Hej!

Vi har byggt nytt och funderar på vilken belysning vi ska välja i sovrummen. Ska man kosta på sig spotlights eller räcker det med vanlig taklampa eller ska man ha både och? Kom gärna med tips på mönster till spotlightsen.

Sen ska vi ha en hylla över sängen, jag funderar på om man ska sätta puckar under den som läsbelysning men har ingen bra snygg ide till brytaren, ide mottages tacksamt. Alternativt kan man sätta en lampramp med två smålampor(färdig från ikea eller liknande) strax under hyllan. Andra ideer(gärna bilder) mottages oxå tacksamt.

Sen har vi bestämt oss för spotlights i hall, badrum och kök men har inte bestämt oss för matsalsbordets å vardagsrummets belysning, kan man kombinera spotlights å vanlig lampa där, bilder och ideer mottages tacksamt

Mycket spotlights blir det! ;)

Hoppas vi får många svar och mycket hjälp, vi är verkligen i behov av det :)

Mvh

Bambi med svans
 
Svårt att prata om "ska", det är ju helt och hållet en smaksak. Vissa tycker att spotlights ger en provhyttskänsla och tycker det är mysigare med vanlig lampa, andra älskar att man ser ljuset men inte ljuskällan och slipper ha nåt som dinglar mitt i rummet.

Ett tips är att du i alla fall installerar dimmer, halogenlampor ger ett riktigt vitt ljus som kan vara skönt att kunna dra ner, speciellt i ett sovrum. Vad gäller sänglamporna, tänk på att inte placera dem så att du kan nå dem med huvudet när du sitter och läser, risk för brännskador i svålen annars. :) Tänk också på att puckarna lyser rakt ner, alltså rakt ner på ditt huvud. Bortsett från ovan nämnda värme är det risk för att du inte får tillräckligt bra ljus på boken heller.

Hall och badrum tycker jag låter som en utmärkt idé för spotar. Visst kan du kombinera med en vanlig taklampa i köket. Ett tips är att du sätter spotarna så långt ifrån lampan att dess skärm inte blir belyst ovanifrån av spotar – eller så gör du just det för att få fram en kul effekt. Smaksak, som sagt. :)

Jag har ett ganska långsmalt kök (bor i lägenhet), och funderar själv på att sätta fyra-fem spotar på rad och sedan en hängande taklampa som nummer sex i raden.

Har du hittat några spotar du gillar? Det finns ju en del att välja mellan...
 
Hej!

Tack för det långa svaret, bra matnyttig läsning! Jag vet tyvärr inte vilken sorts spotar det blir då jag inte installerar själv, det gör byggfirman, vi bara berättar hur vi vill ha det ;)

Sovrummet kanske klarar sig utan spotar med någon mysig taklampa i stället, skulle gärna se bilder på olika förslag. Eller tips på länkar, inredningstidningar med mycket belysning.

Japp, precis, tänkte oxå kombinera i köket dör det blir vanlig lampa över köksbordet och spotar utanför och under skåpen. Sen tänkte vi väl ha nån krona eller ljustsake hängande över matsalsbordet tillsammans med spotar. Jag funderar mycket på mönster vid stora ytor där det är öppen planlösning som från hall/ tvrum/matsalsbord/trappauppgång.

Förresten hur brukar man belysa U-trappor?

Ös på med ideer:)

Mvh

Bambi med svans
 
Jag tycker ett mjukt allroundljus från t ex en plafond (även om de inte är "trendiga") passar bra i sovrum. Dimmer är bra även om jag löst "mysbelysningen" i sovrum på annat sätt (med andra lampor/levande ljus).
 
Jag tycker du ska blanda spottar med vanlig armaturbelysning i hela huset.
I sovrummet har vi valt enbart vanliga takuttag, upplever att sovrummen ej är sådana rum där man har takbelysningen påslagen förrutom när städar eller söker kläder. Annars så sover man mest och då är det släckt!

Vi har fällt in spottar i alla fönsterkarmar där vi har helglasade fönster dörrar och övriga fönster som går ända ner till golv. Samt några mindre fönster i bl a allrummet, blev mycket bra.

I köket har vi spottar i taket, under alla överskåpar och även en på var sida om fläkten i takanslutningen och två i takanslutningen ovan fönstret som sitter över diskbänken, däremot har vi dubbla uttag med kopplad dimmer ovanför matbordet för att kunna hänga taklampor över bordet.

Vi har valt att ha riktbara spottar i vardagsrums-taket intill vissa väggar där vi vill rikta ljuset mot väggen på tavlor eller annat som sitter på väggarna. Det ger en mycket fin effekt.

Vi har en U-trappa där vi fällt in fyrkantiga spotlights i väggen på varannat steg, dessa spottar är med frostat glas för att få ett mjukare ljus, även dom med dimmer så att det går att få en mysbelysning och effekt på stegen.

Kan posta några bilder vid tillfälle så du får se hur vi gjort.

Lycka till.

Belysning kan göra stor skillnad och förstärka husets karaktär!

/A
 
Hej!

Tack för svaren!

Bilder skulle vara jätteuppskattat så man kan se lite mönster!

Söker fortfarande efter bra länkar angående belysning!

Ös på med bilder och ideer ;)

Mvh

Bambi
 
Som sänglampa passar inte halogen jättebra eftersom det är rätt jobbigt att titta in i, särskilt lågvolt.

Vi har en hylla ovanför huvudänden i vilken vi på elektikerns inrådan satte "Linestra-rör" som är 30 cm breda glasrör med glödtråd, 25 W tror jag. De ger ett mycket trevligt ljus och det är inte jobbigt att titta in i dem. Enda kruxet skulle vara brinntiden, men våra har gått i två år nu.
 
hej!

Det lät inte så dumt, kan du fixa bild på det?:)

Mvh

Bambi
 
Hoppas det går att se något, mobilkameran är inte så bra inomhus. Jag tog fler bilder med orkar inte vänta på att det sega forumet ska ta emot dem.

Det ser ut att lysa mycket mer än det i själva verket gör, mobilkamerans fel. De ger ett mjukt och behagligt ljus. Dock ska man nog kunna dimma dem, vilket vi inte kan, de ger bra läsljus men lite för mycket om bättre hälften ska sova samtidigt.
 
  • Bild0091.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bild0101.jpg
Hej!

såg ju bra ut, är det brutaren(svart rund sak) som sitter på väggen?

Mvh

Bambi
 
Kul att du gillade sängbelysningen!

Det är brytaren, Eljo Renova 4-knappars. Styr sänglamporna, taklamporna och tilluftsfläkten.

MVH Kalle
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.