Hej,

Är på jakt efter en gasolgrill. Aldrig tidigare ägt en sådan så vore tacksam för lite vägledning från er som vet vad det handlar om:).

Har tittat runt lite på bland annat weber spirit, Napoleon 425. Jag tänker mig att den storleken hade varit lagom så den inte tar upp hela balkongen. Vad finns det att tänka på, vilka tillbehör behöver man eller vill man ha?

Vilka håller bra rent kvalitetsmässigt?

Jag har även läst om Napoleon 425 XT som har sizzle zone (infraröd sidobrännare). Är det något man bör eftersträva och därmed hoppa upp ett hack prismässigt? Ser att grillkung har ett erbjudande med stekplatta och gjutjärnspanna bland annat.

Tack på förhand!
 
Fairlane
K KrösusSorken skrev:
Hej,

Är på jakt efter en gasolgrill. Aldrig tidigare ägt en sådan så vore tacksam för lite vägledning från er som vet vad det handlar om:).

Har tittat runt lite på bland annat weber spirit, Napoleon 425. Jag tänker mig att den storleken hade varit lagom så den inte tar upp hela balkongen. Vad finns det att tänka på, vilka tillbehör behöver man eller vill man ha?

Vilka håller bra rent kvalitetsmässigt?

Jag har även läst om Napoleon 425 XT som har sizzle zone (infraröd sidobrännare). Är det något man bör eftersträva och därmed hoppa upp ett hack prismässigt? Ser att grillkung har ett erbjudande med stekplatta och gjutjärnspanna bland annat.

Tack på förhand!
Jag har sedan 2 år tillbaks en större modell av Napoleons grill, med sizzle zon. Jag är riktigt nöjd med kvaliteten och vad gäller just sizzle zone så ångrar jag inte det en sekund. Stekplatta eller gjurjärnsplatta har jag inte så det kan jag inte uttala mig om, men jag tror du kommer bli nöjd med en 425 XT.
 
  • Gilla
RoAd och 1 till
  • Laddar…
Fairlane Fairlane skrev:
Jag har sedan 2 år tillbaks en större modell av Napoleons grill, med sizzle zon. Jag är riktigt nöjd med kvaliteten och vad gäller just sizzle zone så ångrar jag inte det en sekund. Stekplatta eller gjurjärnsplatta har jag inte så det kan jag inte uttala mig om, men jag tror du kommer bli nöjd med en 425 XT.
Det jag hört från andra som haft gasolgrill är att det kan vara lite tjurigt att få upp värmen och stekytan. Då känns det dumt att snåla in några tusenlappar om det är något man kommer sakna och reta sig på. Finns det något annat man bör köpa till som du själv känner man inte vill vara utan:)?
 
Fairlane
För min del räcker det, andra vill ha pizzaplatta etc. Jag lockas lite av att köpa till en rotisserie, men det är mest ett villhöver.
Sen rekommenderar jag att man har två gasoltuber.
 
Här står min weber spirit 310 och väntar på att få komma ut. Den skall ersätta min jamie oliver home 3+1. Fick en bra deal på den och just nu får du välja tillbehör från weber när du registrerar grillen hos dom.

Kostade ca 1500 mer än vad jag köpte min jamie oliver för för 5 år sedan, men vissa delar har rostat och dom har slutat sälja grilljäveln och reservdelar....
 
  • Närbild på en Weber Spirit 310 gasolgrill inomhus före användning, med en vit skyddsduk på trägolvet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
TreeView och 1 till
  • Laddar…
Fairlane Fairlane skrev:
För min del räcker det, andra vill ha pizzaplatta etc. Jag lockas lite av att köpa till en rotisserie, men det är mest ett villhöver.
Sen rekommenderar jag att man har två gasoltuber.
ja det kanske är bra med två så man inte står där med brallorna nere en lördagkväll:). Får man plats med den stora (pc10) i skåpen eller bör man satsa på den mindre varianten som heter Pc5? sen är väl frågan hur länge de räcker också..
 
Fairlane
Jag har två pc10. De får inte plats i skåpet. En femma får plats, men rent generellt ska man vara försiktig med att placera tuben i skåpet för det kan bli varmt.
Jag grillar mycket och har en större grill och en 10:a räcker kanske 1,5-2 månader.

Som sagt, inte kul att det tar slut mitt i grillningen. Sen åker inte jag till macken och byter utan till gasolfyllarna och fyller på, så då gör det inget om man kommer med en liter kvar i tuben, man betalar för det man köper.
 
R
K KrösusSorken skrev:
Det jag hört från andra som haft gasolgrill är att det kan vara lite tjurigt att få upp värmen och stekytan. Då känns det dumt att snåla in några tusenlappar om det är något man kommer sakna och reta sig på. Finns det något annat man bör köpa till som du själv känner man inte vill vara utan:)?
Ja, en traditionell gasolgrill (med vanliga brännarrör) går inte att få lika varm som en kol- eller brikettgrill med bra glöd. Det är för det mesta inget problem, men de gånger det är det kommer sizzle zone väl till hands. Den når ca 800C jämfört med 3-400C på den vanliga grillytan.

Jag har en P500 med sizzle zone och kommer aldrig köpa en grill utan den typen av brännare igen.

Rotisseri köpte jag samtidigt med den grillen och det skulle jag inte heller vilja vara utan nu. Att fylla en hel kyckling och låta den snurra runt i ett par timmar blir magiskt bra. Men jag gissar att man bör ha en grill med speciell, bakre, rotisseribrännare för att nyttja det fullt ut. Bottenbrännarna kommer att blockeras av dropptråget man måste ha.

Fairlane Fairlane skrev:
Jag har två pc10. De får inte plats i skåpet. En femma får plats, men rent generellt ska man vara försiktig med att placera tuben i skåpet för det kan bli varmt.
Vad har du för modell då? Så vitt jag vet ska alla större Napoleon klara PC10 utan problem. Det är inte bara så att du missat att justera ner hållaren flaskan står i? I det översta läget tror jag inte att det fungerar.

Angående värmen så är det inget jag upplever som problematiskt. Översta delen av flaskan blir som mest ljummen. Men hur väl det är värmeisolerat ner till skåpet kanske också skiljer mellan olika modeller.
 
Fairlane
R RoAd skrev:
Vad har du för modell då? Så vitt jag vet ska alla större Napoleon klara PC10 utan problem. Det är inte bara så att du missat att justera ner hållaren flaskan står i? I det översta läget tror jag inte att det fungerar.

Angående värmen så är det inget jag upplever som problematiskt. Översta delen av flaskan blir som mest ljummen. Men hur väl det är värmeisolerat ner till skåpet kanske också skiljer mellan olika modeller.
Jag har en LEX 605. Jag ska inte svära på det, men jag har en minnesbild av att det stod i manualen att man inte skulle ha en stor flaska i skåpet. Jag kan ha fel. Jag vet också att det är en generell varning och för mig är det inget som helst problem att ha gasolen utanför. Lättare att komma åt att öppna/stänga flaskan också, något som jag gör inför/efter varje grillning.
 
R
Fairlane Fairlane skrev:
Jag har en LEX 605. Jag ska inte svära på det, men jag har en minnesbild av att det stod i manualen att man inte skulle ha en stor flaska i skåpet. Jag kan ha fel. Jag vet också att det är en generell varning och för mig är det inget som helst problem att ha gasolen utanför. Lättare att komma åt att öppna/stänga flaskan också, något som jag gör inför/efter varje grillning.
Ah, glömde bort LEX-serien (trots att jag faktiskt också funderade på en 605). Ser i manualen att den inte klarar mer än 465mm höjd så det är inte ens nära att få in en PC10 som är mer än en decimeter högre. Låter nästan som en felskrivning för så lågt skåp jämfört med Prestige och Rouge är det väl ändå inte på den?

Jag stänger också flaskan efter varje grillning, det är inte så mycket svårare att öppna dörren.

Jag hade inte haft så mycket mot att ha den utanför om den satt monterad på grillen, men eftersom Napoleon inte har något fäste så blir det krångligt att flytta grillen, något jag faktiskt gör emellanåt.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Fairlane
R RoAd skrev:
Ah, glömde bort LEX-serien (trots att jag faktiskt också funderade på en 605). Ser i manualen att den inte klarar mer än 465mm höjd så det är inte ens nära att få in en PC10 som är mer än en decimeter högre. Låter nästan som en felskrivning för så lågt skåp jämfört med Prestige och Rouge är det väl ändå inte på den?

Jag stänger också flaskan efter varje grillning, det är inte så mycket svårare att öppna dörren.

Jag hade inte haft så mycket mot att ha den utanför om den satt monterad på grillen, men eftersom Napoleon inte har något fäste så blir det krångligt att flytta grillen, något jag faktiskt gör emellanåt.
Ah, jag flyttar grillen en till två gånger om året så det är inget problem för mig. Jag kan mäta höjden senare, nu regnar det för mycket. ;)
Det kan nog vara en felskrivning i manualen, men jag kan som sagt kolla. Den svenska monteringsanvisningen var åtminstone inte korrekt. Som den beskrev hur man skulle fästa hjulen var helt omöjligt. När man tittade i den engelska manualen såg det helt annorlunda ut och stämde med hur det såg ut i verkligheten. Troligen var konstruktionen ändrad någon gång och man ändrade i den engelska anvisningen, men glömde den svenska.
 
S Sajmon skrev:
Kostade ca 1500 mer än vad jag köpte min jamie oliver för för 5 år sedan, men vissa delar har rostat och dom har slutat sälja grilljäveln och reservdelar....
Ett tips till alla. Ofta är brännare, piezo-tändare, flavorizerbars, termometrar, droppskål osv samma till många olika fabrikat. Har själv renoverat ett olika delar på ett par stycken gasolgrillar genom åren. Så kolla t ex med Lööfs Gasol AB eller andra leverantörer.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
R RoAd skrev:
Ja, en traditionell gasolgrill (med vanliga brännarrör) går inte att få lika varm som en kol- eller brikettgrill med bra glöd. Det är för det mesta inget problem, men de gånger det är det kommer sizzle zone väl till hands. Den når ca 800C jämfört med 3-400C på den vanliga grillytan.

Jag har en P500 med sizzle zone och kommer aldrig köpa en grill utan den typen av brännare igen.

Rotisseri köpte jag samtidigt med den grillen och det skulle jag inte heller vilja vara utan nu. Att fylla en hel kyckling och låta den snurra runt i ett par timmar blir magiskt bra. Men jag gissar att man bör ha en grill med speciell, bakre, rotisseribrännare för att nyttja det fullt ut. Bottenbrännarna kommer att blockeras av dropptråget man måste ha.



Vad har du för modell då? Så vitt jag vet ska alla större Napoleon klara PC10 utan problem. Det är inte bara så att du missat att justera ner hållaren flaskan står i? I det översta läget tror jag inte att det fungerar.

Angående värmen så är det inget jag upplever som problematiskt. Översta delen av flaskan blir som mest ljummen. Men hur väl det är värmeisolerat ner till skåpet kanske också skiljer mellan olika modeller.
Fairlane Fairlane skrev:
Jag har två pc10. De får inte plats i skåpet. En femma får plats, men rent generellt ska man vara försiktig med att placera tuben i skåpet för det kan bli varmt.
Jag grillar mycket och har en större grill och en 10:a räcker kanske 1,5-2 månader.

Som sagt, inte kul att det tar slut mitt i grillningen. Sen åker inte jag till macken och byter utan till gasolfyllarna och fyller på, så då gör det inget om man kommer med en liter kvar i tuben, man betalar för det man köper.
R RoAd skrev:
Ah, glömde bort LEX-serien (trots att jag faktiskt också funderade på en 605). Ser i manualen att den inte klarar mer än 465mm höjd så det är inte ens nära att få in en PC10 som är mer än en decimeter högre. Låter nästan som en felskrivning för så lågt skåp jämfört med Prestige och Rouge är det väl ändå inte på den?

Jag stänger också flaskan efter varje grillning, det är inte så mycket svårare att öppna dörren.

Jag hade inte haft så mycket mot att ha den utanför om den satt monterad på grillen, men eftersom Napoleon inte har något fäste så blir det krångligt att flytta grillen, något jag faktiskt gör emellanåt.
Läste i manualen för 425-modellen och gasolflaskan ska max vara 31 x 58. Det diskvalificerar väl PC 10 med en centimeter. Lite synd eftersom de mindre inte verkar vara så värst mycket billigare i inköp och håller kortare tid. Men eftersom det är en lägenhet med balkong känns det viktigt att kunna ha den i skåpet och därmed spara in på lite utrymme. Ser väl också trevligare ut kan jag tycka:).
 
Fairlane
Ja, jag har ju villa med en stor altan där grillen står, så utrymmet är inte samma problem. Jag skulle gått på en PC5 isåfall i ditt fall. Eller egentligen två, men då gäller det att du har någonstans att förvara den andra.

Är det förresten ok med grill på lägenhetens balkong? Lite trist att köpa en grill för 10'+ och så får du inte använda den.
 
  • Gilla
toolman77
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.