Hej.
För ett år sedan köpte vi vårt hus. Det är beläget i en sluttning, vilket innebär att en av de angränsande tomterna ligger på en högre nivå än vår.
-73 när huset byggdes använde man någon form av syll/stock som "mur". Denna har nu förmultnat och ruttnat sönder totalt vilket gör att granntomten nu sluttar in på vår. Syllen håller nu även på att rasa in hos oss (se bild).
Vad gäller här egentligen? Vår granne verkar inte vilja göra något åt detta då det inte drabbar dem. Men vi har en 1 åring som springer runt och jag är livrädd att det ska rasa över honom. Muren är runt 80 cm hög.
Vad finns för lösningar?

//Linda
 
  • Förmultnad syll som används som mur mellan två tomtnivåer i sluttning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vems tomt ligger muren på?
 
Vi har muren på vår sida, men det är grannens tomt som pressat ut över vår (syns dåligt på bild). Även deras växter har börjat hänga ner på vår sida då marken flyttat sig.
Om vi har muren på vår sida så är det vi som har ansvar?
 
Troligtvis så är det tidigare ägare till ert hus som byggde muren för att den ville sänka/plana ut er tomt, har nämligen svårt att tro att grannen byggt muren på er tomt om den hade velat höja/plana ut sin.

Om så är fallet så har jag svårt att tro att grannen har något ansvar, dock så kan ni få problem om stödmuren rasar och grannens tomt följer med.
 
Okej, tack för svar! Det låter logiskt även om vi hade uppskattat ett samarbete med grannen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.