E
Hej!

Vi håller på att leta tomt och har tittat närmare på en som ligger utanför detaljplanerat område där ansökan om förhandsbesked är inlämnat till kommunen av säljaren. I förhandsbeskedet är det inritat ett 1 1/2-plans hus samt ett större garage. Det ultimata för oss vore att bygga ett större 1-planshus samt separat dubbelgarage med kopplad hemarbetsplats till maken. Förutom att processen blir längre då bygglovshanteringen måste ”göras om” , finns det något annat att ha i åtanke om man vill bygga annorlunda än vad som angivits på förhandsbeskedet?

// Erika
 
  • Gilla
Erik JL
  • Laddar…
harry73
Det viktigaste är att det finns förhandsbesked. Sedan är det bra att kolla om det finns områdesregler. Det kan t ex vara takvinkel, fasadmaterial, längd/bredd förhållande mm.
Dessa begränsningar kan också stå på förhandsbesked.

Bor ni utanför detaljplanelagt område och utanför sammanhållen bebyggelse, får ni enligt pbl bygga komplementsbyggnad utan bygglov och utan bygganmälan. Byggnaden får inte dominera bostaden och en vanlig storluksgräns är ca 50kvm

Så ett alternativ kan vara att bygga garaget som komplementbyggnad.
 
  • Gilla
Erika
  • Laddar…
Hemmakatten
Vi hade ett förhandsbesked om en 1 1/2plans villa på en plats (på vår stora fastighet) där vi inte ville bygga.

Detta var 2005, länge sedan, och det var en äldre PBL som gällde då.

Det vi framförde var att boarean på det hus som förhandsbeskedet gällde, ville vi lägga "ut på marken" och bygga ett enplanshus. Dessutom hävdade vi att det borde vara bruttoaren (ytmått räknat på yttermått av bostaden). Det gick bra. Så från bruttoarean, ca130kvm (lika som förhandsbeskedshuset) byggde vi taköverhängda terrasser och en carport som hängde ihop med huset med en "gång". Totalt blev det 225 kvm BYA, med en BOA på 115 kvm.

Anlita en arkitekt, det gjorde vi, så att ni får ut de maximala kvm ni har
 
  • Gilla
Erik JL och 1 till
  • Laddar…
E
Tack för era insikter. :)

Vad som kommer stå på förhandsbeskedet får vi invänta och se, kommunen har det fortfarande på sitt bord. Sen blir det säkert budgivning på tomten ändå så vem vet om vi får en chans att klura på bygglov, men det verkar alltså inte vara helt kört att få igenom en avvikande bygglovsförfrågan.
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.