Hej.

Har ett tak som är lagt 1983. Pannorna har påväxt men ser ok ut. Hur vet man när det är dags att byta? Ja, förutom om det skulle börja läcka såklart. Ligger ju en del "grus" i stuprännan efter vintern... Bifogar några bilder. Takpannor med påväxt ovanför en stupränna, slitage och grus synligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Äldre takpannor med påväxt och synligt slitage, fotograferat i dagsljus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Närbild av takpannor och en fylld stupränna med löv och smuts.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ingen som har input i denna fråga?

Hur länge estimerar man livslängden på en betongpanna? Sett uppgifter som säger 30-40 år, vilket skulle innebära att det är hög tid för ett byte för vår del!
 
Så länge de är hela behöver de inte bytas. Är det något problem under pannorna? Jag tycker att det ser helt okej ut ur ett tekniskt perspektiv. Estetiskt ser de kanske lite tråkiga ut.
 
Man byter väl när man tröttnar på att byta trasiga pannor efter vintern och rensa hängrännorna. Börjar du dessutom se blöta fläckar på vinden så är det dags.

Du kan ju också lyfta på några pannor och se hur takpappen ser ut - verkar den vara i dåligt skick är det ju också ett gott tecken på att det är dags att göra något.

Om detta sedan sker vid 25, 30 eller 40 år känns inte så relevant.
 
G
Så länge pannorna är hela så duger dom. Men pappen under oxiderar/åldras blir spröd hård spricker och kan läcka. Läckten kan ruttna.
Lyft några pannor, kolla läckt och papp. Kolla noga vid eventuella genomföringar, anslutningar till kupor/skorsten, takfot, blir oftast problem först där, sällan mitt på.
 
Tack för input! Nä, allt ser torrt och fint ut på vinden. Men visst, pannorna har blivit sköra och tål knappt att man går på dem längre.

Blir ju en hel del skit i hängrännorna och det ser ju lite trist ut rent estetiskt. Men verkar tekniskt OK. Får ta och lägga in ett byta i planen framöver i alla fall. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.