K Kallebo skrev:
Som de flesta sagt, bo in er ordentligt. Leta efter drag! Kanske finns det någon riktigt dåligt isolerad vägg som stjäl all värme, dåligt drevade fönster. Nu ligger ju Stockholm halvvägs till Norrland, men under sommaren så är det ju bara varmvatten, ventilation, kyl/frys och belysning som drar ström. Antingen måste de ju ha duschat i timmar eller drivit någon form av bitcoin-mining. Köp någon elmätare och försök hitta ev energitjuv, kanske är kyl/frys jättegammal och drar mängder med el? Tillsatsvärmen i ventilationen kanske låst sig på (hände min granne, han fick plöstligt 2000kWh högre elförbrukning en månad.). Luft-luftvärmepumpen kanske står på Auto som någon skrivit, då kyler den och värmer om vart annat och all vinst går förlorad.

Det är tveksamt om det finns någon mer ekonomisk värmekälla än luft-luftvärmepump idag, köp en till och ställ i vardagsrummet..

Vi gör av med en tiondel av deras förbrukning och då värmer vi vatten med el/solvärme och huset med luft-luftvärmepump, i soliga och varma Skåne ;)
Hahaha aa jag vet att de hade kyl och frys i Garage. Eller kan det vara radonsuget som drar så mycket?
Vad menas med tillsatsvärmen på ventilationen? Är det energiåtervinningen från FTX som du refererar till?

Haha ja i Skåne behövs knappt någon VP utan det räcker ju gott att köra utan med tanke på hur varmt det är där nere i Söder :D
 
Smörblomman1994 Smörblomman1994 skrev:
Jag skulle också säga att det bästa är att bo in er INNAN ni beslutar åt något håll. Då har ni bättre underlag på vad ni förbrukar och hur ni vill göra.

Vi har direktvärmande element plus luftluftvärmepump. Är ni flitiga med kaminen kan ni nog komma ner bättre än oss. Vår kåk är 105 kvm, ett plan. Pumpen igång hela vintern på värme. Vi håller ca 25 grader i huset p.g.a. vår äldsta son vars förkylningsastma blir bättre med hög värme... Dyraste elräkningen brukar vara januari på runt 4000 kr. Sommartid runt 1500 kr - då med pumpen inställd på kyla eller avfuktning. Nu ska vi flytta p.g.a. tillökning i familjen, så ett byte är inte akutellt här, men annars hade vi nog i nuläget amorterat framför byte av värmesystem.
Ja vi kommer nog att göra det nu när de flesta verkligen pekar i den riktningen. Ah! Då är det väldigt snarlik vårt hus. Ett plan på 90kvm. Men vad har ni pumpen instäälld på ifall man får fråga?

Jag förstår :)
 
S Stego1 skrev:
Ja luftvattenpump är drt vettigaste i så fall. Bvp är dyrt och vad som många glömmer är att grejorna kan gå sönder under tiden. Det plussar ju på återbetalningstiden.
Exakt detta sa vår besiktningsman också! Någonting man inte tänker på längsmed vägen. Men har leverantörerna inga garantier inom säg, 10-20 år?
 
sweet_home sweet_home skrev:
Det är extremt dyrt beräknat. Jag har bott i hus i en stad som har kallare vintrar än stockholm och mina el-räkningar blev inte så höga som du beskriver. Jag hade bara el-element (direktverkande el) och huset var på 130 kvm boyta. Undrar om du har utomhuspool som drar mycket som antifrost under vinterid? Kan inte tänka mig att El ska kosta 4500 kr per månad för att värma upp 90 kvm :oops:
Det är faktiskt inte mina siffror utan förra ägarens siffror(nu har vi inte hunnit flytta in och bo oss så vi vet inte hur det ser ut). Det finns heller tyvärr någon utomhuspool hehe men jag vart också riktigt förvånad när jag hörde att hon betalade så mycket faktiskt.

Deras årsförbrukning fick jag iaf och många här på forumet reagerade gällande sommarmånaderna https://imgur.com/7j1AJNE
 
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Jag och maken har ända sedan vi träffades haft ett gemensamt konto där vi betalar in efter förmåga. Om han har dubbel lön mot vad jag har så betalar han in dubbelt så mycket.
Inbetalningar till kontot görs när det är mindre än 5.000 kvar, typ. Inte nån viss datum. I dagsläget betalar jag in 7.000 och han 10.000. Pengarna som finns på det gemensamma kontot är till för just gemensamma utgifter, allt med mat, hus och hem och barn. På så vis får var och en ändå behålla lite pengar som sina egna att göra det man vill för. Köpa kläder och sånt.
Risken i mina ögon är att om/när din fru nu är föräldraledig så får hon inga pengar över att styra över själv och det är ingen kul känsla.
Tack för ditt meddelande! :)
Jag och frugan har länge diskuterat om hur vi ska sköta ekonomin och vi bägge tar det väldigt bra när det kommer till ekonomin och vi(vet att många inte skulle känna så här) känner iaf att vi inte kan ha delad ekonomi för att det får oss att känna oss uppdelat på något sätt. Så vi har allting gemensamt. Men annars är det ett väldigt bra tips och det tackar jag för! :)

Jo precis, den risken finns också men tanken(utan att hon nog vet om det är att vi kommer dela upp min lön så att jag för bara över hälften så att det räcker till henne :)
 
  • Gilla
Moxmox och 1 till
  • Laddar…
G Granström2 skrev:
Snackas mycket om kaminen.Tittar man på bilden ser det mest ut som en prydnad för radhusfolk som pga. socialt tryck måste "myselda". Ska du köpa ved till kaminen i säckar blir det knappast billigare än direktel. Räknade en gång ut energiinnehållet i säckved och eldningspellets och det utföll till pelletsens fördel. Räknar vi också in verkningsgrad och indragen kalluft genom fönsterspringor när kaminen eldas så blir det knappast någon vinst att elda kamin.
Väntar du tillökning är det ju direkt olämpligt att elda kamin då kamineldning även inomhus avger kraftigt cancerogena gaser. De flesta som rökte när jag var ung har redan dött, ofta av lungcancer.

Skrönan om att gamla kylskåp och frysar drar alldeles oerhört fantastiskt mycket el och måste bytas var ett försäljningstrick.
Drar kylskåpet lite mer el än ett nytt så blir den försumbart lilla extra elförbrukningen värme och det var ju värme som behövdes.

Värmer i stort sett hela huset 135 kvm med en Panasonic NZ35 luftvärmepump, Lite tillskott från pelletspannan i sovrum om de hålls stängda och i källaren som hålls vid 12 grader. Den löjliga braskaminen eldar jag aldrig i fastän gratis ved finns.
Elförbrukningen var mellan 1200 och 1600 kWtim per månad i vinter och det ger väl en elkostnad på 1800 - 2500 per månad
Jaha? så det är billigare att köra direktverkande el än att elda? Förstår jag dig rätt att din rekommendation är att byta ut kaminen?
Oj? Men är inte dessa kaminer "slutna" (med viss öppning för syretillförsel självklart)? Detta är ju självklart någonting jag måste se över! Framförallt vill man ju inte placera ens barn framför kaminen när de vill ligga och "värma" sig.

Jaha, jag har faktiskt aldrig tänkt på det att det kunde ha varit ett försäljningstrick. Men riktigt intressant!

Ja, ditt 1800-2500 under vintermånaderna var ju betydligt rimligare än förra ägarens 4500(!)kr.
 
M
D Dashio skrev:
Jaha oj? 24-26 grader? Men vet man ifall den drar mer energi i förhållande till 22grader? Är det linjärt eller mer exponentiellt kan man ju fråga sig.
Jo det börjar mer och mer luta åt att invänta faktiskt. Va? Har blancolån försumbar ränta? Har alltid fått för mig att blancolån har >10% ränta?

Tack! Man nojjar sig lätt när de ska börja krypa på golven och det är lika kallt ute som inne haha.
Jaha? Det visste jag faktiskt inte :D
Själva luftvärmepumpen är av on/off typ så jag antar att kompressorn drar samma effekt och det bara är gångtiden som spelar roll. Om energin till uppvärmning är linjär eller inte låter jag vara osagt, gissar på att det beror på utetemp och husets isolering och att det inte är linjärt. Oavsett, den drar 1/3 energi mot vad jag får ut i värme så det är billigt.

Fick 3,84 % i ränta hos ICA Banken vilket blev 560kr/månad, sedan la jag in pengarna på ett obundet räntesparkonto hos Avanza (med statlig insättningsgaranti) med ränta om 0,5 %, vilket ger en nettokostnad för lånet på 487 kr/månad. Det är ju en del pengar ioförsig, men jag såg det som priset för valfrihet/möjlighet till snabbt beslut medans jag funderade :)
 
När det gäller värmesystem så finns det sällan någon enkel och billig lösning. några tankar så här långt:
  • Den där kaminen är inte avsedd för uppvärmning utan myseldning. Är det en sådan skorsten också, eller en riktig murad?
  • Finns det vattenburet värmesystem? (jag fick för mig att det inte gjorde det) Om det finns vattenburet så rekommenderar jag luft-vatten-värmepump. Jag installerade själv en sådan i ett hus jag ägde. Investeringen var ca 120 000 vilket kändes bra.
  • Var försiktig när ni kör luft-luftvärmepumpen så att den inte motverkar annan uppvärmning eller har auto-läge inställt vilket betyder att den kämpar för att hålla konstant temperatur med omväxlande kyla och värme=dyrt!
  • Bo en vinter först och lär känna huset och systemen så du vet vad du tar för beslut.
 
D Dashio skrev:
Okej! Jag ska kolla ifall vår variant är så modern att man kan ändra till värme och auto som du säger. Hur ny är din? Den som finns i huset är ca 6-7 år gammal.
Det går att växla mellan heat, cool och auto på alla normala LLVP.
 
  • Gilla
Dashio
  • Laddar…
Har ni en total årsförbrukning på 18600KWH? Dvs värme, varmvatten, belysning osv?
Det är ungefär vad mitt 120m2 hus plus 20 m2 uthus förbrukar och jag har ingen värmepump utan har bara direktel plus någon m3 ved per år.
Med andra ord ingen jättekatastrof men ni har ett lite mindre hus, ligger längre söderut och ni har en en värmepump så visst ni borde kunna få ned det hela en bit.

Första rådet blir precis som många andras. Bo in er först - åtgärda när ni känner huset och vet vad som behöver åtgärdas.
Har tidigare ägare diskat under rinnande varmvatten istället för att fylla hon och diska klart?
Vädrat med elementen på?
Lämnat lamporna på i rum där man inte är?

Småsaker men någon kilowatt här och någon kilowatt där - det blir pengar i slutet på året
 
M Muuuuurtin skrev:
Själva luftvärmepumpen är av on/off typ så jag antar att kompressorn drar samma effekt och det bara är gångtiden som spelar roll. Om energin till uppvärmning är linjär eller inte låter jag vara osagt, gissar på att det beror på utetemp och husets isolering och att det inte är linjärt. Oavsett, den drar 1/3 energi mot vad jag får ut i värme så det är billigt.

Fick 3,84 % i ränta hos ICA Banken vilket blev 560kr/månad, sedan la jag in pengarna på ett obundet räntesparkonto hos Avanza (med statlig insättningsgaranti) med ränta om 0,5 %, vilket ger en nettokostnad för lånet på 487 kr/månad. Det är ju en del pengar ioförsig, men jag såg det som priset för valfrihet/möjlighet till snabbt beslut medans jag funderade :)
Hahaha va?! Det var ju stört bra för att vara blancolån? Men kanske lite OT men varför har man sett på Lyxfällan alla de >10%? Hahah!
Jo precis, det var ju rätt bra. Fasiken, till och med mitt billån är sämre haha. Som tur så har jag inte så mycket kvar men det var ju nästan sjukt att blancolån kunde vara lägre än billån haha!
 
ylven ylven skrev:
När det gäller värmesystem så finns det sällan någon enkel och billig lösning. några tankar så här långt:
  • Den där kaminen är inte avsedd för uppvärmning utan myseldning. Är det en sådan skorsten också, eller en riktig murad?
  • Finns det vattenburet värmesystem? (jag fick för mig att det inte gjorde det) Om det finns vattenburet så rekommenderar jag luft-vatten-värmepump. Jag installerade själv en sådan i ett hus jag ägde. Investeringen var ca 120 000 vilket kändes bra.
  • Var försiktig när ni kör luft-luftvärmepumpen så att den inte motverkar annan uppvärmning eller har auto-läge inställt vilket betyder att den kämpar för att hålla konstant temperatur med omväxlande kyla och värme=dyrt!
  • Bo en vinter först och lär känna huset och systemen så du vet vad du tar för beslut.
- Jo precis, efter att ha bollat med besiktningsmannen så kom vi fram till att det var myseldning som du säger och inte mer för uppvärmning. Han nämnde att det ska vara mycket större i så fall.
-Av någon anledning har det funnits det tidigare men att de har gått från vatten till el och kapat alla rören och pluggat igen. Dock kommer vi att provtrycka för att se ifall det är någonting man kan använda sig av. Någonting oroligt var att vissa rum hade 1 rör som stack upp och andra hade 2 rör. Men får vi till det så kommer vi att ha LVVP, någonting vi har bestämt faktiskt :)
- Jo precis, jag har skrivit ned det och är nog det första jag kommer att göra när vi flyttar in.
- Efter att ha samtalat med frugan har vi bestämt oss för att bo in oss och lägga den bufferten på att göra om marken samtidigt gå in och hårdamortera :)
 
  • Gilla
ylven
  • Laddar…
M Mats skrev:
Har ni en total årsförbrukning på 18600KWH? Dvs värme, varmvatten, belysning osv?
Det är ungefär vad mitt 120m2 hus plus 20 m2 uthus förbrukar och jag har ingen värmepump utan har bara direktel plus någon m3 ved per år.
Med andra ord ingen jättekatastrof men ni har ett lite mindre hus, ligger längre söderut och ni har en en värmepump så visst ni borde kunna få ned det hela en bit.

Första rådet blir precis som många andras. Bo in er först - åtgärda när ni känner huset och vet vad som behöver åtgärdas.
Har tidigare ägare diskat under rinnande varmvatten istället för att fylla hon och diska klart?
Vädrat med elementen på?
Lämnat lamporna på i rum där man inte är?

Småsaker men någon kilowatt här och någon kilowatt där - det blir pengar i slutet på året
Yes, tro det eller ej så har förra ägaren det haha! Jag tyckte också det att det lät så fruktansvärt högt men misstänker att de har ungdomar som duschar offantligt mycket. Nästan att man ska köra sådana duschpolletter haha!

Ja, mycket tyder på deras beteende misstänker jag.
 
  • Gilla
Kallebo
  • Laddar…
M
D Dashio skrev:
Hahaha va?! Det var ju stört bra för att vara blancolån? Men kanske lite OT men varför har man sett på Lyxfällan alla de >10%? Hahah!
Jo precis, det var ju rätt bra. Fasiken, till och med mitt billån är sämre haha. Som tur så har jag inte så mycket kvar men det var ju nästan sjukt att blancolån kunde vara lägre än billån haha!
Haha tjaa, hade jag använt valfritt kreditkort så hade väl en ränta om 10% varit sannolik.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.