Vi har en komplementbyggnad som brann ned nyligen, och vi ska bygga upp en ny. Där vi bor så behöver vi inget bygglov för det bygget. Den gamla byggnaden låg ca 2 meter från tomtgräns och har väl stått där i cirka 40-50 år.
Nya byggnaden kommer byggas på samma avstånd till tomtgräns. Tomten som det gränsar till är i det här fallet en slänt på en åker som inte brukas. Vi har inget skriftligt tillstånd från tomtägaren. Om vi nu bygger utan tillstånd, kan ägaren då ha synpunkter i efterhand utan skäl? Ägaren kommer aldrig att bygga något där, så avstånd mellan byggnader kommer aldrig komma på tal. Vad kan hända om vi bygger utan ägarens medgivande?
 
Varför inte prata med grannen och få ett medgivande? För rent tekniskt får ni inte bygga utan antingen grannens medgivande eller bygglov, varvid grannen kan klaga på bygget och tvinga er att riva eller flytta det.

Så gör det lätt för er. Prata med grannen.
 
  • Gilla
Hemmakatten och 2 till
  • Laddar…
För att komplementbyggnaden ska vara bygglovsbefriad ska den placeras 4,5 m från fastighetsgränsen OM du inte har grannens medgivande. Bygger du närmare kan grannen anmäla detta till byggnadsnämnden som skapar ett tillsynsärende. Det kan resultera i allt från att du får söka bygglov (förenat med sanktionsavgift) i efterhand till föreläggande om rivning.

Edit; @Nötegårdsgubben var visst snabbare på tangentbordet. :)
 
Redigerat:
H hagv skrev:
Där vi bor så behöver vi inget bygglov för det bygget.
Det där kan inte stämma.

Du kan bygga komplementbyggnad utan att behöva ha bygglov. Antingen enligt reglerna för friggebod/attefallsregler (15 resp. 30 kvm max), eller om din tomt inte ligger inom "sammanhållen bebyggelse", så kan du får bygga även större komplementbyggnader utan bygglov (fler villkor måste vara uppfyllda). MEN oavsett vilken typ av bygglovsbefrielse det gäller så får du inte bygga närmare tomtgräns än 4,5 m, såvida du inte har ett explicit medgivande från din granne. Och även den där åkern tillhör en granne.
 
  • Gilla
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
”Om vi nu bygger utan tillstånd, kan ägaren då ha synpunkter i efterhand utan skäl?”

Att du bryter mot lagen anser jag vara skäl nog, eller vad menar du när du skriver så?
 
Fast rent sakligt behöver ju grannen inget skäl, vilket väl är TS poäng. Det räcker med att vederbörande inte gillar TS eller gillar att säga nej till allt.

I så fall är det bygglov som gäller om TS prompt ska bygga nära gränsen. Ett sådant kan grannen också motarbeta rättsligt, men det finns ingen vetorätt som med bygglovsbefriade åtgärder.

Så prata med grannen, begär bygglov eller bygg längre från gränsen. Det är alternativen som finns.

Edit: Det finns förstås ett fjärde sätt också: att bara bygga och hoppas att grannen inte bryr sig.
 
Redigerat:
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Tack för bra svar!
Som hempularen skriver så behöver vi inget bygglov för en komplementbyggnad, så länge den inte blir större än 40% utav boningshus etc. Jag undrade mest om han kan komma i efterhand och anmäla oss utan att det egentligen påverkar honom ett dugg. Nya byggnaden kommer vara lika nära som den gamla. Men som jag tolkar det så behöver vi hans medgivande för att vara på den säkra sidan. Sen om vi får det är en annan sak, men då vet jag vad som gäller iaf.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.