komemr du att finna svar på alla frågor du har en hel del till som du inte kommit på att fråga om ännu.

Men vad gäller spottar i översta bjälklaget (kan lika gärna var "problem" på första våningen i ett enplanshus). Så handlar det om att man är rädd för att diffusionsspärren i taket blir punkterad där skyddburkarna går upp, det ger risk för kondensproblem högre upp i konstruktionen. Dessutom kan det bli för tunn isolering kvar ovanpå skyddsburkarna, då finns det risk för kondens inne i burkarna när lamporna är släkta så att det är kallt i burkarna.

Dessa saker skall gå att lösa, men det gäller att ha en medvetenhet om problemet så att det blir löst.
 
Förhandlar med Myresjöhus om spottar, blir i alla fönster 20 st. Även som belysning i rummen, har inte orkat ännu att räkna efter minst 25 st. Det blir minst 40 st totalt. Elektrikern hos MH ska 1000:-/styck.
Lågspänning 24V med dimmrar över allt ca 10 st. Jag tycker det är för dyrt! Jag funderar på att sätta press på MH för det höga priset. Det finns en hel del annat angående prissättning hos MH som är konstigt, dock ej el-relaterat
Har ännu inte skrivit avtal!
Hur mycket kan man pruta?
 
Jag bygger också med Myresjöhus och deras elektriker tar 890 kr/spot + 450 kr för dimmer vilket är ett ganska "normalt" pris även om man själv kan tycka det är svindyrt.

Tror inte MH har så mycket att säga till om där. I mitt falll är det ju en uppgörelse mellan mig och elektirkern eftersom det är tillval som inte MH tillhandahåller. Det är helt och hållet elktrikern som sätter dessa priser.

Bara att betala och se glad ut...... :)
 
Jag får samma svar från MH, "gör upp med elektrikern" eftersom jag har valt totalentreprenad förväntar jag mig att allt jobb beställs från MH. Jag vill slippa diskutera med en massa hantverkare! Jag anser att detta kan MH göra, det är en fråga om vilja från deras sida. El-jobben som undantag är inte det enda för mig!

Är det någon på forumet, i synnerher MH, som har beställt spottar från husleverantören?
 
50 W per kvm låter mycket tycker jag. Jag har 15 W per kvm i vårt sovrum (4st 230 V 50W på 14 kvm) och 25 W per kvm (22st 230V 50W på 45 kvm) i vardagsrum och kök. Jag har bara full effekt på när jag städar. Vi har dock ljusa väggar.

800:- per spot är nog minst vad du får betala. Jag monterade in mina spottar själv och spotten kostade 130:- styck, burken kostade 150:- styck och kabeln är svindyr eftersom den skall tåla värmen. Det gick säkert på minst 100:- per styck. Sedan skall en elektriker koppla in allt. Sist och inte minst så skall din husleverantören ha lite också så 800:- låter inte dyrt alls ;)
 
Eftersom MH har köpt in en "standard" inst. från en elfirma skulle dom vara tvugna att gå in och förhandla med elektrikern om alla avsteg från orginalofferterna, det kan ju gälla mycket annat än spottar, den tid och kostnad det skulle medföra blir säkert lika hög som den eventuella reduceringen av elektrikerns pris så i slutändan skulle det säkert inte bli nån förtjänst för köparen. Och dessutom har jag svårt att tro att den elfirma som har blivet pressad i upphandlingen skulle ha nått störe intesse att "pruta" på extra arbetena.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.