Hej,
Vi bygger ett 1½-plans hus som snart är klart. Stommen är rest och snart börjar arbetet med innerväggarna. Vi har dock en eventuell ändring som vi inte är klar med och vill ha era synpunkter på!!!

Frågan lyder: Hur stor ska vi göra öppningen till vårt vardagsrum???

I öppningen till vardagsrummet har vi lagt in en förlängd bärande balk eftersom vi inte visste hur stor vi ville göra öppningen. Denna balk är markerad som en röd streckad linje i den bifogade ritningen. Öppningen kan förbli 1,30m som vi planerat hittills eller alltså maximalt göras lika stor som den röda linjen.

Fördelen med stor öppning som vi ser är mer ljus, mer öppen känsla. Nackdelen är hall och trapp-känsla i vardagsrummet samt att det kanske blir mer svårmöblerat.

Några övriga kommentarer som bakgrundsinformation:
  • Vi räknar med att använda groventrén till vardags
  • Vi har med avsikt valt att inte ha öppet mellan kök och vardagsrum eftersom vi inte är så ordningssamma och har barn med mycket spring i benen...
  • Vi har ekparkett som golv i huset, även trappan är av ek.
  • Arbetsrummet kommer nog fungera som barn/lek-rum initialt.
  • Ovanvåningen har ett allrum, tre sovrum och ett badrum
  • Vi har skogspartier både bakom och framför huset
Mycket tacksamma för era synpunkter!
Mvh / EvaH
 
  • open.gif
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jättetrevlig planlösning. Jag älsar stora vardagsrum och gillar placeringen med köket nära men änså avskilt.

Jag skulle lätt öppnat mer till vardagsrummet (hur mycket är jag däremot inte säker på). Tänk så trevligt för era gäster att mötas av de stora fönstren i vardagsrummet. Dessutom har ni ett stort vardagsrum så möbleringen blir nog inga problem.

Om man ser lite av entren och trappan från vardagsrummet gör väl ingenting. Det är ju en "finentré" och just därför kommer den ju inte se rörig ut, trots att ni inte är så ordningsamma ;)

 
Håller helt med arwen! Förstora den en bit i alla fall, kanske till 200 cm. Jag tror absolut inte det påverkar er möblering nämnvärt. Någon tråkig hallkänsla blir det inte heller, utan bara otroligt välkomnande för alla som stiger in i entrén!

Lycka till!
 
Att diskutera planlösningar är kul.... :-?

Personligen anses att

- siktlinjen från entrédörren via vardagsrummet ut i trädgården är viktig för "välkomstkänslan".

- man bör behålla så mycket av väggen mot vardagsrummet som motsvarar garderoberna på andra sidan, dvs 600 mm och dessutom kanske 100 mm extra.

Har idag mätt upp en annan öppning och den var 1500 mm bred och 2400 mm hög. Detta mått upplevdes som ett ganska trivsamt mått medan bredden 1300 mm upplevdes som något "instängt".

Slutsatsen blir; rekommenderar att öppningen blir 400 mm större eller totalt 1700 mm.

Lycka till!  :) :) :)



 
Hej,
Tack alla för era väl avvägda och vettiga kommentarer! Ja, det blir nog att göra öppningen något större i alla fall!

Mvh EvaH
 
Har goda vänner som har den planlösningen (A-hus Lyckan). De har helt öppet mellan hall och vardasrum och det ger ett mycket rymligt intryck, samtidigt blir hallen ljus. Vardagsrummet är så stort så det gör inte något att man förlorar lite väggyta.

Ett annat tips är att ta bort dörren till arb/gäst rum och sätta stora skjutdörrar in till vardagsrummet istället. Då kan det fungera som bibliotek eller matsal om man vill det. Detta förutsätter dock att man inte har planer på att använda det till sovrum.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.