Vi har börjat planera nytt pannrum. Ett alternativ är att göra källare på en planerad liten utbyggnad på nuvarande huskropp. Från denna utbyggnad blir det ca fem meter in till bef skorsten. Med tanke på att huset är byggt och anpassat för att ha denna varma murstock skulle det vara en fördel att leda in rökgaserna från den nya pannan till bef skorsten. Detta skulle i så fall ske med en svagt uppåtsluttande pipa under huset fram till skorstenen. Är det någon som har erfarenheter av nått liknande? Blir sotarmurre galen? Alternativ är förstås att dra upp en modulskorsten men då tappar vi den sköna värmen från murstocken. :confused:
 
Har sett precis detta i drift. Ett vågrätt plåtrör isolerat med mineralull anslutet till en fläktpanna. Inga problem.
 
Matss skrev:
Har sett precis detta i drift. Ett vågrätt plåtrör isolerat med mineralull anslutet till en fläktpanna. Inga problem.
Och inga problem med sotarmästarn? Var i landet finns anläggningen du såg? Hur långt vågrät rör? Problem med kall skorsten - för låg rökgastemp?
 
Inga problem med sotaren, det ska det inte vara heller bara det finns rensluckor. Prata med dom. Detta var i Siljanstrakten. Röret var ca 4-5 m. Ett isolerat rör sänker bara rökgaserna nåra grader.
 
Låter lovande. :)
Tänker jag rätt, att det blir stor skillnad på värmen i huset om den varma murstocken försvinner. Det blir i vårt fall definitivt enklare att sätta en modulskorsten upp på ena gaveln. Det är trångt i krypgrunden. Är det nån som har erfarenhet av skillnaden. Ställer jag till en massa krångel för ingenting?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.