Hej!

Vi har skaffat ett fritidshus där vi ska bygga 130 m väg (sträcka mellan bef väg och framtida hus) genom en allmänning.

Området är ett prioriterat område där kommunalt vatten beräknas anslutas inom 4 år.

För att undvika uppgrävande av vägen så vill vi förbereda allt vi bara kan med rör. Kommunen nämnde en ”kulvert” lösning.

Fallhöjd är ca 15 m och det är en del berg. Vi tänker generellt hellre dyr isolering än spränga djupt.

Vad ska man tänka på? Ska man lägga ner en tom kulvert och fylla den med allt i framtiden (vatten, avlopp, el, fiber...)? Eller är det bättre lägga vissa saker bredvid vägen och på mindre djup?

Eller ska man bygga vägen klar idag och låta kommunen gräva upp allt om 4-5 år så får de lösa det (med tanke på att kommunen ska ju egentligen dra fram till tomtgränsen?

Tar super gärna emot tips och erfarenheter :)
 
Du kan inte vara helt säker på att kommunen drar fram till tomtgräns. I VA-lagen står det ”Förbindelsepunkten skall finnas i fastighetens omedelbara närhet, om det inte finns särskilda skäl för en annan placering.” i propositionen utvecklas det som att om det är bla betydande merkostnader eller skafttomter så har de rätt att placera förbindelepunkten någon annanstans. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/allmanna-vattentjanster_GT0378

J
ag antar att de kommer erbjuda både vatten och avlopp när det kommer?
Du skriver om fiber och el också? Det bör ni som minst förbereda för, men rådgör med elbolaget.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
1. Är juridiken klar så att ni har servitut för både väg och VA över marken?

2. Avloppet kräver inte så mycket djup, men djupare om det ska gå under en plogad väg. Vattnet behöver frostfritt och är det morän så är det rätt rejält djup i Stockholmsområdet. Minns inte exakt siffra, 1,6 m?

3. Jag ser på Isovers hemsida att man behöver stor bredd på isoleringen med Styrofam-skivor för att verkligen få ned frostdjupet. Så det verkar handlar om att isolera hela vägbanken.

4. Om det blir en kulvertlösning kolla med kommunen att de verkligen vill ta över ansvaret för den när verksamhetsområdet för VA utökas. Annars blir ni sittande med en anslutningspunkt 150 m från ert hus och en massa ledningsansvar.

5. Måste kommunen lägga VA just i vägbanken? Kan de inte gräva i naturmarken bredvid vägen?
 
Redigerat:
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Hade 60m ner till vår tomt över väg och servitut på samma sätt. Skulle tro att höjdskillnaden något liknande också, Dessutom fornlämningar, allmänning mm som ställde till det. Slutade med att man borrade ner ledningarna genom berget ner till vår tomt. Så det kan vara ett alternativ även om man vanligtvis inte borrar så långt horisontellt.

Men med "rätt grejor" är det antagligen inte så märkvärdigt att göra. När man borrar för bergvärme borrar man ju ofta 150-250m djupt och då brukar det kosta typ 40000-50000kr tycks jag minnas sist jag kollade. MEN de som borrar för bergvärme har antagligen inte rätt grejor för att borra i princip horisontellt även om det är vanligt att de borrar lite lutande.

VA-bolaget vill först göra anslutningspunkten vid servitutsgränsen en bit bort från vår tomt men till slut kom man fram till att man placerade och bekostade den inne på vår tomt. Var tydligen inte riktigt tydligt var anslutningspunkten ska placeras när man har ett servitut.

Så det var mycket funderingar, diskussioner och utredande innan de plötsligt tog på sig att dra det ända ner till tomten. Kan vara samtidigt som de kom på att de kunde borra sig ner till vår tomt istället för att bråka med fornlämningar och en gammal allmänning med mååånga delägare och utan fungerande styrelse.

Då borrar man på frostfritt och behöver bara isolera/gräva där slangarna kommer upp (Alternativt elvärmekabel i/på vatten/avloppsslangen). Vi fick ha pumpbrunn pga höjdskillnaden uppåt så därför drog man slang istället för rör.
 
Nja, brunnsborrare har i allmänhet inte utrustning för horisontell borrning.

Horisontell borrning kostar genom berg (sk hammarborrning) ca 2500 kr/metern plus moms plus etableringskostnader och kostnader för att gräva start- och slutgrop och tillgång till bla grävmaskin under arbetets gång . Är det dessutom inte berg hela vägen måste man dra med foderrör eller upprepa proceduren. Det är på ren svenska svindyrt, men otroligt fräckt :). Företag som gör detta är bla Styrud.

Attt spränga en rörgrav kostar runt 500kr/metern plus lite etablering och ev besiktningar, i TS fall är det avgjort billigast och enklast och kan definitivt vara ett alternativ om det inte är långa sträckor.
 
mexitegel mexitegel skrev:
Nja, brunnsborrare har i allmänhet inte utrustning för horisontell borrning.
Japp, insåg att det nog var så det låg till eftersom de vanliga bergborrarnas riggar mm inte är gjorda för horisontell borrning. Så kanon att få en prisuppskattning då jag anade att det kunde var dyrt.(y)

Det var helt korrekt "styrd borrning" (som t ex Styrud gör) som man gjorde hos oss och de var ändå och borrade VA under vägen på fler ställen i området så merkostnaden för att göra det hos oss också var antagligen inte så stor för VA-bolaget. Behövdes i vårt fall knappt någon startgrop eftersom de stod på andra sidan en upphöjd vägbank och det sen lutade ner mot vår stuga så pass kraftigt så de kunde enkelt borra snett nedåt.

Som kuriosa så markerade de bara på marken/sluttningen hur de skulle borra sig fram sen tror jag de mätte/styrde kontinuerligt under borrningen så att de till slut kom fram precis på metern där de tänkte nere på vår gräsmatta 60m bort. Så där hade dom bara grävt en liten grop med en vanlig spade.
 
Ja, det är väldigt effektivt. Har varit med vid några tillfällen för fiberdragning i tät bebyggelse där man i princip ”sydde” sig sig fram mellan hus, VA- ledningar, el- och telekablar, fjärrvärme mm och så dyker borrhuvudet upp på decimetern rätt i målgropen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.