Hej!

Har lite funderingar kring våra fönster.

Första frågran är ju om vi ska byta eller inte. Tror dom flesta klarar några ommålingar till men kanske inte hela vår livstid.
SEn vill vi ha lite "djupare" fönster bräde eller vad man ska säga. Ska man då göra om väggen eller flytta fönstret? Flyttar man fönstret är det kanske lika bra att byta dom?

Tanken är väl att vi ska göra en rum för rum renovering.
Kan man köpa ett fönster till det rummet man håller på med och sen köpa till nästa eller är det bättre då att köpa alla och ha dom liggandes tills man kommer till det rummet?
Blir ju inte lika mycket pengar på en och samma gång om man tar ett och ett.

Ser fram emot lite hjälp och idéer!
 
Klart är kanske lättare att förhandla om pris om man köper alla på en gång. Och då behöver man ju inte oroa sig för att modellen skulle utgå
 
Är det mycket arbete med att flytta ut dom befintliga fönstren? Eller ändra storlek om man köper nya?
 
CCCC skrev:
Nej, tycker jag. Har gjort samma sak med mina fönster.
Vilket? Flyttat ut, bytt eller bägge?
 
Flytta ut de befintliga fönstren: Finns två saker att ta hänsyn till här.
Ett, när fönstren (antingen nya eller gamla) ska monteras längre ut i väggen måste det finnas något att fästa karmen i. Reglarna som fönstren sitter i går kanske inte tillräckligt långt ut. Är det träfasad sitter det dock ofta spikreglar utanpå reglarna, som kan gå att använda beroende på hur kraftiga de är.
Två, om du ska använda de befintliga fönstren måste du vara mer försiktig när du tar loss dem än vid byte. Alternativet att såga sönder karmen om den är svår att få loss har du ju inte. Men HUR mycket jobbigare/svårare beror på omständigheterna (hur karmarna är fästa m m). Det räcker väl knappast som enda skäl för att byta fönstren men bidrar kanske om du ändå funderar på det.

Ändra storlek på fönster om du byter: Byta till större fönster medför ingrepp i bärande konstruktion, eftersom reglarna runt fönsteröppningen vanligen ingår i väggens "skelett". Kräver alltså konstruktörshjälp och bygganmälan om det ska gå rätt till.
Byta till mindre är konstruktionsmässigt enklare eftersom inget bärande behöver tas bort eller flyttas. Efter att du har tagit bort den gamla karmen bygger du helt enkelt en ny fönsteröppning inuti den gamla med reglar. Det mesta jobbet blir antagligen med att få väggen snygg på in- och utsidan runt det nya, mindre fönstret.
Byta till annan storlek på fönster kan kräva bygglov beroende på om det finns detaljplan, hur stor ändringen är etc...
 
Hej!

Om ni ska byta eller inte beror väl mycket på de befintliga fönstrens trä-kvalitet. Vi har valt att flytta ut och behålla våra gamla fönster, men det kostar ungefär lika mycket att renovera dem som det skulle ha kostat att köpa nya.

Vi flyttade ut våra fönster i samband med en tilläggsisolering för att vårt hus har en stil där vi tycker attd et ser konstigt ut med insjunkhna fönster. Att bara flytta ut dem för att få bredare smygar på insidan skulle jag fundera på två gånger. Det är mycket jobb. Sedan beror det ju på hur huset ser ut också. Passar huset med fönster i linje med fasaden?

Och en sak till. De flesta fönstertillverkare rekommenderar att man inte sätter fönstren i linje med fasaden. Fönstren är mycket mindre skyddade så och slits antagligen mer.

/pinebar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.