lillemannen skrev:
Hej !
Hjäääälp, vi ska också bygga i 3 etage och kommer ha kök, sovrum, och toa på olika etager, bara att glömma med andra ord...!?? Får man inte ens ha ett par trappsteg upp till köket, kan ju tycka att man kan göra om en trappa till ramp om det skulle vara så..men men det finns mycket och många regler..
Se till att du har handikappanpassad toa på entréplanet till att börja med och lämna extra rymd i toan för framtida dusch och bredare dörr. Extra eluttag på lämpligt ställe i samma våningsplan för att - om handikappanpassningsfrågan kommer upp på byggsamrådsmötet - kunna motivera möjligheten att sätta in en kitchenet. Sedan behöver det inte bli stor kostnad att tex använda ngt av rummen på detta plan som sovrum.

Jag skriver inte detta för att ge möjlighet till 'småfusk' utan att det faktiskt är vettigt att bygga nytt med möjlighet till förändring. Det ger även bredare spekulantbas vid en eventuell husförsäljning.

Ett trappsteg betraktas inte som handikappvänligt.
 
Sen är det ju faktiskt så att man inte behöver bli handikappad för all framtid. En sån enkel sak som att bryta benet/en kan ju skapa stora problem under en begränsad tid.
I dessa lägen så är man handikappad, men bara för en kortare tid.
 
I BBR står angivet vilka handikappanpassningar som skall göras. Det är lagtext. Dock får kommuner lov att tillåta avsteg från detta, men det är upp till kommunen.
 
Fritidshus behöver inte handikappanpassas på samma sätt som åretruntbostäder.
Idag är inte handikappkraven knutna till några lånevillkor. De gäller oavsett om du batalar kontant eller lånar.
 
Förr fanns det regler för hur hus skulle se ut för att man skulle kunna få subventionerade statliga lån. Det systemet är skrotat sedan många år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.