Eftersom du inte angett var du bor någonstans lär du inte få något användbart svar :rolleyes: . Men kika på Gula Sidorna under sten/stenbrott. Det blir en skillnad med runda resp krossten. En av grannarna här i byn tillbringade hela förra sommaren i ett stenbrott och handplockade varenda stenbumling för sin framtida mur.

Stenen är inte så dyr. Transporten däremot.
 
Har själv en gammal gärdsgård runt tomten som behövs fixas till på sina ställen...

En annan sak:
Har av ett antal bekanta fått tipset att man kan söka EU-bidrag för att underhålla sin gärdesgård. Har inte undersökt saken särskilt ingående men det kanske finns någon här som hört något mer om saken...?
 
Jomenvisst finns det murar som får EU-stöd! Stöd beviljas till "Natur- och kulturmiljöer i odlingslandskapet". Pengarna går till den som sköter vissa "landskapselement". Vilka element det gäller framgår av en särskild lista, där just "stenmur" ingår. Så här lyder definitionen:

"Stenmur: Murarna är uppförda i syfte att hägna in eller stänga ute boskap, eller att avgränsa brukningsenheter. Muren är ursprungligen upplagd med huvudsakligen flera skikt sten. Renarna inkluderas. Stenmur kan inte ge separat ersättning när den ingår i ”Fägata”."

Stöd utgår med 2:60 Skr/meter. Stöd under totalt 1.000 Skr utbetalas icke. Såvida du inte får EU-stöd för annat måste alltså din mur vara minst c.a 400 meter lång för att du ska få en tusenlapp om året under den tid åtagande pågår, d.v.s fem år i taget.
 
Ok, känns kanske inte helt aktuellt. Jag kanske kommer upp i 200m som mest...
Inte mycket kulor heller...
 
"Mycke väsen för lite ull, sa kärringen som klippte grisen" ...
 
he he... :)
 
lastkaj lastkaj skrev:
Det är tungt, men inte så svårt. Alla tunga stora stenar ska läggas längst ned och inte på ett sätt som gör att de balanseras på kant utan på det sättet de ligger säkrast. Detta är oftast lite frustrerande eftersom de bygger minst på höjde då. Därefter börjar du bygga upp två sidor så gott det går, mellanrummet som blir mellan dessa sidor fylls med småsten o grus. Det går att fuska lite o fylla mellanrummet med torr cement o sand o därefter vattna på - då blir det hårt o hållbart.

kallstödmur
många bra råd, men biten med cement kan du stryka rakt av.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.