Hej, en fråga om varmvatten från kranen. Jag har alltid hört att om man vill ha varmvatten för ex. kokkaffe eller te så ska man ta från kallvattenskranen och värma upp det. Om man skulle börja med varmvatten från kranen så skulle man ju spara tid och energi. Är det inte så, vad är nackdelar (eller ohälsosamt?) om man gör så?
 
Om du sparar energi på att ta varmvatten från kranen beror på hur varmvattnets värmts. Det blir exempelvis en besparing om det är värmt med värmepump men inte om du har elektrisk varmvattenberedare.

Argumentet brukar vara att det utlöses lite koppar från rören i varmvattnet. Man bör inte få i sig för mycket koppar då det är giftigt. Vilka mängder det blir och vilka mängder som är skadliga vet jag inte. En kopp te från varmvatten någon gång ibland är ingen fara.
 
Düsseldorff
Anledningen är att vattenledningssystemet bland annat kan innehålla metaller och hormonstörande ämnen. Att varmvatten innehåller högre halter än kallvatten har flera anledningar. Dels tar varmt vatten lättare med sig metall och dels är flödet av varmvatten lägre och hålls uppvärmt i olika typer av behållare under lång tid. Det finns också en juridisk aspekt. Lagstiftningen ställer särskilda krav och gränsvärden på dricksvatten och material som kommer i kontakt med dricksvatten. Varmvatten och varmvattenledningar inte har samma säkerhetskrav.
 
Fast hälsofrågan handlar väl även om att varmvattnet kommer från den relativt stora varmvattenberedaren, där det ev. har "mellanlagrats" ganska länge. Det är inte färskt.

Men rent energimässigt, om du värmer ditt varmvatten med någon form av värmepump, så är det "billigare" än att värma kallvatten i köket på spisen eller i en vattenkokare. Den mängd vatten du använder i matlagning är försumbar i förhållande till din totala vattenförbrukning.
 
Düsseldorff
H hempularen skrev:
Fast hälsofrågan handlar väl även om att varmvattnet kommer från den relativt stora varmvattenberedaren, där det ev. har "mellanlagrats" ganska länge. Det är inte färskt.
Precis! Det "hålls uppvärmt i olika typer av behållare under lång tid", som jag skrev.
 
Tack för era svar!
 
C clippan skrev:
Tack för era svar!
När man räknar så här noga på energibesparingar måste du ju också ta med förlusterna du får av att ta små mängder varmvatten i taget, vilket beror på hur långt det är från beredaren till kranen. Om du tex behöver spola 1L innan varmvattnet kommer, så är det också 1L som står och fungerar vattenburen värme åt ditt hus efteråt. Svårt att få ekonomi i det om det bara gäller att koka kaffe :).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.