Handritad skiss av en planlösning för ett fritidshus med tydliga måttangivelser.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skiss av en planlösning för ett fritidshus med mått och rumsindelning, ritat på rutat papper.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Hej! Vi ska bygga ett fritidshus på en ganska liten, smal tomt med lite lutning över hela tomten men med utsikt mot vatten. Därför tänkte vi bygga ett laduhus för att inte behöva gräva ut för mycket av lutningen på tomten. Vi har ritat på en egen planlösning och tänkte nu fråga er här som har erfarenhet av planlösning och husbygge. Vad bör man tänka på? Har vi gjort någon konstruktionsmässig miss mm. Hoppas på hjälp då detta är första gången vi bygger hus och det känns som om ritningarna bör vara näst intill klara när vi ska fråga om offerter. Vi hade också tänkt oss en budget för allt utom tomt runt 1,5 miljoner.
 
Budgeten är tunn om ni inte ska lägga ner 500-1000 timmar själva ?
 
Ja vi har tänkt göra ganska mycket själva.
 
Finns fler ritningar? Takhöjder , fasaderna mm?
 
Takhöjd 2,50m med 45 grader takvinkel på övervåningen.
 
Har inga fasadritningar än.
 
Materiallista då?
 
Vad behöver man veta då? Vi har mest funderat på planlösning och hoppas på hjälp med bygglov mm från den som ska bygga huset.
 
Ni behöver anlita en arkitekt eller någon som kan ta fram ritningar om ni tex köper stomme och materialet från en husleverantör. Ingen wc på övre plan förresten ?
 
Vi tänkte ju försöka rita själva istället för att ta in en arkitekt. Nej ingen wc på ovanvåningen, den blir ganska liten, mer som ett krypin. Det är ju ett fritidshus vi ska bygga, men tänkte att det är bättre att använda hela andra våningen istället för bara loft som många fritidshus har.
 
Fint planerat! Vi har också en del lutning på vår tomt och det har varit en stor hjälp att ha en nybyggnadskarta från kommunen där höjdlinjerna syns. En liten lutning kan bli rätt mycket när man planerar ett långt hus. Så det är mitt första tips, det påverkar era kostnader för markarbete.

Det finns hustillverkare som kan hjälpa er framåt i processen på det sätt du beskriver. Jag tycker att budgeten ser rimlig ut, tror inte alls att det handlar om 1000 timmar för att få kalkylen att gå ihop. Det är däremot ett pris per kvm som inte ger så mycket utrymme för "utsvävningar". Budgetdiciplin - men det är inte alls omöjligt!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.