Jag funderar på att bygga upp huset till 1,5 plan och vet att jag har en bygghöjd på 4,4m men samtidigt har en på samma detaljplan byggt en ny kupa och han har med 4,4m bygghöjd. Är det ingen bygghöjd på en kupa eller räknas den med i bygghöjden?
Om den räknas med har då kommunen ändrat bygghöjden för detaljplanen så jag med får bygga högre bygg höjd utan problem

mvh
 
Ja det är om du bygger en attefalls takkupa men om du har bygglov på din takkupa då då är det väl andra regler
 
Förmodligen, men varför begära bygglov för en bygglovsbefriad åtgärd?
 
För att man ändrar på byggnadens utseende och är och ändrar i bärande konstruktion
 
Vet du att grannen har sökt bygglov för takkuporna? Att de ändrar utseendet får väl sägas ligga i sakens natur, likaså att de kan påverka takkonstruktionen som kan behöva anpassas. Så jag ser inte att någon av de två sakerna i sig gör att Attefallsreglerna inte kan tillämpas.
 
Om det nu är ett bygglov inblandat i denna takkupa är det då att dom har ändrat bygghöjden på huset . Jag vill ju bara veta om dom ändrat bygghöjden det ger ju mig en fördel när jag skall bygga om
 
Hemmakatten
Begär ut alla handlingar, inklusive bygglovet, för grannhuset (och andra fastigheter du är intresserad av) från kommunen. Det är offentlig handling och kostar ingenting.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
JanneJanne123
Om du vill veta om detaljplanen är ändrad är det väl bäst och mest korrekt att hämta ut just den från kommunen? Att någon annan har gjort/fått göra något är oftast vanskligt att ange som argument för egna byggnationer.

Går fint att kontakta kommunen och fråga om just bygghöjden också om det är den som är det du undrar över.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Om en takkupa påverkar byggnadshöjden är en bedömning från fall till fall beroende på kupan storlek och hur dominerande intryck kupan har på byggnaden. Vissa kommuner har riktlinjer för hur stor kupan kan tillåtas vara utan att påverka byggnadshöjden, t ex om den upptar max 1/3 av takfallet påverkas inte byggnadshöjd. Som @Hemmakatten skriver kan du begära ut grannens bygglov och läsa motiveringen till beslut där. Är det länge sedan grannen byggde sin kupa? Bedömningen var generösare innan nya PBL kom 2012. Har du koll på om detaljplanen tillåter inredning av vind?

Bifogar info som rör beräkning av byggnadshöjd. På sidan 7 kan du läsa om takkupor.

http://extra.lansstyrelsen.se/byggsamverkan-vg/sv/lov/Documents/Riktlinjer byggnadshöjd och våning 1.0.pdf
 
Redigerat:
Hemmakatten
Hemmakatten Hemmakatten skrev:
Begär ut alla handlingar, inklusive bygglovet, för grannhuset (och andra fastigheter du är intresserad av) från kommunen. Det är offentlig handling och kostar ingenting.
PS. Du kan vara anonym om du vill. Gå till byggnadskontoret, be att få ut handlingarna och vänta tills de kopierar handlingarna. Möjligtvis kan du få betala några kronor för kopiorna. Du behöver inte ge ut ditt namn och kommunen har inte heller rätt att fråga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.