Hej,


Köpte nyligen ett hus med reveterad putsfasad byggd på 40-talet. Vi är ganska säkra på att det är originalputs med någon form av kalkbruk som sedan målats med kalkfärg och senare målats om med silikatfärg. Dock har tidigare ägare nyligen putsat om en del av huset och det har uppstått en mindre spricka i skarven mellan den nya och gamla putsen. Se bild.

Sprickan är väldigt small (<1mm) och inget som stör speciellt mycket rent kosmetiskt – men frågan vi har är om det är något vi bör bekymra oss över rent funktionellt? T.ex. hur det påverkar risken för skador i underliggande träkonstruktion. Finns det i så fall några enklare alternativ att skydda huset än att putsa om – t.ex. någon form av elastisk fog?


/Gustav
 
  • Smal spricka i den reveterade putsfasaden på ett hus från 40-talet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Inget att bry sig om.
Puts är ett vattenmagasin så om det regnar så är putsen hydraulisk och tar in vatten.
Ju svagare bruk desto större "hål" som vattnet kan färdas in genom precis som om man stoppar ett vatten i papper.

En så liten spricka blir mättad i takt med det andra bruket och det tar sig inte vidare. Om den blir större så du kan ta.ex trycka in ett rakblad bör du laga.

Sprickan är pga att de olika materialen möts och där måste man ha ett nät så de har olika egenskaper om det är olika bruk eller bara olika hur nytt det är.
 
N
Jag säger som ovan, inget att bry sig om.
Bara estetiskt, Man brukar göra en kvader eller delfog där man vet där det ska spricka, tex mellan ny och gammal utbyggnad. Använd ingen fog.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.