Hemmakatten
Vi tänkte ha en formgjuten jacuzzi i betong nedsänkt i terassen utanför badrummet i måtten 120x160cm. :D
Jacuzzin skulle vara helt rektangulär även invändigt med skarpa hörn. I den tänkte vi ha två lösa flyttbara, låga "strandstolar" i teak som man tar upp efter badet. De kan placeras så att man sitter "skavfötters" eller bredvid varandra (om man är nykär som sonen ;)). Insidan tänkte vi klä med mosaik eller kakel. I badrummet kommer att finnas vattenburen golvvärme. Tanken är att dra ut en slinga som går i betongen runt jacuzzin. I betongen skall genomföringar göras för munstycken för uppvärmning, vattenrening och bubblor.

"Problemet" är att vi aldrig hört talas om någon som gjort något liknande. Kan forumet hjälpa till med råd? Är detta möjligt? Och var köper man lösa delar till jacuzzin? (En tanke har varit att köpa en begagnad eller billig jacuzzi, slakta den o använda delarna.) Visst borde det gå att gjuta en sådan, lika väl som man kan gjuta en pool?
 
tjenare
det är nog enklare att göra den i glasfiber då slipper ni problem med frostsprängning mm lättare att montera munstycke när inte väggarna blir så tjocka.........kolla i en båt tillbehörsaffär efter skottgenomgångar för kylvatten eller slagvatten dom kan ni använda som jet munstyck
 
Hemmakatten
Det var länge sedan min ursprungliga fråga, men nu har vi äntligen satt igång.
"Jacuzzin" blir som vi tänkte från början, gjuten i betong rektangulär 120x160cm. Betongtjocklek 20 cm.
Fick till slut kontakt med en poolkonsult som jobbat länge med spa o pooler, som hjälpte oss. Kan verkligen rekommendera firman, www.lagunpool.se
Bifogar en bild. Badet kommer att ligga nedsänkt i en altan. Anledningen till att jacuzzin ligger "utanför" muren är att hela altanen kommer att hänga ut en bit.
I badet blir det en lampa, bräddavlopp samt ut/inlopp i botten. Alla rören samt lampa o breddavlopp är gjorda i rostfritt eftersom de gjuts in i betongen. Återkommer med fler bilder varteftersom.
 
  • badform.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
johannalinnea och 1 till
  • Laddar…
Det där ska bli spännande att se när det e klart. Det verkar vara en hel vetenskap :surprised: Verkligen vågat speciellt när ingen annan har provat.
Som sagt ska följa detta med spänning ;)
 
Hemmakatten
Nu är botten gjuten i spabadet. Formsättningen av väggarna har snickare gjort. Bifogar en bild som visar detta. Den plywood och den stege som ligger ovanför spabadet är bara till för skydd så att man inte ramlar ner i badet.

På bilden ser man även det formsatta badkaret. Det gjuts ner i plattan och kommer att ligga helt nedsänkt i golvet. Mellan badkaret och spabadet kommer en fönstervägg så att jag även i badkaret inne kan titta ut över sjön. Både till spabadet och badkaret har vi fått specialbeställa rostfria rör för avlopp mm.

I morgon gjuts plattan, badkaret och spabadet. :)
 
  • Form.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Följer ditt bygge med beundran, mer bilder!!!
 
Hemmakatten
Nu är plattan gjuten samtidigt med spabadet och badkaret. Det blev väldigt bra på insidan men utsidan på spabadet hade kalvat, dvs. formen hade inte hållit emot riktigt utan betongen trängt ut den. För oss gör detta inget eftersom vi skall ha träpanel på utsidan.

I spabadet skall två bänkar gjutas nästa vecka.
Nackdelen med betongspa är att det tar minst 40 veckor innan betongen torkat och först då kan tätskikt och mosaik sättas dit.
 
  • Spabad_gjutning.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
Riktigt häftigt bad, vad använder man för gucka som tätskikt när det ska vara utomhus ? Vad ska du ha för mosaik ?
 
Hemmakatten
Tack för vänliga kommentarer! :) Vi tycker och hoppas själva att det kommer att bli läckert. P-J; vet inte vilken sorts tätmassa man skall använda. Eftersom detta inte kommer att bli förrän nästa år så har vi inte ännu tagit reda på det. I badrummet kommer vi att ha vit glasmosaik på golvet och i badkaret, eventuellt blir det samma i spabadet.

Sistsarna är nu gjutna. Armering är iborrad i vägg och golv och ligger även i sitsen. Längst ner i sitsarna finnscellplastisolering. Isolering finns för övrigt under (30cm) och på sidorna (10cm) av badet. På bilden ser man sitsarna inna formvirket är borta
 
  • badgjutet.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hemmakatten
Bifogar ännu en bild efter att formvirket är borttaget. Här ser man också den "hörna" som vi gjöt för att enkelt komma i och ur badet men som också fungerar att sitta på. På väggen in mot huset syns överst bräddavloppet och under det ett rör för belysning.

PS. Badet skall naturligtvis rensas från allt skräp. Det kommer även att täckas för att undvika regn och rusk under höst och vintern, annars förlängs torktiden.
 
  • badhrna.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
coolt ser fram emot fortsättningen!!
 
Hemmakatten
Oj, supertack för vänliga ord!!  :) Själva har vi trott att detta inte var så märkvärdigt, eller i alla fall inte särskilt intressant för så många personer. Kul att du tycker det! :) Poolkonsulten som hjälper oss med det praktiska tänkandet säger dock att han trots 30 års erfarenhet inte har stött på mer än 1 eller 2 gjutna spabad. (I Kalifornien,där min bror bor, är de desto vanligare.) Däremot börjar gjutna, stora pooler bli populära igen.
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
Ja du hemmakatten, det tar sig. Väntar åxo ivrigt på fler bilder ;)
 
Lite praktiska frågor, fyller du karet med varmt vatten från början eller har du nån värmare? Vad kostar "spadelarna" som du har gjutit in??
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.