Bra tips för att antingen frakta bort stenen eller bila/borra bort den? Isåfall har någon tips på bra verktyg för att få stenen mindre?
 
Spräckkilar är enkelt och billigt. Går ofta att hyra på närmsta hyrdepå, kostar heller inte så mycket att köpa om man hellre vill det.

Du borrar hål (ca 25mm beroende på kil) med ca 15 cm mellanrum beroende på hur stora stenarna är och slår sedan i kilarna lugnt och metodiskt och vips så spricker stenen. Rekommenderar att hyra en större Hilti borrhammare för borrningen så går det som smör i solsken. annars är det många som är nöjda med Julas större borrhammare också.

Ett annat sätt är att elda på stenen och sedan kyla snabbt så spricker den. Kallas tillmakning :)
 
  • Gilla
Lordronnie
  • Laddar…
Beroende på hur stor stenen är och vart den ska så kan jag rekommendera att jobba med hävstång. Det finns flera bra instruktionsfilmer på youtube. Med två hävstänger kan man förflytta en rejäl sten (diameter ca 90 cm) riktigt fort när man får in tekniken. Vi använde två reglar 95x45 samt några brädlappar som ramp vid nivåskillnader.

En stor sten blir snabbt för stor även för en mindre grävmaskin. Ett tips är då att gräva en djup grop och putta ner stenen i så att den kommer under marknivå.
 
ring Isabella Lövins man , han kör ju stora stenar
:crysmile: kunde inte låta bli
 
  • Haha
Lordronnie
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.