BirgitS BirgitS skrev:
En arkitekt gör bäst nytta innan man har låst in sig på en planlösning eftersom de är specialiserade på att rita hus med planlösningar som är anpassade för tomten med insyn/utsikt och ägarnas krav.

Jag har använt datorprogrammet Sweet Home 3D för att rita upp planlösningar och möblera enkelt samt då kan man sen "gå" runt på våningsplanet och få en bättre förståelse för hur det kommer att kännas.
Jo det sant. Blir nog ingen arkitekt innan vi har hittat en tomt att köpa. det kommer nog ta ett tag innan det är dags så får fortsätta roa mig att rita själv och hitta på massa smarta lösningar :)

Jag använder Revit för att rita upp allt i. Går ganska bra för att vara första gången man använder det. Tycker dock fortfarande att det är svårt att känna hur stort vardagsrummet är i verkligheten.
 
KristinaRT KristinaRT skrev:
Kom på en sak till, eftersom vi har samma typ av trappa, och ”förvaring” under. Om jag kunnat välja hade jag inte tänkt använda utrymmet till förvaring - det är hopplöst att komma längst in och msn slår huvudet i trappan när man går in.
Fungerar som utrymme för servers eller typ nätverksassocierade saker som hub:ar och switchar, centraldamsugare eller städskåp.
Inte vidare bra till förvaring….
Det var bra tankar. Hade själv tänkt att man skulle kunna förvara såna ytterkläder som man inte använder så ofta men kanske bättre att tänka om och ha lite andra saker där inne. Nätverk och hemautomatik kanske passar bra som du säger.
 
J Jarlsgård skrev:
Wcn där nere är inte tillgänglighetsanpassad vad jag ser.

Och där stoppar jag.

Det första jag gjort, är att göra huset bredare och grundare (om tomterna tillåter det) då det kommer göra hela orienteringen av rummen avsevärt mkt bättre!

Förvaring under trapp är som tidigare nämnts inge vidare. Har också den lösningen och jag vet inte hur många ggr jag svurit över att jag dragit huvudet i vilplanet :crysmile:

Där skulle jag anamma en idé, så som vårt hus var tänkt att byggas från början. Nämligen en liten trapp ner under trappan, så att man har ståhöjd under vilplanet.


Men som sagt, om tomten tillåter det så hade jag börjat med att bredda huset och minskat djupet. Gör du det så har du gjort dig själv en björntjänst tror jag :D

Okej hade hoppats på att jag hade fått till tillgängligheten på den sista ritningen men funderar på att försöka bredda badrummet för att göra det lättare.

De flesta tomter brukar vara ganska små här i stockhoms området så tror att det kommer bli svårt att göra det så mycket bredare men ska fundera vad man kan göra. Som jag sa tidigare så har vi ingen brådska så har mycket tid att fundera på vad som blir bra :)
 
Alltså, ska man vara krass så ska man ju helst ha en tomt, eller åtminstone ett par tomter av intresse när man ritar så att man verkligen vet måtten på tomten och kan anpassa huset utifrån det :D
 
J Jarlsgård skrev:
[bild]
Att samla all vvs tillsammans är också en god idé, något du som vvs ingenjör vara expert på? :cool:
Absolut att det är bra att samla så mycket vvs som möjligt. Men man kan inte utgå helt från det :) .jag placerade 2 badrum ovan varandra och sen allt annat tillsammans. Blir då en enkel rördragning

Det är så korta avstånd från tvätt och badrummen så blir inte långa dragningar. Ganska enkla dragningar också när man drar de under plattan. Det viktigaste tycker jag annars är att setill att badrum m.m. inte hamnar ovan gemensamhetsutrymmen. Man vill inte behöva höra när någon duschar eller spolar på våningen ovan. Det är även väldigt lätt att få till installationer när man har alla biutrymmen på rad.

Ska fundera lite över din ritning. Kanske kan få till något bra från den :D
Ville helst att lätt åtkomst från köket till tvättstugan då jag känner att vi i dag ofta springer till tvättstugan för att fixa något med tvätten när man ändå står och lagar mat. Det kanske mer beror på att man har 2 st småbarn...
Ska se när jag har tid att rita upp det bara.
 
Hehe, ja lite springande blir det allt till tvätten. Vi har också 2 småbarn, men jag tänker att det kanske blir mer springande frn matplatsen (när barnen ätit en köttbulle men ändå lyckas få det att se ut som om en hel förskoleklass haft matkrig) till tvättstugan än från själva köket :D

Men vi är alla olika med olika prio, så jag ska den tanken i beaktning i mitt tänkande!

Min tanke var annars att inte ha tvättstugan under barnens sovrum då det kan vara ett störobjekt om man skulle behöva köra en maskin tvätt efter kvällens matkrig :cool:
 
J Jarlsgård skrev:
Alltså, ska man vara krass så ska man ju helst ha en tomt, eller åtminstone ett par tomter av intresse när man ritar så att man verkligen vet måtten på tomten och kan anpassa huset utifrån det :D
Jo det är klart mest optimalt. Tomterna försvinner på några månader oftast här omkring om de är bra tomter, så måste hinna samla alla idér man har. Sedan ska man självklart anpassa den efter tomten vad gäller utformning och fönsterplaceringar m.m. Måste även se vad de på ett ungefär skulle kunna kosta så man inte står där som många husdrömmar par som går över budget med 2-3 miljoner. Det har vi inte råd med. Hoppas kunna landa på runt 3,5-4m för huset. Vet dock inte om det är rimligt med en TE :)
 
  • Gilla
Jarlsgård
  • Laddar…
Om ni ska bygga så (onödigt) stort som på ritningen, ca 250 Boyta är det mest troligt att det kostar från ca 5 Mkr och uppåt. Skala ner säger jag.
 
Tack igen för alla tips och synpunkter.
Hade missat att tänka på att TM/TT hamnade under sovrummen så har nu arbetat om några nya förslag.
Har då även centrerat alla badrum m.m. för att minimera rördragning och kunna få ner ett tvättnedkast direkt till tvättstugan.

Har tagit bort en vinkel på husets framsida också. Detta borde bli en bra besparing så får man bygga ett skärmtak istället för att ge lite liv i fasaden så man inte bara möts av en mur av tegel :)


entréplan ser lika ut mellan alla förslagen,
Det som jag funderar lite på här hur jag fårtill skafferiet i köket. Vet inte om det blir ungefär den lösningen jag har ritat fast med en enkel vikdörr. Alternativet är att bara fyllta väggarna med högskåp som man förvarar allt i.
Det tillgängliga sovrummet på entréplan blir väldigt stort för vad det igentiligen ska användas för. Men om jag förstått rätt så behöver jag ha ett rum för parsängs som är tillgängligt. Någon som vet om det är ett krav att det ska vara parsäng när det är ett stort hus?(skulle vilja ha större hall tex)

Nackdelen med tävttstugan såhär är att man måste gå genom köket för att komma dit men kanske inte är ett problem.
Planritning av ett entréplanet med kök, vardagsrum, tvättstuga och entré föreslagna för effektivisering av rördragning och byggkostnader.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


(Fönstersättningen är inte alls klar än i de olika förslagen nedan)

Förslag 1.
Tror ni att sovrum på 9kvm funkar bra för barn/tonårdsrum?
KLK blir väldigt stor men lite osäker på hur jag ska få till det på något annat bra sätt. Ett större sovrum vet jag inte om man har någon nytta av. tror inte badrummet behöver bli större heller och nu hamnar tvättnedkastet u klk så man slipper håltagning i badrumsgolv. (kan nås från båda badrum)


Arkitektonisk planritning av ett bostadshus visande layout av sovrum, badrum och andra rum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Förslag 2
Här blir klk betydligt mindre men tvättnedkastet hamnar badrum.
Behöver nog justera lite väggar runt badrummet för att få till dörren in i badrummet också.
Men känns som mycket yta går åt till hall. Vardagsrummet blir mindre men det gör nog inte så mycket.
Arkitektonisk planritning med märkta rum som sovrum, badrum, kontor och vardagsrum samt måttanvisningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Förslag 3 är ganska likt förslag 1
Det är bara sovrummen som blivit större eftersom vi här flyttat ut väggen likt plan 1. Detta kan eventuellt underlätta bärigheten också men taket får istället en vinkel, Sovrummen blir nu väldigt stora och vet inte om det riktigt behövs.
Planritning av ett hus med fyra sovrum, kontor, KLK, och badrum, med dimensioner och möblering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är inte lätt att få till det perfekta planritningen. Men det är roligt att rita och testa och man tänker på väldigt mycket mer saker än om man inte skulle ha gjort det. Kommer ha många önskningar den dagen man tar kontakt med en arkitekt :)
 
BirgitS
I Ingenjör Daniel skrev:
Det tillgängliga sovrummet på entréplan blir väldigt stort för vad det igentiligen ska användas för. Men om jag förstått rätt så behöver jag ha ett rum för parsängs som är tillgängligt. Någon som vet om det är ett krav att det ska vara parsäng när det är ett stort hus?(skulle vilja ha större hall tex)
Har du kollat i https://www.nacka.se/497ec2/globala...iktlinjer/tillganglighet-och-anvandbarhet.pdf ?

I Ingenjör Daniel skrev:
Nackdelen med tävttstugan såhär är att man måste gå genom köket för att komma dit men kanske inte är ett problem.
Det tror jag går bra men om man vill torka tvätten utomhus blir det mycket långt att gå när det inte finns en dörr ut.

Entréplan
Det ser ut som tre diskhoar och det är minst en för mycket. Tänk över flödet i köket, när man tar ut grönsaker från kyl eller skafferi, vart vill man gå för att skölja/skala?
Det är för närvarande trendigt med skafferier som man kan gå in i men de förstör ofta flödet i köket t.ex. därför att vid en måltid behöver man kanske hämta 5-10 ingredienser där, men man kan bara bära några få så man måste gå flera gånger eftersom man inte direkt kan lägga några i taget på en bänk bredvid skafferiet, som man kan med ett vanligt högskåp eller med lådor i bänkskåp.

Värmepump, ventilationsaggregat, elcentral, golvvärmefördelare etc. måste placeras ut. Om det ska in i tvättstugan är det viktigt att den fortfarande uppfyller kravet på vändcirkel.

Stoppa in ett fönster i badrummet.

Hallen ser trist ut med en smal gång bort till vardagsrummet. Lite klädförvaring. Långt att gå med matkassarna.

Så som soffan är nu så kan man knappt se ut från den.

Rita in hur KLK ska användas. Hur mycket av den blir faktisk förvaring och hur mycket blir oanvänd golvyta. Fundera sen på om man kan få till samma förvaringsyta med mindre oanvänd golvyta.

Förslag 1 (och i viss utsträckning även 2).
När det gäller storleken på barnsovrum så är det inte det faktiska antalet kvm som är viktigast utan att det går bra att möblera dem med säng, skrivbord, garderob och bokhylla (eller liknande).

Det ser bökigt och trångt ut att nå tvättnedkastet i föräldrabadrummet och i barnbadrummet är nedkastet där man bör hänga handdukarna eftersom det är nära handfaten. Gärna fönster i badrum men inte i duschen.

Om det ska föreställa att förrådet har hyllor längs båda långsidorna så tror jag inte att det fungerar i praktiken eftersom gången mellan dem ser så smal ut, dvs. det blir mycket besvärligt att lyfta ut en stor låda.

Vet inte vad väderstrecken är men sovrum med fönster i söder och väster blir heta sommartid.
 
Du behöver inte ha ett sovrum stort nog för dubbelsäng eftersom du har ovanvåning. Det är tillgängligt ändå.

Det jag hade gjort här är att jag minskat ner gästrummet och gjort wcn bredvid med en liten korridor. Då kan du göra tvätt något större + att du kan ha dörren ut mot entrén.

I köket hade jag struntat helt i dörr till köket. Istället hade jag satt skafferi I den andra hörnan och tsgit bort hela/delar av väggen mot trappan.

Ovanvåningen gillar jag inte i något av förslagen. Känns som om det är en stor dansbana vid trappan.

Vidare funderar jag på om det verkligen är nödvändigt med 3st badrum? Det är ju totalt 4 duschar + 1 badkar till just 4 pers.. Känns väldigt overkill faktiskt. Även 5 handfat totalt till 4 pers känns slösaktigt.

Klädkammare om 13kvm likaså.

Jag hade försökt integrera trappan i allrummet, så att man slipper den mörka dansbanan i mitten av huset.
Jag hade även försökt att bli av med korridorerna till barnrummen i den utsträckning som är möjlig.

Jag tänker ett barnrum på var sida om trappan till höger, med varsin klk (alltså utrymmet bakom trappan).

I mitten, mot baksidan, ett allrum.
Master till vänster likt så som det är inritat.
Kontor/wc mot framsidan.

Tror det hade skapat ett lugnare intryck
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.